Atık su çamurundan para kazandırıyor

Giriş: 11.03.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Buz Proje, termal hidroliz prosesi ile biyogazdan elektrik üreten tesisler için verimlilik artırıcı çözümler öneriyor.

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul’da yerleşik ‘Buz Proje’ firması, atık su arıtma tesislerinin son ve istenmeyen ürünü çamuru, ekonomik değere dönüştürüp, kurumları kâra geçiriyor. Yenilenebilir enerji, çevre dostu ileri teknolojiler alanında yerli ve milli çözümler, ürünler geliştiren Buz Proje; termal hidroliz, biyolojik kurutma, yakma ve gazifikasyonalanlarında Ar-Ge yapıyor, tesisler kuruyor.

ANAHTAR TESLİM TESİS

Çöp tesisleri sızıntı suyunu gübre haline getiren sistemler de üreten firma, ekolojik ve çevre dostu üretimler yapıyor, anahtar teslim tesislere imza atıyor. İstanbul Ticaret’in sorularını Çevre Teknolojileri Yüksek Mühendisi Deniz Ünlü cevapladı. Buz Proje firmasının proje müdürü Ünlü, Suudi Arabistan, Hong Kong, Libya ve Romanya gibi farklı coğrafyalarda büyük firmalarda çalıştı. Gürcistan Acara Özerk Bölgesi’nin en büyük hidroelektrik santralinin mühendisliğini yapan Ünlü, 2018’de Mehmet Korhan Bulut öncülüğünde hayata geçen Buz Proje’nin ortaklarından.

EKONOMİK ÇAMUR

Buz Proje’yi tanıtır mısınız?

Türkiye’de atık su tesislerinin son ürünü çamurun ne yapılabileceği, nasıl ekonomik değere dönüştürülebileceği pek düşünülmeyen bir alan oldu. Arıtma tesisleri bu çamuru uzun süre sorun olarak gördü. Biz atık su arıtma tesislerinin son ürünü olan çamuru ekonomik değere dönüştürüyoruz. Yenilenebilir enerji, çevre dostu ileri teknolojilerle yerli ve milli çözümler, ürünler geliştirip, termal hidroliz, biyolojik kurutma, yakma ve gazifikasyonalanlarında Ar-Ge yapıyor, atık su arıtma tesisleri kuruyoruz.

KİRLİ ÇAMURUN DEĞERİ

Kirli çamuru nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bunun için termal hidroliz, biyo kurutma, solar kurutma yakma ve gazifikasyon yöntemlerini uyguluyoruz. Yüksek teknolojili yerli prosesler geliştiriyor ve üretiyoruz. Çamurdan elde edilen biyogazın üretim verimini artırıyoruz. Ayrıca, bakterilerden ayrışan çamuru da güneş enerjisi ile kurutup katı yakıta dönüştürüyoruz. Çamuru gidermek için klasik yöntemler yerine daha teknolojik, yenilikçi, verimli, gelir getiren, yenilenebilen, çevreyi tam anlamıyla koruyan yerli bir çözüm zinciri ürettik. Kurduğumuz tesislerin enerji verimliliğini en yüksek düzeyde tutacak bir yapıyı da beraberinde inşa ediyoruz. Öyle bir hale getiriyoruz ki, biyolojik atıklar çok daha fazla enerji üretebilecek hale geliyor.

İLK DENEME CEYHAN’DA

Biyogaz üretimi yaptınız mı?

Adana Ceyhan Atık Su Arıtma Tesisleri’nde ilk denememizi yaptık. Biyogaz üretiminde yüzde 28-33, biyogazdan elektrik üretiminde de yüzde 22-25 artış sağladık. Tesisi daha verimli hale getirebilecek modifikasyonları tamamlıyoruz. Bu yatırım 2.5 senede kendini ödüyor. İthal muadillerde ise geri ödeme süresi 4-5 yıl arasında değişiyor.

YERLİ SİSTEMLER

Yerli atık su arıtma tesislerine talep nasıl?

İthal muadillerden çok daha az maliyetli, daha verimliyiz. Modüler sistemlerimizin kullanımı ve onarımı çok kolay. 24 saat servis hizmetimiz var. Yani talep hızla artıyor. Atık su arıtma tesislerine kendi proseslerimizi kuruyoruz. Mesela İzsu Çiğli’ye bant tipi çamur kurutma, Akhisar Belediyesi’ne çamur kurutma, Çerkezköy OSB’ye pilot güneş kurutma, Eroğlu Holding Dnm Tekstil’in Mısır’daki tesisine hızlı kurutucu, Çorlu Deri OSB’ye bant tipi çamur kurutma ve İzsu Havza’ya güneş kurutma tesislerimizi kurduk.

YERLİ RESPİROMETRE

Tesislerin işletmesini kolaylaştıracak, elektrik kullanımlarını yüzde 15 azaltacak, ‘otomatik oksijen tüketim hızı cihazı (respirometre)’ projemiz KOSGEB Ar-Ge inovasyon programı kapsamında desteklendi. İlk yerli ve milli respirometremizi temmuzda satışa çıkaracağız. Cihaz, modelleme imkânı da verecek. Saatler süren oksijen tüketim hızı deneyi kısa sürede bitecek. Kabin boy bavul ebadındaki cihaz istenilen her yere, tesise kolaylıkla taşınabilecek. Arıtma tesisini, otomasyon tesisi ile birleştirecek. Büyük enerji sarfeden hava motorları buradan gelecek enerji ile çalışacak ve yüzde 15 elektrik tasarrufu sağlayacak.

KNOW- HOW İHRACATI

Yurtdışı çalışmalarınız var mı?

Yurtdışı potansiyeli çok büyük. Solar kurutma, Kuzey Afrika ülkelerinde çok talep görüyor. Fas, Cezayir ve Tunus gibi ülkelerden yoğun talep var ve bu ülkelere Türkiye’den know-how ihracatı yapabilmemiz çok önemli.

Teknopark’ın avantajları nedir?

Teknopark İstanbul’a ‘Biyogazdan Enerji Verimini Artırmak İçin Termal Hidroliz Tesisi Projesi’ ile girdik. Projemiz TÜBİTAK 1501 Programı kapsamına alındı ve başarıyla bitirdik. Burada birçok firma ile yeni projeler geliştiriyoruz, beyin fırtınası yapıyoruz. Teknopark İstanbul yönetimin desteğinden de çok memnunuz.

ÇÖP SIZINTI SUYUNDAN GÜBRE

Deniz Ünlü, çöp tesislerindeki sızıntı suyunun çevresel sorunlara sebep olduğunu hatırlatarak, bir diğer projelerini ise şöyle özetledi: “Çöp tesisleri sızıntı suyundaki amonyak ve fosforu gideren ve aynı zamanda gübre olarak kullanılabilecek son ürün oluşumunu sağlayan bir proses geliştirdik. Böylece yeni bir gelir kaynağı oluşturduk.”

TERMAL HİDROLİZİN AVANTAJLARI

  • Yüzde 35 daha fazla biyogaz üretiyor
  • Biyokatı hacmini yüzde 50 azaltıyor
  • Fiyatta yüzde 35 daha avantajlı
  • Biyokatı pastörizasyonu sağlıyor
  • İthal muadillerinden yüzde 35 avantajlı
  • Küçük ve az yer kaplıyor
  • Çamur taşıma, işleme maliyeti az
  • Modüler ve kolay tak-çalıştır yapıya sahip
  • Sürekli işletilebiliyor
  • İstenilen yere taşınıp, kurulabiliyor
  • Tasarımı, imalatı, montajı yerli


ÖZEL TASARIM ATIK SU TESİSİ

Buz Proje, baştan sona özel tasarım atık su tesisleri ve sistemleri kuruyor. Bu sistem kendini çeviriyor, ekonomik ürünler çıkarıyor, bu ürünlerin satışından gelir sağlıyor ve çevreyi koruyor. Buz Proje’nin tesisleri, Balkan ve Kuzey Afrika ülkelerinde kurulmak için gün sayıyor.