Çarşamba, 27 Kasım, 2024
Dünya Etnospor Konfederasyonu ve Küçükçekmece Belediyesinin geleneksel sporları yeniden canlandırarak ve kültürü yaşatmak için kolları sıvadı. Gerçekleşen etkinliklerin yeni halkası ise Etnospor Kültür Festivali oldu. 26 Ağustos 2016’da görkemli bir açılışla kapılarını açan ve 3 gün boyunca devam eden festival ata sporlarına olan ilgiyi artırdı.
11 SPOR DALI
Festivalde 11 spor dalından yurt içi ve yurt dışından, toplam 20 takım yer aldı. Atlı okçuluk, yağlı güreş, cirit, gökbörü, mangala gibi birçok geleneksel oyunun sporcuları festival boyunca görsel şölen sundu.
ER MEYDANI
Etnospor Kültür Festivali’nde Harun Doğan, Ali Işık Yıldızlar, İsa Göçen, Orhan Okulu gibi er meydanının usta isimleri; Yusuf Kilci ve Janset Genel gibi atlı okçuluğun istikbal vaat eden yeteneklerini ve hünerlerini sergiledi.
GELENEK AKTARILDI
Yapılan çalışmalar doğrultusunda dev bir kompleks içerisinde kurulan 35 kıl çadırdan oluşan bir oba ve bir çarşı meydana getirildi. Kültür mirasına sahip çıkmak adına ustaların ellerinden çıkan dokumalar, çömlekler ve türlü bezemeler yapıldı. Çocuklar ve yetişkinler için gerçekleştirilecek atölye çalışmaları sayesinde nesilden nesle bu eserler aktarılacak.
ORTA ASYA GELENEKLERİ
Dileyenin kendi çadırını kurup kalabildiği etkinlik alanında Orta Asya ve Anadolu’ya özgü şenlikler de yeniden hayat buldu. Etkinlikler kapsamında Okçular Tekkesi’nde uzman eğitmenlerin gözetiminde ok talimleri yapıldı. Çocuklara at sürme teknikleri ile konunun uzmanları tarafından belirlenen geleneksel 15 oyun öğretildi.
BİR TÜRKİYE MOZAİĞİ
Festival boyunca Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen katılımcılar gösterilerini sergiledi. Yüzlerce yıllık spor oyunları tekrar gün yüzüne çıktı. Festival kapsamında öne çıkan spor dalları şunlar oldu:
Aşık: Geleneksel bir Türk spor dalı olan aşık koyun ve keçilerin arka bacaklarında bulunan dört yüzlü kemikle oynanıyor. Bu oyun hala Orta Asya Türk köylerinde aktif olarak oynanıyor.
Mangala: Bir Türk zeka oyunu olarak bilinen mangala, iki kişiyle oynan bir taş oyunu olarak biliniyor. Eski Türk minyatürlerinde de bu oyunun tasvirlerine sık sık rastlanabiliyor.
Mas güreşi: Ağaç güreşi de denilen mas güreşinde, iki sporcu arada bulunan bir tahtaya ayaklarını dayayarak, ortada bulunan sopadan tutuyor. Ayaklarından güç alarak rakibini yerden kaldıran kazanıyor.
Fırıldak: Topaç olarak da bilinen bu oyunda amaç, fırıldağı en uzun süre döndürmek.
Aba güreşi: Güreşçilerin sırtların aba giyerek ve bellerine kuşak bağlayarak yaptıkları bu sporda amaç rakibi sırt üstü yere yatırmak.
Atlı okçuluk: Bu sporda ata binerken, bir yandan da ok atılması ve okun hedefi bulması amaçlanıyor.
Hedef okçuluk: Bu spor dalında da en uzağa ok atmak hedef olarak belirleniyor.
Yağlı güreş: Vücuda yağ sürülerek yapılan bu güreşte de hedef rakibi sırt üstü getirmek.
Gökbörü: Bu oyunda da atla birlikte ortadaki oğlağı kapmak hedefleniyor.
05 Eylül 2016 Pazartesi
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba