tatil-sepeti

Kahramanmaraş depremi, tarihi eserlere de zarar verdi. Bunlar arasında Anadolu’nun ilk camisi olan 1300 yıllık Habibi Neccar Camii ve UNESCO Kültürel Miras Listesi’ndeki Diyarbakır surları da var.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, miras kalan tarihi eserler için hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor.

 

Doğu Anadolu fay hattının Kahramanmaraş bölgesinde 6 Şubat’ta meydana gelen deprem yalnızca yeni binalara zarar vermedi. Depremle birlikte bölgenin tarihine ışık tutan asırlık binaların da kimi tamamen yıkılırken kimi ise kısmi hasar aldı. İşte depremde zarar gören tarihi yapılar: 



MECLİS BİNASI HATAY-1927 


Fransız mimar Leon Benju tarafından 1927 yılında Köprübaşı olarak anılan meydanda inşa edilen ve 1938’den Hatay’ın Türkiye’ye katıldığı 29 Haziran 1939’a kadar meclis binası olarak hizmet veren yapı da yerle bir oldu.



YENİ CAMİ (HACI YUSUF TAŞ CAMİ)/MALATYA-1893 


Sultan 2. Abdülhamid’in yapımına destek verdiği Malatya’daki tarihi cami depremde yıkıldı. Malatya’da inşaatına 1893’te başlanan ve 1912’de tamamlanan tarihi cami kısa bir süre önce restore edilerek ibadete açılmıştı. 



GAZİANTEP KALESİ-6. YÜZYIL


Depremde tarihi Gaziantep Kalesi de hasar gördü. Merkez Şahinbey ilçesindeki tarihi Gaziantep Kalesi’nin doğu, güney ve güneydoğu kısımlarındaki burçların bir kısmı depremin etkisiyle yıkılırken, enkaz yola saçıldı. 

Bu arada Tarihi Gaziantep Kalesi’nin yanında bulunan ve 17. yüzyılda inşa edildiği belirtilen tarihi Şirvani Camisi’nin kubbesi ile doğu duvarı kısmen çöktü.



HABİBİ NECCAR CAMİİ/HATAY-638 


Hatay’ın Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilen 638 tarihli Habibi Neccar Camii tamamen yıkıldı. Cami,  avlusunda Hz. İsa’nın üç elçisinin mezarının bulunması nedeniyle Müslümanlar kadar Hristiyanlar için de kutsal sayılıyordu.



ULU CAMİ/HATAY­16. YÜZYIL 


Kentin önemli simgelerinden olan ve 16. yüzyılda Memlükler tarafından inşa edilen Ulu Cami de tamamen yıkıldı.



KARAKUŞ TÜMÜLÜSÜ/ADIYAMAN-M.Ö.69 


Deprem, Adıyaman’daki tarihi tümülüsteki sütunu da devirdi. Nemrut Dağı eteklerinde bulunan ve tarihi M.Ö 69 yılına uzanan 2 bin yıllık Karakuş Tümülüsü içerisinde yer alan tokalaşma steli yıkıldı.


AZİZ GEORGİOS RUM ORTODOKS KİLİSESİ/HATAY-1364


İnşa tarihi 1364 olan Hatay’ın Altınözü ilçesindeki Aziz Georgios Rum Ortodoks Kilisesi’nin tavanının bazı kısımları çöktü, kubbe ve duvarlarının bazı bölümleri yıkıldı. Duvarlarda derin çatlaklar da oluştu.


ANTEP EVLERİ/GAZİANTEP-19. YÜZYIL


Önemli turizm destinasyonları arasında yer alan tarihi Antep evleri de depremde hasar gören kültürel yapılardan bazılarını oluşturuyor. Mimari yapılarıyla dikkat çeken evlerden kimi tamamen çökerken kiminin belli bölümleri yıkıldı. 


HATAY ARKEOLOJİ MÜZESİ-HATAY 


Türkiye’nin en büyük mozaik müzesi konumunda olan Hatay Arkeoloji Müzesi de depremde kısmi zarar gören kültürel yapılar arasında yer aldı. 


MALATYA ARSLANTEPE HÖYÜĞÜ-5.YY


UNESCO Dünya Miras Alanları’ndan Malatya Arslantepe’de kerpiç duvarlarda hafif kaymalar ve geçici çatı örtüsünde çökmeler olduğu tespit edildi.


DİYARBAKIR SURLARI-349  


UNESCO Dünya Miras Alanları’ndan tarihi Diyarbakır surlarında da yer yer dökülmeler meydana geldi. Asırlık surlar, 349 yılında Roma İmparatoru II. Constantinious tarafından yaptırılmıştı.  

21 Şubat 2023 Salı