tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Yerli ve milli sanayinin adım adım yükselişine öncülük eden Teknopark İstanbul, stratejik sektörlerde üretim yapan, yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın ilklerine imza atan firmaların kuluçka merkezi olma görevini da başarıyla sürdürüyor. Yerli ve yabancı firmaların yer almak için sıraya girdiği Teknopark İstanbul’daki firmalar Türkiye’nin geleceğine ışık olacak yerli ve milli üretimlerine devam ediyorlar.

Gazetemiz İstanbul Ticaret’te her hafta Teknopark İstanbul’da faaliyet gösteren stratejik, ileri teknolojili üretimler yapan bir firmayı tanıtıyoruz. Bu haftaki konuğumuz askeri uygulamalarda dünya ile yarışacak uygulamalara imza atan Altınay Havacılık ve İleri Teknolojiler A.Ş. (HİTAŞ).

TÜRKİYE’NİN İLK ROBOTU

Savunma ve havacılık endüstrisine katma değerli, özgün projeler üreten HİTAŞ, Türkiye’nin ilk endüstriyel robotunu 1993’te geliştirenAltınay Şirkeler Grubu’nun bir üyesi. Savunma ve havacılık endüstrisi başta olmak üzere yüksek teknoloji gerektiren alanlarda üretim yapan, savunma ve havacılık kümelenmesi SAHA İstanbul’un da üyesi olan Altınay HİTAŞ, yurtiçi ve yurtdışında anahtar teslim robotik sistem projeleri hazırlıyor. Halen 20’den fazla ürün geliştirme projesini de sürdürüyor.

NATO’YA DA ÜRETİYOR

Aselsan, Roketsan ve NATO-Destek ve Tedarik Ajansı’nın (NSPA) onaylı yüklenicisi olan şirket, NATO ve Milli Seviye Tesis Güvenlik Belgesi, ISO 9001, OHSAS 18001 belgelerine sahip. AS9100 Havacılık Kalite Belgesi temin süresi için ise gün sayıyor. Altınay HİTAŞ İş Geliştirme Müdürü Murat Koç, endüstriyel ve askeri amaçlı robotik sistemlerin tasarımı ve uygulamaları kapsamında üretim yaptıkları bilgisini vererek, şunları söyledi: “Bu sistemlerin daha akıllı hale getirilmesi ve yapay zeka uygulamaları ile ilgili olarak geniş bir ekiple çalışmalarımıza devam ediyoruz. Altınay Şirketler Grubu çatısı altında insansız hava ve kara araçlarının görüntü işleme kabiliyeti kazanması, otonom hareket etmesi ve otonom kararlar alabilmesi, sürü uygulamaları, insan makine etkileşimi ve endüstri hamlesine yönelik kapsamlı çalışmalar gerçekleştiriliyor.”

KRİTİK ÜRETİMLER

Altınay HİTAŞ, hareket kontrol teknolojileri, insansız ve akıllı sistem teknolojileri ve kritik imalat teknolojileri olmak üzere üç temel alanda teknoloji ve ürün geliştiriyor. Kavramsal tasarımdan başlayan üretim mekanik, elektronik ve yazılım tasarımları, analiz, üretim, montaj, test, devreye alma ve satış sonrası destek süreçlerini kapsayacak şekilde sürüyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacını karşılamaya yönelik yerli ürünlerin, yurtdışında da performans ve maliyet etkinlik kriterleri sayesinde büyük ilgi gördüğüne dikkat çeken Koç, “Ülkemizde bu sistemlerin varlığını ve işlerliğini kaldıracak, hatta bunları dünyada en üst düzeyde uygulayabilecek insan kaynağı ve bilgi birikimi mevcut. Devletimizin bu konuda yönlendirici bir rol oynaması ve yerli ürünleri teşvik etmesi ile kısa sürede önemli gelişmeler elde etmek mümkün olabilir” diye konuştu.

MÜKEMMELİYET MERKEZİ İLE İTHALATI AZALTACAK

Teknopark İstanbul’a 2014’te yerleşen Altınay HİTAŞ, 800 metrekare üzerinde çoğu mühendis 100’den fazla personelle faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 10 bin metrekare alan üzerine yeni bir tesis için hazırlık yapan firma, 2019’da 400 personelin istihdam edilebileceği bir Teknoloji Mükemmeliyet Merkezi kurma hedefinde. 25 milyon liranın üzerinde olması planlanan bu yatırım sayesinde, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yüksek teknolojili sistem ve alt sistemlerin tasarımı, üretimi, test ve kalifikasyon faaliyetleri gerçekleştirilecek.
Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’na üretim yapan şirketlerin, kritik bileşenlerin temininde yaşadığı sorunları ortadan kaldırmasını hedefleyen Mükemmeliyet Merkezi, ithalat bağımlılığını azaltacak. Hatta ithal edilen sistemleri yerli üretecek ve bu sistemleri ihraç edecek.

MÜŞTERİNİN İSTEDİĞİNİ ÜRETİYOR

Altınay HİTAŞ, geniş bir ürün yelpazesine sahip. Yelpazede; havacılık ve ileri teknolojiler; elektro-mekanik ve pnömatik eyleyiciler, hareket platformları, mastlar, özgün tasarım robot ve manipülatörler, döngüde donanım test sistemleri, insansız hava araçları, insansız kara platformları, mühimmat söküm, ayrıştırma ve kesim sistemleri bulunuyor. Alt-sistem ve sistem entegrasyon projelerinde tamamen müşteri isteğine yönelik özgün tasarım yapıyor. Kalifikasyonu tamamlanmış rafta hazır ürünleri ile savunma, havacılık ve genel endüstriye hizmet veriyor.

SAVUNMA SANAYİYE ÖZEL ÜRETİMLER

  • F-16 ve F-35 uçakları için pnömatik bomba taşıma ve fırlatma salanı
  • Altay Ana Muharebe Tankı ve T-155 Fırtına OBÜS elektromekanik aktüatörleri
  • Çok rotorlu insansız hava araçları
  • Bomba imha robotları
  • Teleskopik mast sistemleri

17 Mayıs 2018 Perşembe

Etiketler : Gündem