Perşembe, 28 Kasım, 2024
Borsa İstanbul verilerine göre, yabancı yatırımcı geçen ay net 205.3 milyon dolar tutarında alım gerçekleştirdi. Üç aylık satış sürecinin ardından ağustosta alıma geçen yabancı yatırımcılar, eylülde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin notunu düşürmesine karşın alıma devam etti. Yılbaşından bu yana yabancı yatırımcıların gerçekleştirdiği işlemlere bakıldığında, net 583 milyon dolarlık alım yaptıkları hesaplandı.
AĞUSTOSTA YÜKSELİŞE GEÇTİ
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yabancı yatırımcı işlemlerine paralel mayıs, haziran ve temmuzda değer kaybetmesinin ardından ağustosta yükselişe geçmişti. Eylülde ise not kararı sonrasında, ayın son bir haftasındaki düşüşe karşın TL bazında yüzde 0.69 yükselen BIST 100 endeksi, dolar bazında ise yüzde 0.74 değer kaybetti.
TL VARLIKLARINA YÖNELDİLER
Analistler, Moody’s kararı öncesinde, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri değiştirmemesi ve Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) genişlemeci adımlarına devam etmesinin küresel piyasalarda risk iştahını artırdığını ve yabancı yatırımcıların gelişmekte olan ülke varlıkları ile birlikte TL varlıklarına yöneldiğini söylediler. Yabancı yatırımcıların eylüldeki alışları, ağustosta olduğu gibi yine banka hisselerinde yoğunlaştı.
TEKNİK ANALİZ
Bu arada Destek Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, borsada yabancıların alım yaptığına dikkat çekti. Mergen, şunları kaydetti: “Moody’s’in not indiriminden beri geçen süre de dâhil olmak üzere yabancılar son 2 aydır ağustosta 13 milyon, eylülde de 203 milyon dolarlık alım yaptı. Doların yukarılarda dolaşması, dolar bazında epey değer kaybetmiş hisselerin TL bazında değer kaybetmesine engel oluyor.”
BANT KIRILMADI
S&P’nin not indirdiği gece 3.0960’ı gören dolarla ertesi günlerde 71 binin altına sarkan endeksin, Moody’s not indiriminde 76 binin altına inmediğini vurgulayan Mergen, şöyle devam etti: “Dolar, Fed faiz artışının yoğun şekilde dillendirildiği ortamda 3.065’in üstüne çıkamadı. Borsada 76 binin altına sarkılması halinde fiyatlarda satış baskısı ancak o zaman gerçekleşebilir. Yukarı tarafta ise 80 binden sonra 84-85 bin direncine doğru teknik bir hamle gerçekleşebilir ama şu ortamda büyük bir ralli de beklenmiyor.”
HİSSE VE TAHVİL ALIŞI
Yabancı yatırımcılar Moody’s’in ülke notunu kırmasından sonra bile, yedi hafta içindeki en büyük alımı yaptı. Yabancı yatırımcılar 30 Eylül haftasındaki beş işlem gününde 128 milyon dolarlık hisse senedi, 490 milyon dolarlık tahvil bono aldı.Toplam tahvil ve hisse senetleri net alımı 618 milyon doları buldu. Bu çıkışlar, not kaybının olumsuz etkilerine dair beklentileri de ortadan kaldırdı.
15 TEMMUZ’A TAKILMADILAR
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye’de kurulan yabancı sermayeli şirketlerin 15 Temmuz’dan sonra yüzde 100 arttığını söyledi. Tüfenkci, “Kim ne derse desin kim Türkiye ekonomisini manipüle etmeye kalkarsa kalksın yabancı yatırımcı da biliyor ki Türkiye’de ekmek var. Onun için bir yabancı Türkiye’ye yatırım yapacaksa nota falan bakmıyor, geliyor piyasaya bakıyor, ortama bakıyor, yöneticilere bakıyor. Ondan sonra karar veriyor” dedi.
Moody’s’in Türkiye’nin notunu yükselttiği 2012’deki verilerin 2016 verilerinden çok ileri olmadığını, çok daha geri ve her alanda geri olduğunu vurgulayan Tüfenkci, 2012’de büyüme oranları 2.01 iken 2015 başında yüzde 4büyüdüğünü, ikinci çeyrek yüzde 3.9 büyüme olmasına rağmen not düşümü olduğunu aktardı.
AVRUPA’NIN DURUMU ETKİLİYOR
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Moody’s kararı sonrası Türkiye’ye 604 milyon dolarlık net sermaye girişi söz konusu. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında 1.2 milyar dolarlık net sermaye girişi var” dedi. Dolardaki artışı değerlendiren Elvan şunları söyledi: “Orta Vadeli Program’daki döviz kuru tahminlerimiz piyasa beklentilerini yansıtıyor. Piyasadaki hareket uluslararası piyasalardan kaynaklanıyor. Mart 2017’de Brexit sürecinin başlaması söz konusu, bunun olumsuz etkileri mevcut. Avrupa’daki bankalarda tedirginlik var. OPEC ülkelerinin üretimi kısıtlama kararı, Fed faiz artırım ihtimallerinin artması, Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme politikasında sonlandırmaya gitme sinyali söz konusu. Bu dalgalanmanın kısa süreli olduğunu düşünüyoruz.”
SOCAR: TÜRKİYE’DE BÜYÜK İŞLER YAPACAĞIZ
İstanbul’da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi’nde konuşan Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, Türkiye’deki yatırımlarının devam edeceğini söyledi. Abdullayev, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 hedeflerini yakalaması için enerji sektörüne 100 ila 120 milyar dolar tutarında yatırım yapılmalıdır.
SOCAR, Türkiye’deki 18 milyar dolar değerindeki enerji altyapı yatırımları ile bu ihtiyacın yaklaşık yüzde 20’sini karşılayacaktır” dedi.
Abdullayev, STAR Rafinerisi’nin Türkiye tarihinde özel sektör tarafından yapılan ilk rafineri olduğunu ve son 30 yıldan bu yana gerçekleştirilen en büyük yabancı yatırım olma özelliğini taşıdığını hatırlattı. Rafinerinin, Türkiye’nin ithal ettiği ürünlerde milyarlarca dolarlık tasarruf sağlayacağına dikkat çeken Abdullayev, “Bu entegrasyon projemiz bizim değişen dünyaya daha kolay adapte olmamıza yardımcı olacak” dedi.
18 Ekim 2016 Salı
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe