Salı, 05 Kasım, 2024
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ‘PCR testini ibraz etmeyen işçinin sorumluluğuna’ ilişkin ‘görüş yazısı’nı 81 ilin valiliklerine ve odalara gönderdi.
Aşı yaptırmayan ve PCR testi ibraz etmeyen çalışanların, iş sözleşmelerinin geçerli veya haklı sebep ile sona erdirilmesi veya bu kişilerin işyerlerine alınmaması durumunda çalıştırılmadıkları sürelerde ücretlerinin ödenip ödenmeyeceği konularında çalışma mevzuatında açık hüküm bulunmuyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), iş hayatında bu konudaki soru işaretlerine açıklık getirmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan görüş ve değerlendirme istedi. Bakanlık da görüş yazısını odalara gönderdi.
Çalışma Genel Müdürlüğü’nden 17 Eylül’de TOBB’a gönderilen yazının girişinde, işverenlerin işçilerinden isteyeceği PCR testi ve işçilerini Covid-19 riskleri ve tedbirleri konusunda bilgilendirmesini içeren 2 Eylül 2021 tarihli bir yazının da, 81 il valiliğine gönderildiği hatırlatıldı.
TARAFLARIN SORUMLULUĞU
Çalışma Genel Müdürlüğü’nden TOBB’a gönderilen ‘görüş yazısında’ ise “İş sağlığı ve güvenliği konusunda 6331 sayılı kanun ve buna dayanılarak çıkarılan yönetmeliklerde işverene çok sayıda görev ve sorumluluklar yüklenmiştir. Ancak işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kurallarının tam olarak uygulanabilmesi için sadece işverenin görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi yeterli olmadığından, işçilere de bazı yükümlülükler getirilmiştir” denildi.
Görüş yazısında, işverenlerin, Covid-19 aşısı tamamlanmamış işçilerini yazılı olarak ayrıca bilgilendirmesinin istendiği kaydedildi. Yazıda, “Bilgilendirme sonrasında aşı olmayan işçilere, kesin Covid-19 tanısı konması durumunda iş ve sosyal güvenlik mevzuatı açısından olası sonuçları da işveren tarafından bu durumdaki işçilere bildirilmelidir” uyarısı yapıldı.
FESİH MADDELERİ
Söz konusu görüş yazısına şöyle devam edildi: “4857 sayılı İş Kanunu’nun ‘Süreli Fesih’ başlıklı 17. maddesine göre, belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun, diğer tarafa bildirilmesi gerektiği, çalışma sürelerine göre; iki ila sekiz hafta arasında değişen bildirim sürelerine uymayan tarafın bu sürelere ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorunda olduğu öngörülmüştür.
Diğer yandan, 4857 sayılı kanunun 18. maddesinde ‘Feshin geçerli sebebe dayandırılması’ şartları yer almaktadır. Aynı kanunun 24. maddesinde ‘İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı’ açıklanmıştır. 25. maddede ise ‘İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı’ açıklanmıştır. Ayrıca 32. maddede ücrete, 14. maddede uzaktan çalışmaya, 64. maddede ise ‘telafi çalışması’na dair tanım ve şartlar yer almaktadır.”
İŞLEM HAKKI
Bakanlık yazısında, bu şekilde mevzuatta konuyla ilgili maddelere dikkat çekildikten sonra şöyle denildi: “Bütün bunlara göre, işyerinde karşılaşabilecekleri sağlık ve güvenlik riskleri konusunda yazılı bilgilendirmeye rağmen aşı yaptırmayan veya PCR testi ibraz etmeyen işçiler hakkında, yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda işlem tesis edilebileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte işçilerin işsiz kalmamaları için azami titizlik gösterilmesi ve yerleşik Yargıtay kararlarında da vurgulandığı üzere, feshin son çare olma ilkesinin gözetilmesi gerekmektedir.
04 Ekim 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı