Emtiada artan talep dolayısıyla görülen fiyat artışları, bakırda etkisini daha belirgin gösterdi. Bakır fiyatları, son 7 yılın zirvesine çıkarak ton başına 8 bin doları gördü.
Özellikle koronavirüs salgınının kontrol altına alındığı Çin’den gelen kuvvetli
talep, stoklardaki düşüş ve dolar endeksindeki zayıflama, bakır fiyatlarındaki sert yükselişi destekleyen ana etmenler oldu. Aşılama sürecinin hızlanmasıyla 2021 yılında tüketimin artacağına ilişkin beklentiler de bakırda görünümü destekleyen unsurlar arasında yer aldı.
STOKLAR YARIYA DÜŞTÜ
2011 yılının başlarında 10 bin dolar seviyesinin üzerinde olan bakır fiyatları, 2016 yılının başlarında 4 bin 300 dolara kadar gerilemişti. Bakır 2017-2019 yılları arasında ortalama 6 bin-7 bin dolar seviyesinde işlem gördü. Bakır piyasası yıllık ortalama yüzde 5 civarında üretim beklerken; kötü hava koşulları, devlet müdahaleleri, elektrik kesintileri, cevher kalitelerinin düşük olması ve istihdam tarafında yaşanan anlaşmazlıklar, 2017-2019 yıllarında bakır fiyatlarını yukarı çeken etmenler oldu.
Pandemi etkisiyle birlikte talep bazlı etmenler bakır fiyatlarında 2015 seviyeleri olan 4 bin 300 doların görülmesine yol açtı. Aralık ayında 8 bin dolar seviyesini gören bakır fiyatlarında, 6 yılın en düşük seviyesine gelen stoklar artışı destekliyor. 2020 yılının başlarında 0.6 milyon metrik ton olan küresel bakır stokları tam olarak yarı yarıya erimiş durumda.
10 BİN DOLAR SENARYOSU
ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, analizlerinde bakır fiyatlarında arz-talep dengesinin bozulmasından dolayı fiyatların tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 10 bin dolar seviyesini aşacağını öngörüyor. Goldman Sachs, bakırın gelecek 12 ay içinde 9.500 dolar/ton seviyesine geldikten sonra 2022’nin ilk yarısında rekor kırabileceği görüşünü de paylaştı.
BUZDOLABI TALEPLERİ
Citi Grup, metal sektörü için yayınladığı son araştırma raporunda, Covid-19 nedeniyle karantina tedbirleri uygulanan ülkelerde gıda sıkıntısı yaşanacağı endişeleri ile artan buzdolabı ve dondurucu taleplerine işaret etti. Özellikle Çin’de beyaz eşya üreticilerinin taleplerinin artmasına ve global bakır madenciliğine daha az yatırım yapılmasının yol açtığı arz sıkışıklığına bağlı olarak bakır fiyatının yükselmekte olduğuna dikkat çekildi.