Çarşamba, 06 Kasım, 2024
İki yıldır hayatlarımızı etkisi altında sürdürdüğümüz pandeminin ilk gününden itibaren laboratuvarlara çok fazla iş düştü, düşüyor. Tüm dünya aşıların geliştirilmesini sabırsızlıkla beklerken, bilim insanları laboratuvarlarda büyük bir özveriyle, uzun saatler boyunca çalıştı. Süreci hızlandırmak büyük önem taşıyor ve bu, manevi özveriye yönelik bir kaygı değil. Çünkü bu büyük salgının dünyaya maliyeti de her açıdan büyük oluyor. Her geçen saat büyük maliyetler demek. Tam da bu nedenle laboratuvar işlemlerini hızlandıracak her tür teknolojik gelişme kritik önem taşıyor.
SÜRELER KISALDI
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, bu amaçla peptit-nükleik asitleri tek seferde sentezleyebilen tam otomatik hızlı akışlı bir robot/cihaz icat etti. Araştırma ekibi tarafından ‘Tiny Tides’ olarak adlandırılan robot, kullanıldığında sentezleme süreci birkaç günden sadece iki saate kadar düşürüldü. Covid-19 gibi birçok hastalıkta ortaya çıkan patojenlerin belirlenmesinde kullanılan bu asitleri sentezleyen robot, laboratuvar çalışmalarının hızına devasa bir katkı sağlayacak.
SENTEZLEME KAPASİTESİ
Araştırmacılar tarafından geleneksel olarak adım adım yapılan sentezin yerini almak üzere tasarlanan otomatik hızlı akış robotu, bir merkezi kontrol bilgisayarı, çözelti depolama sistemi, üç pompa, üç çok konumlu valf, ısıtma elemanları ve reaksiyon bölgesi dahil olmak üzere yedi modülden oluşuyor. Cihazın sentezlemedeki hız ve verimliliği sayesinde herhangi bir hastalığın tedavisini araştırmak için manuel olarak haftada iki tane kimyasal asit sentezlenebilirken, şimdi günde sekiz adet sentezlenebilecek. Bu sayede robot, olası hastalıklar için gerekli aşı çalışmalarında büyük bir hız sağlayacak. Bu buluş, hepimizin hayatını etkileyecek yadsınamaz bir başarı olarak görülüyor.
31 Ocak 2022 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
01 Kasım 2024 Cuma
30 Ekim 2024 Çarşamba