Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Güney gaz koridorunun bel kemiği olan, ‘Enerjinin İpek Yolu’ olarak tanımlanan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP), hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın doğalgaz arz güvenliğine katkı veriyor. TANAP’la, Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 doğalgaz sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğalgaz öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşınıyor. Türkiye ve Azerbaycan’ın enerji alanındaki stratejik işbirliğinin en önemli projelerinden biri olan TANAP, Haziran 2018’de devreye alındı. Kasım 2019’da ise Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) üzerinden Avrupa’ya bağlandı.
2020 RAKAMI AÇIKLANDI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Azerbaycan Eğitim Programı’nın açılışında yaptığı konuşmada, TANAP’taki mevcut durum hakkında şu bilgileri verdi: “TANAP, bir taraftan ülkemizin doğalgaz arz güvenliğine çok önemli katkı sunarken, diğer taraftan da Avrupa’nın arz güvenliğinin anahtarı durumuna geldi. TANAP’tan, 2020’de 4.9 milyar metreküp olmak üzere, bugüne kadar yaklaşık 9.1 milyar metreküp gaz akışı gerçekleşti. TAP’la birlikte TANAP’ın ve Azerbaycan gazının stratejik önemi daha da artacak.”
NAHÇIVAN’A DOĞALGAZ PROJESİ
Türkiye’nin geçen yıl ithal ettiği doğalgazın yüzde 24’ünün Azerbaycan’dan geldiğini kaydeden Dönmez, Azerbaycan doğalgazının hem güvenle kullanıldığını hem de bu gazı uluslararası piyasalara sunacak projelerde ortaklıklar gerçekleştirildiğini söyledi. Türkiye-Nahçıvan doğalgaz boru hattı projesi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Dönmez, şöyle konuştu: “2020 yılının son günlerinde imza attığımız Türkiye-Nahçıvan doğalgaz boru hattı projemiz için de çalışmalara tam gaz devam ediyoruz. Hedefimiz, Nahçıvan’a da kesintisiz ve güvenli doğalgaz arzı sunmak. 85 kilometrelik bu hatla taşıyacağımız yıllık 500 milyon metreküp gaz, Nahçıvan’da yaşayan Azerbaycan Türklerine büyük bir rahatlık sağlayacak. Nahçıvan’ın sanayisi doğalgaz ateşiyle harlanacak.”
KAPASİTE HEDEFİ 31 MİLYAR METREKÜP
TANAP, Türkiye-Gürcistan sınırında Ardahan’ın Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 il ve 67 ilçeden geçerek Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son buluyor. Bu noktadan itibaren Avrupa ülkelerine doğalgaz aktaran TAP Doğalgaz Boru Hattı’na bağlanıyor. Hattın toplam uzunluğu, 19 kilometresi Marmara Deniz Geçişi olmak üzere 1.850 kilometre. TANAP’ın yıllık toplam kapasitesi ise 16 milyar metreküp. Kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 milyar metreküpe, ardından 31 milyar metreküpe çıkarılması da hedefleniyor.
01 Şubat 2021 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi