ARM, Malezya ile 250 milyon dolarlık çip anlaşması imzaladı

Malezya, çip üretiminde küresel merkez olma yolunda hızla ilerliyor. ARM ile imzalanan 250 milyon dolarlık anlaşmayla, hem yerli üreticilere teknoloji transferi sağlanacak hem de 10 bin mühendis çip tasarımı alanında eğitilecek.

Giriş: 05.03.2025 - 16:03
Güncelleme: 05.03.2025 - 16:19
ARM, Malezya ile 250 milyon dolarlık çip anlaşması imzaladı

ABD ve Çin arasındaki artan gerginlikler, özellikle de yapay zeka uygulamaları için kullanılan yarı iletkenlerin geliştirilmesi nedeniyle Malezya, çip üretimi için bir merkez haline geldi. Öngörülebilir bir şekilde, dünya çapındaki teknoloji firmaları çip kaynaklarını çeşitlendirmeye çalışıyor ve ARM Holdings artık bu fırsattan en iyi şekilde yararlanmayı umuyor.

SoftBank destekli çip üreticisi, Malezya hükümetiyle ülkenin çip tasarım ekosistemini güçlendirmek için bir anlaşma imzaladı.

Anlaşmanın bir parçası olarak, Malezya'nın ARM'ye 10 yıl boyunca 250 milyon dolar ödeyeceğini ve çip tasarımlarını ve yerel üreticiler için teknolojiyi satın alacağını bildiriyor. Ekonomi Bakanı Rafizi Ramli'nin aktardığına göre ülke, ARM'nin çip tasarım planlarından yedisi de dahil olmak üzere fikri mülkiyet satın alacak.

ARM, bu ortaklıkla şirketin Malezya'da 10 bin mühendisin kendi teknolojisi konusunda eğitim alacağını söyledi.


250 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA

ARM, Malezya hükümetinin 250 dolarlık yatırımı hakkında yorum yapmayı reddetti. Malezya hükümetinin bir temsilcisi, yayın öncesinde yorum talebine yanıt vermedi.

Bu hamle, Malezya'nın önümüzdeki on yıl içinde çip üretimi için bir merkez olma yolundaki devam eden çabalarının sonuncusu. Malezya, bu yılın başlarında yapay zeka ve veri merkezlerine olan talebi karşılamak için kendi GPU'larını üretmeyi planladığını söyledi.

Malezya hükümeti, geçen mayıs ayında, ülkenin mevcut altyapısını geliştirmeyi, gelişmiş bir çip tedarik zinciri geliştirmeyi ve en iyi küresel müşterileri çekmeyi hedefleyeceği Ulusal Yarıiletken Stratejisi (NSS) için en az 5, 3 milyar dolar mali destek ayıracağını ve 60.000 mühendis eğiteceğini açıklamıştı.


YÜZDE 13’ÜNÜ KARŞILIYOR

Malezya, 50 yılı aşkın süredir çip sektöründe yer alıyor ve şu anda küresel çip test, montaj ve paketleme hizmetlerinin yaklaşık %13'ünü sağlıyor. TrendForce'un Malezya Yatırım Geliştirme Kurumu'na (MIDA) dayandırdığı raporda, bu oran yüzde 13 olarak belirtiliyor.

Intel, 1972'de ABD dışındaki ilk üretim tesisini Malezya'nın Penang kentinde kurarak bir montaj sahasına 16 milyon dolar yatırım yaptı. ABD'li çip devi, Aralık 2021'de ülkede bir çip montaj ve test fabrikası kurmak için 7 milyar dolardan fazla yatırım yapacağını ve ayrıca Malezya'da en büyük 3D çip paketleme tesisini inşa ettiğini söyledi. ABD'li çip şirketi GlobalFoundries de 2023'te Malezya'nın Penang kentinde yeni bir merkez tesis açtı ve Hollandalı bir çip ekipmanı üreticisi olan Neways, Malezya'da yeni bir tesis inşa etmeyi planlıyor. 

Ayrıca Google, Microsoft ve Nvidia gibi bir dizi teknoloji devi, 2023'ten bu yana Malezya'ya, öncelikle veri merkezleri, yapay zeka geliştirme projeleri ve bulut hizmetleri için milyarlarca dolarlık yatırım yapacaklarını duyurdu.