tatil-sepeti

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Arap Devletleri Ligi üyesi ülkeler, yaklaşık 400 milyonluk nüfusu, 3 trilyon dolarlık yıllık üretimi ve 2.7 trilyon dolarlık dış ticaretiyle küresel bir ekonomik güce sahip. Bu ekonomik gücün Türkiye’ye yansımasına bakıldığında, Türkiye toplam 225 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım alırken, bu tutarın yüzde 13’ünü Körfez ülkeleri ile diğer yakın ve Ortadoğu ülkeleri gerçekleştirdi. Buna karşılık, Türk firmaların 22 üyeli Arap Devletleri Ligi’nde yer alan 16 ülkeye gerçekleştirdiği doğrudan yatırımların toplam tutarı ise 2020 yılı itibariyla yaklaşık 2.2 milyar dolar seviyesinde. Türkiye toplam dış ticaretinin yüzde 17’sini yaptığı Arap ülkeleri ile ekonomik ilişkilerinin seviyesini yeterli bulmuyor ve daha da geliştirmek istiyor.

İŞBİRLİĞİ ZİRVESİ VE FUARI

Türk Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği (TÜRAP) tarafından düzenlenen 15. Türk-Arap İşbirliği Zirvesi, 25-27 Ağustos tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi. 18 ülkeden binden fazla Arap iş insanının katıldığı zirvede, aynı zamanda 7. Türk-Arap Gıda ve Gıda Teknolojileri Fuarı, 5. Türk-Arap Tarım ve Tarım Teknolojileri Fuarı, 4. Türk-Arap Otel, Kafe, Pastane Ekipmanları, Ağırlama, Konaklama Teknolojileri ve Ev Dışı Tüketim Fuarı işbirliği organizasyonları da yapıldı.

YENİ VİZYONLA HAREKET

Açılış konuşmasında Türkiye’nin Arap ülkelerine yönelik yeni bir ekonomik vizyonla hareket ettiğini belirten TÜRAP Genel Başkanı ve Tunus İzmir Fahri Konsolosu Sabuhi Attar, şöyle konuştu: “Türk ve Arap şirketlerinin tamamını projemize destek vermeye davet ediyoruz. Yatırım şirketlerinin, Türkiye’de yatırım olsun, Arap ülkelerinde yatırım olsun, durmadan bu yatırımları yapmasını ve gerçek bir köprü kurmayı istiyoruz. Türk-Arap ortak ekonomik kalkınmasının gerçekleştirilmesi arzumuz var.”

Attar, Türkiye’nin yatırımcılara gerekli kolaylıkları sağladığını, tüm illerinde ve Cumhurbaşkanlığı düzeyinde destekler sunulduğunu da söyledi.

REFAH SEVİYESİNİ ARTIRMANIN YOLU

Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ticari ilişkilerin henüz istenilen noktada olmadığını ve alınması gereken çok yol olduğunu belirten İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay ise şu çağrıyı yaptı: “Türkiye’nin halihazırda Serbest Ticaret Anlaşması’na (STA) sahip olduğu yalnızca 4 Arap ülkesi, STA onay süreci devam eden ise toplamda 3 Arap ülkesi bulunuyor. Potansiyellerimiz çok büyük. Bunun için ülkelerimiz arasındaki ticaret ve yatırım ortaklıklarını mutlaka artırmalıyız. Özellikle ticarete engel olan unsurları bir an evvel ortadan kaldırmalıyız. Daha çok sayıda STA imzalamalı, koordinasyon ve işbirliği içinde olmalıyız. Zira ülkelerimizin refah seviyesini artırmanın yolu kendi aramızdaki yatırım ve ticaretten geçiyor.”

DÜNYA TİCARETİNİN YÜZDE 60’INI KAPSIYOR

Türkiye’nin doğusundan, batısından, kuzeyinden, güneyinden dört saatlik uçak mesafesinde tam 56 ülkeye gidilebilecek bir transit ticaret merkezi olduğunu söyleyen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, işbirliğinin önemine dikkat çekti. Metin, “Bu 56 ülkenin dış ticaret hacmine baktığımızda dünya ticaretinin yüzde 60’ını kapsayan bir hinterland içerisinde, tam ortasında olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla Türkiye olarak, bu potansiyeli bütün Arap ülkesi kardeşlerimizle paylaşma noktasında bizim kapımız her zaman açık” dedi.

AÇILIŞA YOĞUN İLGİ

15.Türk-Arap İşbirliği Zirvesi’nin açılışına; Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Arap Devletleri Ligi Temsilcisi Büyükelçi Faleh Majed Almutairi, Ürdün’ün Ankara Büyükelçisi İsmail Rıfaie, TÜRAP Genel Başkanı Sabuhi Attar, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, Umman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rida Bin Cuma Al Salih ve çok sayıda firma temsilcisi katıldı.

31 Ağustos 2021 Salı

Etiketler : Gündem