istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Arap sermayesini getirmeye hazırız

Giriş: 22.11.2018 - 00:00
Güncelleme: 24.10.2022 - 13:36
Arap sermayesini getirmeye hazırız

HABER: ŞEREF KILIÇLI

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) kurduğu Bilgiyi Ticarileştirme Vakfı bünyesinde, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğini de alarak faaliyetlerini sürdüren İstanbul Düşünce Akademisi (İDA), ‘Suriyeli Girişimciler Eylem Planı Çalıştayı’ düzenledi.
İDA Direktörü Tezer Palacıoğlu’nun oturum başkanlığını yaptığı çalıştayda, Uluslararası Arap Akademisyenleri Derneği (UAAD) Yönetim Kurulu Üyesi Said Sabbagh, UAAD Bilimsel Ofisi Danışmanı Prof. Mohammad Suheil Droubi, RITAL Grup Şirketi Yöneticisi Av. Abdelmajed Alnkdley, Liderlik Development CEO’su Imad Shanan, UAAD Bilimsel Ofisi Uzmanı Abdulaziz Al-Khalid, Hayata Destek Derneği Saha Koordinatörü Elif Türkmen Elbirler, İstanbul Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü Uzmanı Alper Işık, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü Uzmanı Necla Uz ve İTO KOSGEB Temsilciliği Uzmanı Kerim Bilir sunum yaptı. Çalıştayda, Suriyeli girişimcilerin sorunları ve çözüm önerileri de konuşuldu.

100 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Suriyelilerin, Türkiye’ye geldikten sonra ekonomiye de entegrasyon ve katkı sağlamaya çalıştığını belirten İDA Direktörü Tezer Palacıoğlu, “Suriyeli kardeşlerimiz Türkiye genelinde 10 bin civarında şirket kurmuş. Yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağlıyorlar. Şirketlerde birinci sırada toptan ve dış ticaret geliyor. Diğer sektörlere baktığımızda, toptan gıda, perakende ticaret, temizlik, ilaç, medya, bilgi teknolojileri, kozmetik, yolcu taşımacılığı, restoran gibi sektörler yer alıyor. Suriyelilerin, İstanbul’da kurdukları şirket sayısı özellikle 2016 sonrasında büyük bir ivme yakaladı. 2016 yılında 1000 barajını aşan şirket sayısı, 2018 yılının ilk 10 ayında 2 bin 700’ü geçti” dedi.

EĞİTİMLİ SURİYELİLER

Türkiye’nin, Suriyelilere yedi yıldır yardım ettiğini vurgulayan UAAD Yönetim Kurulu Üyesi Said Sabbagh, şöyle konuştu: “Türk devletine ve toplumuna teşekkür ediyoruz. Bizim hayatımızı kurtardılar. Burada kalmamıza izin verdiler. Bizim ikinci konumuz ayakta kalmak. Türkiye’de 1000 Suriyeli akademisyen, 50 bin civarında da Suriyeli doktor, mühendis, eczacı gibi mesleklerden olanlar var. Ancak diploma denkliği sorunu olduğu için bunlar Türkiye ekonomisine gereken katkıyı sağlayamıyorlar. Diploma denklik sorunu çözülmeli. Ayrıca Türkçe dil eğitimi konusunda UNICEF’in okulları yetersiz. Türkiye’nin bu konuda maalesef bir projesi yok. Suriyeliler, youtube’den Türkçe öğrenmeye çalışıyorlar. Türkçe eğitimi konusunda bir proje gerekiyor.”

İTO ÖRNEK OLDU

Türk ve Suriyeli akademisyenlerin ortak çalışmalar yapabileceğini belirten UAAD Yönetim Kurulu Üyesi Said Sabbagh, “Suriyeli akademisyenleri istihdam edebilirsiniz. Ayrıca Suriyelilerin katkısı sağlanırsa, Arap sermayesinin Türkiye’ye gelmesi konusunda da gelişme kaydedilebilir. ABD ve İngiltere’de çok büyük miktarlarda Arap sermayesi var. Bu sermayenin Türkiye’ye gelmesine katkı sağlayabiliriz. Yapılabilecek çok proje var. İTO’ya da teşekkür ediyoruz. Bu konularda başarılı ve örnek çalışmalar yaptı. Bu çalışmaları ülke genelinde yayıp daha büyük projeler geliştirmeliyiz” dedi. UAAD Bilimsel Ofisi Danışmanı Prof. Mohammad Suheil Droubi ise ihracat konusunda Suriyelilerin katkısını sağlayacak bir komitenin İTO’da kurulması önerisinde bulundu.

MEVZUAT YENİDEN DÜZENLENMELİ

Liderlik Development CEO’su Imad Shanan, her bir yabancıya karşılık 10 Türk vatandaşını çalıştırma zorunluluğu nedeniyle bir mevzuat sıkıntısı yaşadıklarını belirtti. Shanan, mevzuata Suriyeliler konusunda bir istisna getirilirse daha fazla Suriyeli istihdam edebileceklerini söyledi. Shanan, bankaların, statülerindeki belirsizlik nedeniyle Suriyeli girişimcilere kredi konusunda destek olamadıklarını, destek verilirse daha büyük projeler gerçekleştireceklerini de sözlerine ekledi. Suriyeli bir başka girişimci ise patent düzenlemesi konusunda eksiklikler olduğunu, yeni ürün geliştirdiklerinde taklit edildiğini dile getirdi.