tatil-sepeti

HABER: BARIŞ CABACI

Türkiye’nin ticaretinde önemli olan ülke gruplarından biri de Arap ülkeleri. Türkiye, toplam ihracatının yüzde 15’lik, ithalatında ise yüzde 5’ine denk gelen kısmını Arap coğrafyasının önde gelen ülkeleri; Irak, Mısır, Kuveyt, Lübnan, Cezayir, Libya, Fas, Filistin, Katar, Suudi Arabistan, Sudan, Tunus ve Birleşik Arap Emirlikleriyle gerçekleştiriyor. Bu rakamların artması için Türk ve Arap iş insanları çalışıyor ancak karşılaştıkları engeller de var.

İTO BULUŞTURDU

Fotoğraflar: KAMİL ÇATAK

İstanbul Ticaret Odası, ticaretin artması, yeni projeler ve işbirliklerinin sürmesi için Arap coğrafyasının önde gelen ülkelerinin başkonsolos ve yöneticilerini, İTO’nun Eminönü’ndeki yerleşkesinde bir araya getirdi. Toplantıya, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, Yönetim Kurulu Üyeleri, Kuveyt Devleti Başkonsolosu Mohammad F.M.F. Almohammad, Mısır Arap Cumhuriyeti Başkonsolosu Tarek Khalil, Irak Cumhuriyeti Başkonsolosluğu Birinci Sekreteri Nadia Mohsin Al Sabbagh, Lübnan Başkonsolosu Mazen Kabbara, Fas Krallığı Başkonsolosu Mehdi Errami, Katar Devleti Başkonsolos Vekili Hind Bin Ali Alkhater, Katar Devleti Başkonsolosluğu Birinci Sekreteri Ahmad Abdulmalik Alobaidly, Suudi Arabistan Krallığı Başkonsolos Vekili Ahmad Bin Mohammad Akeel, Sudan Cumhuriyeti Başkonsolos Vekili Khalid Alkhair Dfalla Abuaagla, Tunus Cumhuriyeti Başkonsolosu Hedi Malek ve Birleşik Arap Emirlikleri Başkonsolos Vekili Saeed Saqer katıldı.

ARAP BÖLGESİNDE TAM STA

Kuveyt Devleti Başkonsolosu Mohammad F.M.F. Almohammad, İTO Başkanı Şekib Avdagiç’e, 13 Arap ülkesini temsilen bir plaket takdim etti.

Toplantıdaki konuşmasında İslam coğrafyalarının zor dönemden geçtiğini söyleyen İTO Başkanı Şekib Avdagiç, islamafobinin arttığına dikkat çekerek, bu konuların birlik olarak çözülebileceğinin altını çizdi. Başkan Avdagiç, ”Her ülke arasında zaman zaman siyasi sorunlar olabilir. Bu sorunun kesin ve kesintisiz çözümü ise ticarettir. Özellikle Arap coğrafyası ile ticaretimizi daha da artırmamız lazım. İslam ülkelerinin çok büyük ticari potansiyeli var. Bunun yanında sanayi sektörlerinin işine yarayacak yer altı kaynakları oldukça fazla. Bu açıdan ortaklığımızı bir an önce daha da geliştirmeliyiz” dedi.

Başkan Avdagiç, ticaretin önündeki engellerin kalkması için de Arap coğrafyasının tamamıyla Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) yapılması gerektiğini vurguladı. Avdagiç, şunları söyledi: “Ticaretin en önemli anlaşması olan STA’ların sayısını artırmamız gerekiyor. Şimdi Fas, Filistin, Mısır ve Tunus ile STA devam ediyor. Ürdün ile askıya alınan STA’nın tekrar devreye girmesi için çalışmalar sürüyor. Aynı şekilde Katar, Lübnan ve Sudan ile görüşmeler devam ederken, Libya ve Cezayir’de anlaşma son aşamaya geldi. Arap coğrafyasında tüm ülkelerle anlaşılırsa Türkiye’nin dış ticaret rakamlarında büyük bir payı bu ülkeler karşılamış olacak. Karşılıklı ticaretin artması için STA şart.”

ÖNCELİK KARA SINIRI

Türk iş insanlarının Arap bölgesiyle karadan yaptığı ticarette gümrük işlemleri yüzünden aksaklıklar yaşandığını dile getiren Avdagiç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Vize rejimlerinin artık daha liberal bir hal alması gerekiyor. Özellikle gıda ürünlerinde bu sürelerin uzaması, ürün kaybı ve maliyet artışına neden oluyor. Sınır kapılarında kısa vadede gıda ürünlerine öncelik tanınması gerekiyor. Ayrıca Irak bölgesinde yeni bir sınır kapısı açılarak, bölgenin daha güvenli ve nitelikli sınır kapısına ihtiyacı var. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Bu sorunlar çözülürse Arap coğrafyasında ticaret, kara yoluyla verimli olacak. Çünkü bu durum iş insanları için hem uygun hem de konteyner sorununa takılmamasını sağlıyor. Fiyat istikrarımız açısından da önemli. Garantili kota, ticaretin çözüm formülüdür.”

TURİZMDE ESKİYE DÖNELİM

Pandemiden önce Arap bölgesinden Türkiye’ye 4 milyon 66 bin turist geldiğini hatırlatan Avdagiç, bu sayının 2021’in ilk 7 ayında 836 bine gerilediğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Pandemi, ülkelerin hizmetler sektörlerini derinden etkiledi. İç piyasanın talepleri ertelemesiyle hizmetler sektörü çok büyük yaralar aldı. Bu süreçte alınan önemler, turist sayısını da olumsuz etkiledi. Turizmde eski rakamları yakalamamız için gereken önlemleri alarak devam etmemiz lazım.”

İŞBİRLİKLERİNİ ARTIRALIM

Arap coğrafyasındaki ülkelerin İstanbul’un ticareti için önemli olduğunu vurgulayan Avdagiç, 13 Arap ülkesinin İstanbul’da 8 bin 442 adet işletmesi olduğunu bildirdi. Bu işletmelerin toplam büyüklüğünün 10 milyar 370 milyon TL olduğunu belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Son dönemde Katar’ın Türkiye’ye doğrudan yatırım rakamı 400 milyon dolara ulaştı. Bu yatırımları 48 milyon dolar ile Kuveyt takip ediyor. Bizler yatırımları karşılıklı olarak güçlendirmeliyiz. Bunun için hedef sektörlerimizden ilerleyebiliriz” diye konuştu.

ÖĞRENCİLERİMİZ GELECEĞİ İNŞA ETSİN

Başkan Avdagiç, Türk ve Arap öğrencilerinin değişim programlarını daha fazla kullanması gerektiğinin de altını çizerek, şöyle devam etti: “Öğrenciler nasıl ülkenin geleceğini inşa ediyorsa, Türk ve Arap öğrencilerin değişimlerinin artması ve öğretim üyeleri takasıyla da ortak kültürümüzü pekiştirerek, geleceğimizi birlikte inşa edeceğiz.”

TEKNOPARK İSTANBUL’A BEKLİYORUZ

Türkiye’nin girişim vadisi Teknopark İstanbul’da girişimcilerin yanında derin teknoloji firmalarının sayısının da arttığını ifade eden Avdagiç, şu çağrıyı yaptı: “Teknopark İstanbul’da güzel işler oluyor. Batılı ülkeler geliyor, buradaki girişimlerimize yatırım yapıyor. Bizim kardeş ülkelerimiz neden bunlardan yararlanmasın? Arap kardeşlerimizi Teknopark İstanbul’daki firmalara yatırıma davet ediyorum.”

ORTAK KÜLTÜRE ORTAK YAPIM

Toplantıda Türk dizi ve filmlerin Arap coğrafyasında sevildiğini söyleyen başkonsoloslar, benzer ve yakın kültürlerin ortak yapımlarla taçlandırılması gerektiğini belirtti. Arap ülkelerinin diplomatik temsilcileri, plato yatırımları için hazır olduklarını söyledi. Başkonsoloslar, “Dönem dizileri ülkenin turizmini artırıyor. Bunu bir dizi izleyerek Türkiye’ye gelmek isteyenlerden görüyoruz. Bu kadar benzer kültürlerin ortak yapım yaparak medya konusunda gelişmesi gerekiyor” diye konuştu. İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay da medya kadar birleştirici bir sektör olmadığının altını çizerek, Türk-Arap medya yapımlarına destek olacaklarını söyledi.

EDEBİYATI FUARLARLA GÜÇLENDİRELİM

Edebiyat açısından Türkiye’nin yenilikçi ve kendini yenileyen bir ülke olduğunu söyleyen İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, Türkiye’de yılda 75 bin yeni başlık üretildiğini ve bu alanda dünyada 6. olduğunu hatırlattı. Üstün, yayıncılık sektörünün 2 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştığını belirterek, “Maalesef edebi açıdan ortaklıklarımızda Arap ülkeleri en az payı alıyor. Bu rakamları fuarlarla artırabiliriz” dedi.

KARAYOLUNA DENİZ ALTERNATİFİ

Karşılıklı ticaretin artmasında İTO’nun önderliğine ihtiyaç duyduklarını söyleyen Kuveyt Devleti Başkonsolosu Mohammad F.M.F. Almohammad, pandeminin devletler üzerinde yükünü karşılıklı dostane ticaretle atacaklarını belirtti. Almohammad, pandemi döneminde Arap ülkelerinin birçok alanda ürün tedariki sorunu yaşadığını ve kendi kendilerine yetemediğini anlattı. Başkonsolos Almohammad, çözüm önerisini şöyle dile getirdi: “Navlun ve gümrük sıkıntıları, ülkeler arası ticaretin önüne geçiyor. En mantıklı yol, uzun vadede tüm coğrafyaya hakim olunması için Süveyş’e yönelik bir ticaret yoluyla deniz ulaşımını sağlamak.”

20 Eylül 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem