tatil-sepeti

SORU: Arabuluculukta temel amaç nedir?

Bu düzenleme ile iş uyuşmazlıklarının mahkemelere nazaran çok daha kısa sürede, az masrafla ve az bürokrasi ile çözülmesi amaçlanıyor.

SORU: Daha önce de zorunlu olmasa da arabuluculuk vardı. Bu uyuşmazlıkların ne kadarında anlaşmaya ulaşıldı?

2012’de kabul edilen 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu uyarınca iş uyuşmazlıkları ihtiyari olarak arabulucuya götürülebiliyordu.

Arabuluculuğun ihtiyari olduğu süre içinde ise arabulucuya götürülen toplam hukuk uyuşmazlıklarının yüzde 72’sinin işçi-işveren uyuşmazlığı olduğu ve bunların yüzde 100’e yakın oranda anlaşmayla sonuçlandığı görüldü.

SORU: Uzun sürüyor muydu?

Arabulucuya giden iş uyuşmazlıklarının yaklaşık yüzde 85’i bir gün veya bir günden daha az süren müzakerelerle sonuçlandırıldı. Arabuluculuğun zorunlu hale getirilmesi ile bu oranlarda büyük bir artış bekleniyor.

SORU: Arabuluculuk süreci sonunda vardığım anlaşma benim için bağlayıcı mıdır?

Taraflar, arabuluculuk sürecinin sonunda bir anlaşmaya varırlarsa bu anlaşmayı, görevli ve yetkili mahkemeye ibraz ederek anlaşmanın icra edilebilirliğine ilişkin bir şerh verilmesini talep edebilecekler.

Bu şerhi içeren anlaşma, ilâm niteliğinde belge sayılır. Bir başka deyişle bu belge icra edilebilirlik şerhi alındıktan sonra mahkeme kararı gibi hüküm doğuracak.

SORU: Arabuluculuk yoluyla anlaştığımda avantajım ne olacak?

  • Dava boyunca yapmak zorunda kalacağınız masrafların büyük bir kısmından tasarruf etmiş olursunuz.
  • Defalarca mahkemelere gidip gelerek harcadığınız zamandan ve davanın uzun sürmesinden kaynaklanan avukatlık ücretinden tasarruf etmiş olursunuz.
  • Anlaşmazlığınız mahkemelere göre çok daha hızlı bir biçimde çözülür.
  • Sonuç, sizin kontrolünüzdedir.
  • Süreç hakkında tam ve doğru bir biçimde arabulucu tarafından bilgilendirilirsiniz.
  • Geleceğe bakılır, mevcut hukuki durumun değil, menfaatin korunması esastır.
  • Güvenirlik ve gizlilik önemlidir; taraflar mahkeme önünde konuşamayacaklarını burada rahatlıkla konuşabilirler.
  • Psikolojik ve sosyolojik riski azdır; daha az yeni sorun doğurur.
  • Tarafların anlaştıkları yöntem ve çözüm tarzı esastır, esnektir.
  • Uyuşmazlık anlaşarak çözülür; iki taraf da kazanır, tarafların sosyal ve ekonomik ilişkileri devam eder.

SORU: İTO olarak siz hangi arabuluculuk hizmetlerini veriyorsunuz?

İTO, İstanbul Ticaret Odası Tahkim Merkezi bünyesinde Ocak 2017’den bu yana arabuluculuk hizmeti veriyor. Tecrübeli kadrosu ve özel görüşme odaları ile İTO rahat bir ortamda tarafların anlaşmasını hedefliyor.

30 yılı aşkın alternatif uyuşmazlık çözüm tecrübesiyle İTO, süreci sizinle takip ederek uyuşmazlığınıza daha hızlı çözüm almanızı sağlıyor, uyuşmazlığınıza uygun bir arabulucu bulunması için yardımcı oluyor. Sıra beklemezsiniz; her türlü yardım elinizin altındadır.

Arabuluculuk Kanunu’nda yer almamasına rağmen İTOTAM arabuluculuk kurallarında uzman kavramı yer alıyor. Böylece teknik ya da sektörel bilgi gerektiren anlaşmazlıklarınızda konusunda son derece bilgili uzmanlar sizlere ve arabulucuya yardımcı oluyor.

İTO’da arabuluculuğun önemi ve uygulamasının artması ile İTOTAM’da yeni bir yapılanmaya gidiliyor. Bu yapılanma ile daha hızlı, daha etkin ve daha çözüm odaklı hizmet verilmesi planlanıyor.

Yazının birinci bölümünü okumak için link:

https://www.itohaber.com/haber/guncel/207028/isci_ve_isveren_cozume_arabulucu_ile_kavusacak.html

07 Kasım 2017 Salı

Etiketler : Gündem