tatil-sepeti
tatil-sepeti

Ar-Ge’de başarı sırrı: Patent araştırması

Giriş: 20.06.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

KOBİ’ler için Ar-Ge Projesi Hazırlama Semineri, İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Adil Coşkun, dünyanın en büyük 17. ekonomisine sahip Türkiye’nin, sıralamadaki yerini daha yukarılara taşıma hedefine dikkat çekti. Coşkun, Ar-Ge faaliyetlerinin bu noktadaki kritik önemine işaret etti. Firmaların Ar-Ge faaliyetlerini artırırken, ilgili bakanlıkların da devletin desteğini ortaya koymaya çabaladığını belirten Coşkun, “Diğer taraftan ülkemiz bu süreçte ekonomik olarak önemli bir yapısal dönüşümden geçerken tarım, gıda, tekstil, inşaat gibi geleneksel sektörlerin yanında orta-yüksek teknolojili sanayilerde de oldukça güçlü bir konuma geldi.
Bugün artık otomotiv, makina-teçhizat, elektrik-elektronik ve kimya gibi teknoloji yoğun sektörler ihracatımıza en fazla katkıyı yapan alanlar arasında yer alıyor” dedi.

YOL UZUN

Türkiye’nin Ar-Ge konusunda kat etmesi gereken uzun bir mesafe olduğunun da altını çizen İTO Yönetim Kurulu Üyesi Adil Coşkun, şöyle konuştu: “Resmi verilere göre, ülkemizde gerçekleştirilen toplam Ar-Ge harcamalarının gayri safi yurtiçi hasılamıza oranı 2017 yılı sonu rakamlarıyla yüzde 1’e yakın bir seviyede bulunuyor. Öte yandan, gayrisafi yurtiçi Ar-Ge harcaması bir önceki yıla göre 5 milyar 214 milyon lira artarak yüzde 21.2 artışla 29 milyar 855 milyon liraya yükseldi. Bu rakam ciddi bir büyüklüğe işaret ediyor olsa da, gelişmiş ülkelerle kıyasladığımızda bir hayli düşük kalıyor. Gelişmiş ülkelerde bu değerin yüzde 2 ile 4 arasında değiştiğini görüyoruz. Dolayısıyla bizim de ikinci bir atılım gerçekleştirmemiz ve gelişmiş ülkeler arasında hak ettiğimiz yeri alabilmemiz adına araştırma-geliştirme, yenilikçilik ve teknoloji üretimine yönelik faaliyetlere çok daha fazla ağırlık vermemiz gerekiyor.”

DOĞRU KAPSAM

Toplantının seminer bölümünde, Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Sibel Özdemir, “Ar-Ge projesi oluşturma esasları ve başvuru dokümanı hazırlanması” konusunda sunum yaptı. Ar-Ge projesinde kapsamın doğru tarif edilmesinin önemine dikkat çeken Dr. Özdemir, kapsamın maliyet, zaman ve kalite üçgeni içinde yer alması gerektiğini söyledi. Projede takım çalışması esas olduğunun altını çizen Dr. Özdemir, “Konsept kime ihtiyaç duyuyorsa o yazılmalı. Proje takım analizi çalışması yapılmalı.
‘Ben bu projeye vakit ayırabilirim’ diyeni proje takımına almalısınız. Fikirlere saygılı ve yapıcı olunmalı. Bir fikir ortaya atıldığı zaman hep eksi taraftan bakmak yanlış, pozitif taraftan bakılmalı” dedi.

İHTİYACI BELİRLEME

Pazar araştırması ve yeni ürün geliştirmenin, ‘Benim ürünümü niye tercih etsinler, artı değer ne katabilirim’ anlayışıyla yapılması gerektiğini belirten Dr. Sibel Özdemir, yenilikçilikte asıl farkı ise bilinmeyen ihtiyaçları ve yararlanılmayan fırsatları doğru tespit edenlerin oluşturduğunu söyledi. Fikri mülkiyet hakları yönünden araştırma yapmanın da önemli olduğunu vurgulayan Dr. Özdemir şöyle konuştu: “Patent araştırması yapmak puzzle’ın parçalarını tamamlamak gibidir. Pazarda boşluğun nerede olduğunu görebilirsiniz. Patent araştırmalarından çok fazla veri elde edip çalışmanın içeriğini ona göre belirleyebilirsiniz, sistem tasarımı yapabilecek noktaya gelebilirsiniz. Proje işbirliklerinde ise en önemli şey doğru ortağın seçilmesidir. Fikri haklarının kimde kalacağı konusu en başta sözleşme ile netleştirilmeli.
Proje hayatınızın kolay geçmesini istiyorsanız bilinmezlikleri minimize edin. Planlama aşamasında biraz detaylı düşünüp yazmak, sonrası için büyük kolaylık olacak.”

PATENT ARAŞTIRMASI YAPMANIN FAYDALARI

Dr. Sibel Özdemir, Ar-Ge projesi hazırlamadan önce patent araştırması yapmanın sağlayacağı faydaları şöyle özetledi:

  • Sektördeki yeniliklerin tespiti,
  • Mevcut ürünlerinizi ve Ar-Ge projelerinizi etkileyebilecek önemli buluş alanlarının keşfi,
  • Rakip teknolojilerin izlenmesi,
  • Pazara yeni giren firmaların tespiti,
  • Gereksiz patent maliyetlerine girilmesini engellemek,
  • Gereksiz Ar-Ge maliyetlerinin önüne geçilmesi. Yani zaman, para ve işgücü kaybının önlenmesi,
  • Koruma süresi biten veya yenilemesi yapılmayan patentlerin tespit edilerek artık kamuya mal olan buluşlardan istifade edilmesi.