HABER: GÖZDE YENİOVA

TÜBİTAK’ın, Ar-Ge yapan şirketlere yönelik 1507-TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı 2017’de de devam ediyor. Ar-Ge ve yenilik yapacak şirketlere verilen destekler, özellikle KOBİ’lere yönelik oluyor.

TÜBİTAK’ın bu desteği, KOBİ’lerin verimliliklerinin, katma değer içindeki paylarının ve uluslararası rekabet güçlerinin artırılması esasına dayanıyor.

FARKLI KURGULANDI

Türkiye’de Ar-Ge faaliyetlerinin önemli bir bölümü büyük ölçekli işletmelerle sınırlı. Ülke sanayinin yüzde 98’ini oluşturan KOBİ’lerin Ar-Ge faaliyetleri ise istenilen düzeyin altında kalıyor.

Bu stratejik hedeflere ulaşmak için piyasa koşulları ve uluslararası anlaşmalar kapsamındaki yükümlülükler dahilinde, KOBİ’lerin Ar-Ge ve yenilik projeleri için farklılaştırılmış bir destek programı TÜBİTAK tarafından kurgulanıp uygulamaya alındı.

ORAN YÜZDE 75

Geri ödemesiz hibe programında TÜBİTAK, 500 bin TL’lik toplam bütçenin 375 bin TL’sini destekliyor. Destek oranı yüzde 75’i geçmiyor. Destekleme süresi, proje bazında en çok 18 ay olarak belirtiliyor. Başvuru zamanı için bir sınırlama yok. Fiilen başlatılmış bir proje için de başvuru yapılabiliyor. 250 kişiden az yıllık çalışanı olan, yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 40 milyon TL’den az olan bütün işletmeler başvurabiliyor. Yeni kurulan ve ilk yıl hesapları henüz onaylanmamış işletmelerde sadece çalışan sayısı dikkate alınıyor.

BU GİDERLER DESTEKLENİYOR

  • Personel giderleri.
  • Proje personeline ve varsa danışmanlara ait seyahat giderleri.
  • Alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri.
  • Yurtiçi ve yurtdışı danışmanlık hizmeti ve diğer hizmet alım giderleri.
  • Ülkedeki üniversiteler, TÜBİTAK’a bağlı Ar-Ge birimleri, özel sektör Ar-Ge kuruluşları ve benzeri Ar-Ge kurum ve kuruluşlarına yaptırılan Ar-Ge hizmet giderleri.
  • Malzeme ve sarf giderleri.

FİRMALARIN REKABETÇİ OLMASI HEDEFLENİYOR

TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı ile KOBİ’lerin, teknoloji ve yenilik kapasitelerinin geliştirilerek daha rekabetçi olmaları hedefleniyor. Ayrıca program ile firmaların sistematik proje yapabilmeleri, katma değeri yüksek ürün geliştirebilmeleri, kurumsal araştırma teknoloji geliştirme kültürüne sahip olabilmeleri, ulusal ve uluslararası destek programlarında daha etkin yer alabilmeleri amaçlanıyor.

11 Ocak 2017 Çarşamba

Etiketler : Sektörel