Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
TÜRKİYE’De küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) sınıfına giren, sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren 3 milyon 221 bin girişim var. KOBİ’ler aynı zamanda istihdamın yüzde 72.4’ünü sağlıyor. Üyelerini pandemi döneminde de online toplantılarla bilgilendirmeyi sürdüren İstanbul Ticaret Odası’nın düzenlediği ‘Kamu Desteklerinden Nasıl Faydalanırız?’ konulu webinarda, KOBİ’lere TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından sağlanan destekler anlatıldı.
ÜYELERLE DİJİTAL BULUŞMA
Açılış konuşmasında, pandemi sebebiyle tüm ülkelerde iş yapış şekillerinde çeşitli değişiklikler olduğuna dikkat çeken İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, “İstanbul Ticaret Odası olarak bizler de üyelerimizi bilgilendirdiğimiz konferansları, seminerleri dijital ortama taşıdık. Ekranlar aracılığı ile üyelerimizle buluşmaya devam ediyoruz” dedi. Kamu desteklerine de değinen Salman, devletin ekonomiye verdiği desteğin sadece kriz ve durgunluk dönemlerinde sınırlı kalmadığını, bu yardımın ekonomiyi büyütmek ve geliştirmek için her an devreye alındığını söyledi.
ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ
TÜBİTAK’ın Ar-Ge destek programları hakkında bilgi veren İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdül Halim Zaim, şöyle konuştu: “TÜBİTAK’ın özellikle Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı’na dikkat çekmek istiyorum. Bu program üniversite/kamu araştırma merkezlerindeki bilgi birikimi ve teknolojinin ürüne ya da sürece dönüştürülerek sanayiye aktarılması yoluyla ticarileşmesine katkı sağlamayı amaçlıyor. Destek süresi 24 aya, bütçesi ise 1 milyon liraya kadar. KOBİ’ler için destek oranı yüzde 75 seviyesinde. Ayrıca başvuru dönemi için zaman kısıtlaması yok. Yine Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı var. Destek süresi 36 aya kadar ve bütçe sınırı yok. Destek oranı yüzde 60’a kadar. Başvuru dönemi için zaman kısıtlaması yok.”
TÜBİTAK’TAN PATENT DESTEK PROGRAMI
İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdül Halim Zaim, TÜBİTAK’ın ulusal ve uluslararası patent başvuru sayısının artırılması için Patent Destek Programı uyguladığını da hatırlattı. Gerçek kişilerin bir takvim yılı içerisinde en fazla 5 patent başvurusu için, tüzel kişilerin ise en fazla 20 patent başvurusu için söz konusu destekten faydalanabildiğini de vurguladı.
KOSGEB’DEN AR-GE’YE 750 BİN TL
KOSGEB’in destek programlarının dört ana başlıkta olduğunu belirten İTO KOSGEB Temsilciliği KOBİ Uzmanı Kerim Bilir, şu bilgileri verdi: “Ar-Ge Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri, İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri, Girişimcilik Destekleri, KOBİ Finansman Destekleri programları var. Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı’nda 750 bin liraya kadar destek veriliyor. Türkiye’de orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlerdeki katma değeri yüksek ürünlerin üretimini artırmaya yönelik Stratejik Ürün Destek Programı var. Program kapsamında yatırım projeleri geri ödemesiz 1 milyon 800 lira ve geri ödemeli 4 milyon 200 bin lira olmak üzere toplam 6 milyon liraya kadar destekleniyor.”
İHRACATÇI OLMAK İSTEYENE 300 BİN TL
İhracata başlayan KOBİ sayısını artırmak ve KOBİ’lerin yurt dışı pazar paylarını artırmak gibi hedeflerle KOSGEB’in Yurt Dışı Pazar Destek Programı’nı uyguladığını da belirten Kerim Bilir, destek miktarlarını ve özelliklerini şöyle özetledi: “Projenin süresi en az 6 ay, en fazla 24 ay. KOBİ, bu destekten sadece bir kez faydalanabiliyor. Hibe+Geri Ödemeli şeklinde uygulanıyor. Destek miktarı 300 bin lira seviyesinde. Desteğin yüzde 70’i hibe, yüzde 30’u ise geri ödemeli. Başvuru için bir dönem sınırlaması yok, sürekli yapılabiliyor. Bu program kapsamında; personel gideri, tanıtım giderleri, yurt dışı fuar ve seyahat giderleri, test analiz ve belgelendirme giderleri, hizmet alımı giderleri destekleniyor.”
18 Ocak 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe