Ar-Ge ve iş destekleri tek adreste: KÜSİP

Giriş: 02.10.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Türkiye’de geçtiğimiz yıl 12 milyon 950 bin TL Ar-Ge harcaması yapıldı. Bu miktar Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) yüzde 1’ine tekabül ediyor. Yeni iş fikri olanlar için ayrılan Ar-Ge destekleri her geçen gün artıyor. Ancak devlet tarafından sağlanan bu desteklerin pek çoğu başvuru yetersizliğinden dolayı alıcısına ulaşamıyor. Sanayinin kamu ile işbirliği yaparak Ar-Ge desteklerinden faydalanmasını sağlayan en önemli platformlardan biri olan Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Platformu (KÜSİP) ile girişimciler üniversitelerin Ar-Ge imkânlarından yararlanabiliyor. KÜSİP’e kayıt olan ve iş fikri olan girişimciler, aynı zamanda projesi için fon bulma imkanına kavuşurken, iş fikrinin üniversite tarafından da geliştirilmesini isteyebiliyor.

NANOTEKNOLOJİ LABORATUVARI

Türkiye’de pek çok üniversitenin son teknoloji ile donanmış araştırma laboratuvarları bulunuyor. Ancak bu laboratuvarlar sadece bilimsel çalışmalar için kullanılıyor ve reel sektöre hizmet veremiyordu. Reel sektörün de fikirleri var; ancak bunu geliştirmek için imkânları yoktu. Üniversite ve sanayi arasındaki bu kopukluğu gidermek için geçtiğimiz yıl Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hayata geçirilen KÜSİP’le reel sektör ve üniversite, iş fikrini geliştirmek için bir araya gelebiliyor. Bu platform sayesinde girişimciler iş fikirleri ile üniversitenin kapısını çalıp nanoteknoloji laboratuvarlarından dahi ücret ödemeden faydalanabiliyor.

ULAŞMAYAN FONLAR

Bu platformun bir diğer ayağını da kamu tarafı oluşturuyor. Kamu ayağında ise her yıl milyonlarca lira aktarılan ancak başvurulmadığı için sahibine ulaşmayan fonlar girişimcilerle buluşturuluyor. Buna göre bu platforma üye olan girişimciler; TÜBİTAK, KOSGEB, Avrupa Birliği, bakanlıklar ve kalkınma ajansları tarafından sağlanan desteklerden tek bir sistem üzerinden haberdar olabiliyor. Söz konusu platform sayesinde sadece devlet desteklerinden haberdar olunmuyor, bakanlıkların proje, işbirliği ve mevzuat duyuruları, kalkınma ajanslarının işbirliği çağrıları, patent ve ödül duyurularına da bu portal sayesinde ulaşmak mümkün.

79 AYRI DESTEK

KÜSİP’e T.C. Kimlik Numarası ile ücretsiz olarak üye olmak mümkün. Portala üye olduktan sonra portalın sunduğu hizmetlerden faydalanıla-biliyor. Platformda şu anda 5 bin 80 araştırmacı, 2 bin 453 kurum, 71 araştırma merkezi ve 79 destek ve fon bulunuyor. Platformla birlikte tüm KÜSİP kullanıcılarına tek bir mesaj ile ulaşılabiliyor. Tüm KÜSİP kullanıcılarından firmanın ilgi alanına göre kuruluşların paylaşımları takip edilebiliyor. Fikri alan ve geliştiren üniversite girişimcinin faydalanabileceği fonları da tespit ediyor. Buna göre proje maliyetinin yüzde 70’ine kadar geri ödemesi olan destekler bulunuyor.

TOZLU RAFLARDA BEKLEMESİN

Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Platformu’nun (KÜSİP) ve devlet desteklerinin tanıtıldığı seminerin açılış konuşmasını İstanbul Ticaret Odası Genel Sekreteri Doç. Dr. Nihat Alayoğlu yaptı. Sektör temsilcilerinin de iştirak ettiği seminerde konuşan Alayoğlu, şunları söyledi: “Ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılası’nda (GSMH) Ar-Ge’ye ayırdığı pay o ülkenin gelişmişlik göstergesini ifade ediyor. Bu, gelişmiş ekonomilerde yüzde 4 oranında. Üniversite sanayi işbirliği hâlâ istenen seviyede değil. Ülkemizde teorik birikim var ama bu tek başına bir şey ifade etmiyor. KÜSİP kamu ve sanayiyi bir araya getiren önemli bir platform. Artık parlak fikirler tozlu raflarda beklemesin.” Projenin sunumunu ise İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdül Halim Zaim gerçekleştirdi. Zaim, “Son yıllarda kamu, sanayi ve üniversite ayağı bir araya getirildi. Üniversitelerin elinde bulunan tezler ölü yatırımlardı. Artık bunlar reel sektörle bir araya getiriliyor” dedi.