Anti dampinge karşı çelik irade lazım

Giriş: 23.06.2016 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER:ADEM ORHUN

Geçen yıl 6.4 milyar dolarlık ihracat yaptığımız Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Türkiye’nin beşinci büyük ihraç pazarı. Türkiye’den ABD’ye en çok demir-çelik ürünleri ile otomotiv aksam ve parçaları ihraç ediliyor. Fakat ABD’nin çelik ithalatında uyguladığı anti damping soruşturmaları, sektörde yeni tartışmalara sebep oluyor.

ABD’nin tutumuna tepki gösteren Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Namık Ekinci, adil bir şekilde ticareti yapılan Türk çeliğinin, ABD’deki yerli üreticinin yüksek kâr iştahı sebebiyle engellendiğini söyledi.

ADİL TİCARET YAPIYORUZ

Türk çelik sektörünün Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT) kuralları gereği devletten hiçbir surette destek almadığını söyleyen Ekinci, açıklamasında şunları kaydetti: “Sektör olarak kendi sermayemizle büyüyoruz. Ürünlerimizi ABD’li tüketicilerin talebi doğrultusunda teknolojik ve verimli altyapımız, cüzi kârlar ve rekabetçi fiyatlarla ihraç ediyoruz. Bu durum yerli üreticileri rahatsız ediyor. Bu nedenle haksız yere suçlanıyoruz. Adil ticaretin engellenmesi içeride fiyatları yükselteceğinden çelikle bağlantılı sektörlerin maliyetleri artacak. Bu durumun olumsuzluğu çelik tüketicisi olan devlete ve vatandaşa yansıyacak.”

DEVLET POLİTİKASI

Öte yandan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi ve Demir Çelik Meslek Komitesi Meclis Üyesi Adil Coşkun da konu hakkında yaptığı değerlendirmede “Objektif baktığımızda ABD’nin aldığı kararlar devlet politikaları ve yerli üreticileri koruma kapsamında mantıklı ve makul kararlardır” dedi. Coşkun, “Uluslararası ticarette hiçbir ülke bir diğer ülkenin malzemesini almak zorunda değil. Şu an ABD bizim müşterimiz konumunda ise ona neden benim ürünlerimi almıyorsun ya da nasıl kendi kriterlerine göre ürün alımına gidiyorsun gibi sorular sormamız serbest ticaretin mantığına aykırıdır” şeklinde konuştu.

ORTAKLIK KURULABİLİR

Anti dampingin, serbest piyasa ekonomisinde yeri olan bir önlem mekanizması olduğunu belirten Coşkun şunları söyledi: “Ülkemiz bu durumda farklı politika geliştirmesi; şayet yeterince güçlü isek, bizim de ABD ürünlerine karşı anti damping uygulaması yapmakya da o ülkedeki üreticiler ile ortaklıklar kurma yoluna gidip, ülkeler arası ikili özel anlaşmalar ile bu durumu telafi etmek daha mantıklı görünüyor. Diğer taraftan Ekonomi Bakanlığı’nın anti damping konusunda yayınladığı rapor da durumu gayet net ve anlaşılır kılıyor.”

CEVHER KULLANIMI ARTIRMALIYIZ

İstanbul Ticaret Odası Demir Çelik Meslek Komitesi Başkanı Süleyman Uyar ise konu hakkında yaptığı açıklamada “Türkiye’de demir-çelik sektörüne verilen herhangi bir teşvik, sübvansiyon v.s. yoktur” dedi.

Türkiye’de sıvı çelik üretiminin yaklaşık yüzde 70’i hurdadan olduğu için, maliyetimizin, cevher ağırlıklı üretim yapan Rusya ve Çin gibi ülkelerden yüksek olduğunu belirten Uyar şunları söyledi: “Ülkemizde enerji maliyetinin de yüksek olduğunu düşünürsek aslında Türkiye’nin fiyatlarının anti dampingden uzak olması gerektiğini düşünüyorum. Ancak bizden daha yüksek kâr oranlarına alışkın olan ABD’li firmaların kâr marjlarını düşürmek istememesi anti dampinge neden olabilir”

Benzeri anti damping uygulamalarının Türkiye’de görüldüğünü hatırlatan Komite Başkanı Uyar, “Önemli olan dünya piyasalarına ihracatımızı artırıp en azından dünya 8’inciliğimizi kaybetmemek, hatta daha yukarılara tırmanmak. Bunun için yapısal değişiklikler ile en başta cevher kullanımını artırıp maliyetlerimizi düşürmemiz gerekiyor.” dedi.

FİRMALAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

Ticaret politikası önlemi soruşturmalarında firmaların, Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ), ilgili anlaşmalarından kaynaklanan hak ve yükümlülüklerinin farkında olmaları büyük önem taşıyor.İhracat yapılan ülkenin ticaret politikalarına hakim olmak gerekiyor.
İhraç pazarı olan ülkelerin bu tür önlem ve uygulamalara ne sıklıkla kullandığına dikkat edilmeli. Firmalar, önlem ve savunma uygulamalarına maruz kaldıklarında neyle karşılaşabileceklerine ve nasıl hareket edeceklerine ilişkin hazırlık yapmalılar.
Benzeri önlem soruşturma ve zorluklar hakkında bilgi almak için Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nü aramaları kendi menfaatlerine olacaktır.

ANTİ DAMPİNG UYGULAMALARI EL KİTABI

Ekonomi Bakanlığı’nın hazırladığı Anti Damping Uyugulamaları İthalatçı ve İhracatçılar için El Kitabı’na şu adresten ulaşılabilir:
https://www.ekonomi.gov.tr/portal/content/conn/UCM/uuid/dDocName:EK-126278