Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: MÜGE BİBER
Dünyanın en etkili kitle iletişim ve propaganda araçları arasında gösterilen animasyon, tanıtımın yanı sıra yüksek pazar hacmi nedeniyle ülke ekonomilerine de ciddi katkı sağlıyor. Küresel animasyon endüstrisi, 2010’da 122 milyar dolarlık bir pazar oluştururken, bu rakam 2013’te 150 milyar dolara ulaştı. Sektörün bu yılsonunda 242 milyar doları bulması bekleniyor.
LİDER KANADA
Animasyonda sanayileşen ülkeler arasında ABD ve Japonya dikkat çekiyor. En fazla animasyon üretimi gerçekleştiren ülkelerin başında ise Kanada geliyor. Fransa, 90 yıllık animasyon geçmişi ve geleneğine sahip ülke olarak, animasyon üretiminde Avrupa’nın lideri konumunda. Almanya, İspanya, İngiltere ve İtalya ise Avrupa’da öne çıkan diğer ülkeler arasında yer alıyor. Bu ülkelerin ortalama stüdyo sayısı 200, ortalama işgücü sayısı da 3 bin ile 5 bin arasında değişiyor. Söz konusu ülkelerin ortalama pazar hacmi ise 300 milyon Euro’yu buluyor. Doğu Asya ülkeleri de son yıllarda işbirliği anlaşmaları, fon ve teşvik mekanizmaları ile pazardan ciddi oranda pay almaya başladı.
İHRACAT SIKINTISI
Türkiye’de 2009 ve 2016 yılları arasında uzun metrajlı animasyon film üretiminde beş kat büyüme yakalansa da sektörün en fazla sıkıntı yaşadığı konu, ihracatta istenilen seviyeye gelinememesi.
Zira birçok özel televizyon, çizgi dizileri ithal ediyor. Ekonomi Bakanlığı, animasyon sektörüne destek olan kurumların başında geliyor. Ancak desteğe rağmen firma temsilcilerinin en çok yakındıkları sorun, yaptıkları işleri küresel boyutta tanıtamamak.
Öte yandan sektörde istihdam edilen kişi sayısı ise bin 500 civarında. Sektördeki stüdyoların öncelikli ihtiyacı nitelikli işgücü, maliyetlerin düşürülmesi, pazar analizi ve araştırması, tanıtım, pazarlama ve teknoloji altyapısının geliştirilmesi.
İTO’DAN DESTEK
Türk animasyon sektörünün küresel boyutta geniş kitlelerce tanınması ve ihracat potansiyelinin artırılmasına yönelik İstanbul Ticaret Odası’nın da desteği sürüyor. Bu bağlamda, milli katılımını İTO’nun gerçekleştirdiği dünyanın en büyük televizyon ve dizi fuarı MIPCOM’da animasyon endüstrisini canlandırmak için çeşitli toplantılar düzenleniyor.
YÜZDE 80’İ YERLİ
TRT Çocuk ile dizi üretiminde ciddi artış görülen Türkiye’de yedisi yerli olmak üzere 18 çocuk kanalı bulunuyor. TRT Çocuk’un ürettiği yerli çizgi dizileri büyük beğeni görürken, burada yayınlanan programların yüzde 80’i yerli, kalanı ise yabancı yapımlardan oluşuyor.
İSTENEN SEVİYEDE DEĞİLİZ
Animasyon sektörünün durumu, İTO Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı Cemile Sultan Korusu’nda düzenlenen bir toplantıda ele alındı. Toplantıya başkanlık eden İTO Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komitesi Meclis Üyesi İsrafil Kuralay, Türkiye’de TV dizileri, sinema ve reklam ile birlikte animasyon sektörünün de gelişmeye başladığını söyledi. Kuralay, TRT’nin bu konuda sektöre büyük katkısının olduğunu dile getirerek, “Ekonomi Bakanlığı ve son yıllarda kalkınma ajansları da sektöre destek vermeye başladı. Ancak bunlar yeterli değil. Sektörün istenen seviyeye ulaşabilmesi için diğer kurum ve kuruluşların da destek olması gerekiyor” dedi.
BAKANLIKTAN ÇAĞRI
Animasyonun pazarlamasına yönelik desteklerin bulunduğunu dile getiren Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurt Dışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Alev Aydın Aktaş, yapımcı firmaların yurt dışı fuarlarına ya da ticari heyetlerine katılım konusunda ısrarcı olmalarını istedi. Desteklerden yararlanabilmek için Türkiye’de yerleşik bir şirket, yapımcı ya da dağıtıcı olmanın yeterli olduğunu belirten Aktaş, “Ticaret heyetinin yüzde 70 stant kirası bizden. Aynı zamanda ulaşım ve konaklamayı karşılıyoruz. Yurt dışı tanıtım, reklam ve pazarlama faaliyetlerinde de maliyetin yüzde 60’ını biz ödüyoruz” dedi.
14 Aralık 2016 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı