Çarşamba, 06 Kasım, 2024
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Görsel medyanın yeni aktörü animasyonun küresel büyüklüğü geçtiğimiz yıl 372.44 milyar dolara ulaştı. Kanada merkezli araştırma şirketi Precedence Research’ın rapor çıktılarına göre, 2030 yılına kadar 587.1 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu yeni aktör, dünyada artık küresel medyanın en etkin yüzü olarak kabul ediliyor. Türkiye’de de özellikle son 10 yılda büyüme gösteren animasyon sektörü devlet teşvikleri ile büyüme hedefinde. Animasyon Film Yapımcıları Derneği’nin (ANFİYAP) sektör araştırmalarına göre, yerli animasyonun küresel pazarda rol sahibi olmasının en önemli ayağı devlet teşviklerinden geçiyor.
TRT ÇOCUK ÖNCÜ
Türkiye’de özellikle 2000’li yıllarda kurumsal bir yapıya dönüşmeye başlayan animasyon sektörünün esas atılımı 2008 yılında gerçekleşti. Söz konusu yılda yayın hayatına geçen TRT Çocuk kanalının yerli üretime olan eğilimi ile yerli animasyon stüdyoları kurulmaya başlandı. RTÜK’ün tematik çocuk kanallarında yerli üretimi teşvik etmesi ile Türkiye’de düzenli bir animasyon üretimine geçildi.
MALİYETLER AVANTAJ
Küresel rakiplerine göre yola biraz geç çıksa da aradaki farkı kapatma eğiliminde olan Türk animasyon sektörünün en büyük avantajının üretim maliyetleri olduğu düşünülüyor. Sektör temsilcilerini bir arada toplayan ANFİYAP’ın verdiği bilgilere göre, animasyon sektörünün Türk dizilerine benzer bir markalaşma süreci yaşaması için sistematik teşvikler ve ortak yapımlara yönelmek gerekiyor.
KİLİT OYUNCULAR
Küresel animasyon pazarının kilit oyuncuları arasında ABD, Japonya, Kanada, Fransa, İngiltere gibi ülkelerin yanı sıra günümüzde İspanya, İtalya, Rusya, Çin, Hindistan, Malezya, Güney Kore, Polonya ve Benelüks ülkeleri yer alıyor. Sektör paydaşlarına göre; Türkiye de bu pazarda, altyapısı, dünyaya entegre ekonomik sistemi ve genç nüfusu ile animasyonda önemli bir konuma gelme potansiyeline sahip.
KAYBOLAN ÇİZGİ FİLM
Sektörün emekleme dönemi, 1940’lı yılların sonuna doğru oldu. İlk uzun metrajlı çizgi film olarak kayıtlara geçen Evvel Zaman İçinde isimli ve Nasreddin Hoca’dan fıkraların anlatıldığı animasyon film tarihine acı bir öykü olarak adını yazdırdı. Yapımına 1947 yılında başlanan ve dönemin ünlü çizerlerini bir projede buluşturan çizgi film, 1951 yılında tamamlandı. Renkli olması planlanan bu çizgi film, 90 dakika uzunluğunda ve 100 bin kare çizimden oluşuyordu. Filmin basımı için gerekli teknik altyapı Türkiye’de olmadığı için çizgi film Amerika’ya gönderildi. Ancak yıllar boyunca film geri gelmedi. Bunun üzerine ABD’li laboratuvar, Türk yapımcı şirkete 82 bin 500 dolar tazminat ödedi. İlk uzun metrajlı çizgi film olması planlanan Evvel Zaman İçinde’den geriye yalnızca adına basılmış afişler kaldı.
POLONYA TEŞVİKLE BAŞARDI
Bugün dünya animasyon sektöründe söz sahibi olan ülkelerin devlet teşvikleri dikkat çekiyor. Örneğin Polonya’da yüzde 30 yatırım indirimi uygulanıyor ve yıllık fon bütçesinin yüzde 10’u her şartta animasyon projelerine aktarılıyor. Maşa ve Koca Ayı animasyonu ile dünyada kendine yer edinen Rusya’da da yüzde 60 geri ödemesiz hibe programları bulunuyor. Harika Kanatlar yapımıyla G.Kore’nin başarısının altında da ortak yapım işbirliği dikkat çekiyor.
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ
Türk animasyon sektöründeki paydaşları 2017’den bu yana bir araya getiren Animasyon Film Yapımcılar Derneği’nin sektör temsilcilerinin ortak görüşü ile oluşturduğu raporda devlet teşvikleri için öneriler bulunuyor. Sektör, önerilerini şu şekilde dile getiriyor:
* Uluslararası etkinliklere katılım desteği
* Ulusal yayıncı desteği
* Yazılım ve donanım desteği
* İşgücü geliştirme desteği
* İşgücü teşviki
* Proje bazlı yatırım teşviki
* İkili anlaşmalar
* Uzun vadeli yatırım teşviki
10 Ekim 2022 Pazartesi
06 Kasım 2024 Çarşamba
06 Kasım 2024 Çarşamba
06 Kasım 2024 Çarşamba
06 Kasım 2024 Çarşamba
06 Kasım 2024 Çarşamba