Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Takvimler 26 Ağustos 1071’i gösterdiğinde Malazgirt Zaferi ile Anadolu’nun kapıları bir daha hiç kapanmamak üzere Türklere açıldı. Malazgirt Zaferi’nin planlandığı, Türk ordusunun konumlandığı yer olan “Anadolu’nun giriş kapısı Türkiye’nin tapusu” olarak nitelendirilen Ahlat, bu yıl da 951. yıl için kutlamalara hazırlanıyor.
Türkiye’nin her yerinden katılımcıları ağırlayacak etkinlikler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde kalabalık bir grup da Ahlatta olacak. Ahlat, hem Türk memleketinin giriş kapısı hem de Osmanlı Devleti’nin kurucusu Ertuğrul Gazi’nin memleketi olması yönüyle Türk tarihinde önemli bir yere sahip bulunuyor. Türk tarihinin dönüm noktalarından birisi olan Malazgirt Zaferi’nin plan ve işleyişinin yürütüldüğü Ahlat aynı zamanda köklü bir medeniyete de sahip.
URARTULARDAN TÜRKLERE
Urartu Devleti’nin mirasını taşıyarak 11. yüzyıla ulaşan tarihi şehir, 1021 yılında Selçuklu Devleti’nin himayesine girdi. Buradan 1071 yılına kadar bölgede çeşitli zamanlarda keşif akını yapan Selçuklu süvarileri bu bölgenin Türklerin memleketi olması için çok uygun olduğunu tespit etti. Bunun üzerine Türk boyları Horasan’dan akın akın gelerek bu bölgeye yerleşmeye başladılar.
Peyderpey bu topraklara yerleşen Türk boylarının zafer tapusunu alması ise 1071 yılındaki büyük galibiyet ile olacaktı. Sultan Alparslan’ın karargah kurduğu Ahlat’tan çıkıp Malazgirt ovasında Bizans ordusu ile karşılaşması, Anadolu’nun sonsuza kadar Türk memleketi olmasının yolunu açtı. Bizans ordusunun 200 bin askerine karşılık Selçuklu ordusunun 50 binde kalan nefer sayısı da Türk boylarının Anadolu’yu yurt edinmelerinin önüne geçemedi. Bu yıldan sonra Anadolu yavaş yavaş bir Türk memleketi olarak anılmaya başlandı.
KAYI BOYUNUN VARLIĞI
Osmanlı İmparatorluğu’nu kuran Kayı boyu da Horasan’dan Ahlat’a yerleşen Türk boyları arasında yer alıyordu. Kayı boyu Ahlat’ta 170 yıl boyunca yaşadı. Osmanlı hükümdarlarının atası olan Ertuğrul Gazi de Ahlat’ta dünyaya geldi. Ahlat’tan Moğol tehlikesi nedeniyle göç eden Kayı boyunun bir sonraki durağı ise Söğüt ve Domaniç oldu. Türkiye’nin anahtarı olan Ahlat, aynı zamanda Osmanlı Devleti’nin kurucularının havasını soluyup, suyunu içtiği bir memleket olarak da Türk tarihindeki yerini koruyor.
UNESCO LİSTESİNDEKİ TAŞLAR
Aynı zamanda Afganistan’ın Belh, Özbekistan’ın Buhara şehirleriyle birlikte dünyadaki üç Kubbet-ül İslam’dan biri olarak anılan Ahlat, barındırdığı tarihi eserleri ile de dikkat çekiyor.
Türk-İslam dünyasının en büyük mezarlığına ev sahipliği yapan Ahlat’ta; Ahlatşahlar, Eyyübiler, İlhanlı ve Osmanlı dönemine ait 8 bin 169 mezar taşı bulunuyor. Kiminin boyu 4 metreyi bulan mezar taşlarının 118 tanesi anıt niteliği taşıyor.
Bu mezarların arasında yer altına kazılmış odalar şeklinde olanları da bulunuyor. Mezarlık UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor.
ATALARI ZİYARET
Türk adımlarının Anadolu topraklarına ilk atıldığı yer olan Ahlat tarih boyunca Osmanlı sultanlarının vefa duyduğu bir kent oldu. Doğu seferine çıkacak olan padişahlar burada mutlaka bir mola verir atalarının kabirlerini ziyaret ettikten sonra devlet planlamalarını yapardı.
SAKİN ŞEHİR COŞKULU KUTLAMA
Sakin şehir unvanı da bulunan Ahlat’ta Malazgirt ruhu 24-26 Ağustos tarihleri arasında yaşatılacak. Okçuluk, atlı okçuluk, geleneksel oyunlar, mehter gösterileri, el sanatları sergisi gibi pek çok etkinlik yapılacak. Geçen yıl köprüler, 50 dükkan, 1’i han olmak üzere 50 çadır, mescit, miting, sosyal donatı, güreş, hipodrom, atlı okçuluk, okçuluk, cirit, çocuk oyun alanları ve helikopter pistleri inşa edilen ve 80 bin metrekare yeşil alan oluşturularak 5 bin fidan dikilen Millet Bahçesi’nde, zaferin yıl dönümü etkinliklerinin daha renkli yapılması için planlamalar yapılıyor.
22 Ağustos 2022 Pazartesi
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe