Perşembe, 28 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Dünyanın en büyük 10’uncu ekonomisi olan Kanada, yüzölçümü bakımından da ikinci büyük ülke. 9.98 milyon kilometrekarelik topraklarında 35 milyon insanı barındıran Kanada, temiz su kaynakları, geniş ormanları ve maden zenginlikleri ile dikkat çekiyor. ABD ile sınır komşusu olması dolayısıyla da ticari transferler bakımından da önemli potansiyele sahip olan Kanada, Türk yatırımcıları için de fırsatlar barındırıyor. İş dünyasının dikkatini yeni pazarlara çekmek, farklı ülkelerdeki yatırım ve pazar imkanlarını değerlendirmelerine önayak olmak için çalışan İstanbul Ticaret Odası (İTO), önemli bir seminere daha ev sahipliği yaptı. İTO’da düzenlenen Kanada’da İş ve Yatırım Fırsatları konulu seminerde, Kanadalı yetkililer, Türkiye’den gelecek yatırımcılara sağladıkları imkanları anlattı.
1.6 MİLYAR DOLAR
Seminerin açılışında konuşan İTO Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, Kanada’ya büyük önem verdiklerini söyledi. İTO’da haziran ayında Torontolu işadamlarını ağırladıklarını hatırlatan Kalsın, ayrıca diplomatik misyon heyeti ile de biraraya geldiklerini belirtti. İki ülkenin karşılıklı ticaret hacminin 1.6 milyar dolar olduğunu kaydeden Kalsın, “Bu, arzu edilen bir rakam değil. Bunu beş yıl içinde 5-10 milyar dolara getirebiliriz. Enerji, gıda, havacılık ve uzay sanayisi gibi alanlarda ciddi potansiyel var. İTO olarak bu sürece katkıda bulunmaya gayret ediyoruz” dedi.
SERBEST PİYASA İLKESİ
Kanada İstanbul Başkonsolosu Ulric Shannon, bu tür seminerlerin çok önemli olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, “2010’da konsolosluğumuzu açtık. Kanada’yı tanıyan işadamları, ciddi fırsat potansiyeli olduğunu idrak edecekler” dedi. Kanada’nın 1.5 trilyon dolarlık GSMH’ya sahip olduğunu belirten Başkonsolos Shannon, “Serbest piyasa ilkesine dayalı olarak çalışıyoruz. 2008’deki finans krizinden yara almadan çıktık. Nüfusu oluşturan bireyler de çok yüksek eğitim seviyesine sahip. Çok sağlam sağlık ve sosyal sistemimiz var. Bu kadar kamu hizmetine rağmen Kanada çok düşük vergi oranları uyguluyor” dedi.
500 MİLYONLUK PAZAR
Kanada’nın yüzölçümü ve görece küçük nüfusuna rağmen ABD ve Meksika pazarlarına rahatça girebildiğini belirten Başkonsolos, “500 milyonluk bir pazara ulaşabiliyoruz. Daha da önemlisi Kanada markası söz konusu. Zira Kanada en yüksek itibarlı ülke konumunda. Açık kapı politikasını benimsedik. Çok yüksek standartlara sahibiz. Bu yönleriyle Kanada hem yatırım hem yaşamak için ideal ülke. Bu seminerin de gelecekteki yatırımlar için bir ön çalışma olmasını temenni ediyorum” diye konuştu. Toplantıda, İTO Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Uluç Hacıhasanoğlu da yer aldı.
FİNANSMAN EDC’DEN
Kanada ile ticaret ve bu ülkede yatırım yapmak isteyenlerin finansman ihtiyaçlarına çözüm yollarını Ticaret Müsteşar Yardımcısı Barış Satar anlattı. Kanada İhracat Kredi Ajansı’nın (EDC) finansal çözümlerine dikkat çeken Barış Satar, “EDC Kanada hükümetinden ayrı bir hazineye sahip. Kredi notu da AAA. Uzmanlaşmış bağımsız bir banka olarak düşünebilirsiniz. Kanada’da yatırım yaparken ve mal alımlarınızda finansal destek için başvurabileceğiniz bir kurum. İstanbul ofisimiz aynı zamanda bölge ofisi olarak hizmet veriyor. EDC ile beraber üçüncü dünya ülkelerine de iş yapma imkanına sahipsiniz. EDC’den fon veya kredi garantisi alabilirsiniz. Piyasa şartlarında veya biraz altındaki oranlardan finansman sağlıyoruz. EDC ve finansman konusunda konsolosluktaki ekibimize ulaşabilirsiniz” dedi.
GIDA, ORMAN VE OTOMOTİV
Kanada’nın İstanbul Başkonsolosluğu Uzman Ticaret Müsteşarı Christopher Wimmer, Kanada’da potansiyel yatırım alanlarını anlattı. Wimmer, “Tarım, işlenmiş gıda, otomotiv sanayi, balıkçılık, deri, ormancılık, ahşap ürünler ve bilim teknoloji ürünleri konusunda yatırım imkanları var. ABD ile ciddi ticari ilişkimiz bulunuyor. Avrupa ile de ticari potansiyelin artacağını öngörüyoruz” diye konuştu.
Kanada’nın enerji ihtiyacının yüzde 65’inin yenilenebilir enerjiden karşılandığını belirten Wimmer, yazılım sektörünün de çok kuvvetli olduğunu kaydetti. Wimmer, “Bu alanda çalışan 33 bin şirket 57 milyar dolar ciro yapıyor” diye konuştu. Kanada’nın otomotiv üretimi konusunda da söz sahibi olduğunu kaydeden Wimmer, “Dünyanın önde gelen birçok markası ülkemizde üretim yapıyor. Ayrıca parça üretici firmalar da var” dedi.
Kanada’nın petrol ve gaz şirketleri için ideal ülke olduğunu vurgulayan Wimmer, en büyük dördüncü petrol üreticisiyiz” diye konuştu. Türkiye’nin, inşaat sektöründeki gücüne dikkat çeken Wimmer, “Kanada’da yeni projeler, altyapı ve boru hatları çok önemli. Ayrıca dünyadaki mevcut madenlerin yüzde 32’sine sahip Kanada’da madencilik sektörü de çok ciddi bir potansiyele sahip” şeklinde konuştu.
Kamu-özel sektör irtibatlı iş kurmak isteyen firmalara özel ilgi gösterdiklerini belirten Wimmer, “Bununla ilgili konseyimiz 15 Kasım’da toplanacak. Bunun için de bize ulaşabilirsiniz” dedi.
VİZE VE GÖÇMENLİK
Göç Programı Müdür Yardımcısı Steffan Miles-Board, Kanada’daki göç programlarını anlattı. Yatırımların fiziki ve maddi yönü kadar insan kaynağının da önemli olduğunu belirten Miles-Board, “Kanada için Türk vatandaşlarının vize alması gerekiyor. Yatırım ve ticaret için Kanada konsolosluklarına ticari vize başvurusunda bulunabilirsiniz. 10 yıl veya pasaportunuz süresince çok girişli ticari vize alabilirsiniz. Vize başvurusunda bizim için en önemli husus ne için başvurduğunuzu anlamamızdır. Orada iş görüşmesi için mi iş ve yatırım amaçlı mı olduğunu izah etmelisiniz” diye konuştu. Türkiye’de firmaların üst düzey yöneticilerine daha kolay vize verdiklerini belirten Miles-Board, “Şirkette çalışma süresine bakılıyor. Göçmen, yatırımcı, start-up gibi çeşitli vize modelleri mevcut. Bunun yanı sıra eyaletlerin ve belediyelerin ihtiyaçlarına göre göçmenliğe başvuru imkanları da oluyor” dedi.
31 Ekim 2016 Pazartesi
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe