HABER: ŞEREF KILIÇLI
İstanbul Ticaret Odası Gıda İhtisas Komitesi toplantısı, İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer’in başkanlığında, Meclis ve Komite üyeleri ile sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, ‘Gıda İsrafını Önleme Projesi’ kapsamında yapılacak hazırlık çalışmaları istişare edildi. Toplantıya, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca ve İTO Meclis Başkan Yardımcısı Sultan Selim Şimşek de katıldı.
ÇÖZÜM ÖNERİSİ
Toplantıda, ambalajlı gıda ürünlerinde son tüketim tarihi içinde satılamamasından dolayı önemli bir israf yaşandığına dikkat çeken sektör temsilcileri, bazı araştırmalara göre bunun yıllık tahmini maliyetinin 6 milyar lira seviyesine ulaştığını söyledi. Süt ürünlerinde ambalajı açılmadan çöpe giden ürünlerin oranının yüzde 4-4.5 seviyelerine kadar çıkabildiğine de dikkat çekildi. Çözüm konusunda, sektöre verilecek destekle QR kod uygulamasının denenmesi önerildi. Son tüketim tarihi yakın ürünlerin indirimli fiyat veya üretici firmanın özel iskontosuyla satışının sağlanıp israfın önlenebileceği kaydedildi. Avrupa ülkelerinde bu yöntemle başarılı sonuçlar alındığı da dile getirildi.
HALLERDEKİ BAŞARI
En temel ihtiyaç olan gıdada israfın önlenmesinin toplumsal bir görev olduğunu belirten İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, “Toplumda farkındalık oluşturmak gerekiyor. Ambalajlı gıda ürünlerinde QR kod sistemi, sorunun çözümünde bir yöntem. Maliyetli bir sistem fakat bu sistem devreye alınır ve takibi yapılırsa başarılı sonuç verebilir. Burada kritik nokta sistemi oluşturduktan sonra takibinin yapılması” dedi.
Hal Kayıt Sistemi’nin bu konuda olumlu bir örnek olduğuna dikkati çeken meyve ve sebze sektörü temsilcileri, fire oranlarının yüzde 1’in altına düştüğünü söyledi. Sektör temsilcileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) verilerine göre; hallerde atık oranının yüzde 0.49 seviyesinde olduğunu, bu atıkların gübre ve elektrik olarak geri dönüşümünün sağlandığını da kaydetti. Sektör temsilcileri, kaybın hallerde değil, maliyet yüksekliğinden dolayı üretim yerlerinde yaşandığının da altını çizdi.
EKMEKTEKİ İSRAF
Gıda israfı konusunda tüketicinin de bilinçli olmasının önemli olduğunu vurgulayan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca ise “QR kod uygulamasının faydalı olabileceğine inanıyorum. İsrafı her alanda ölçümlememiz gerekiyor. Tarihi yaklaşmış ürünleri uygun fiyata satmak da çözüm olabilir. Gıda israfının önlenmesi konusunda sektörlerle yakın çalışmaya her zaman hazırız” diye konuştu.
Ekmeğin, gıda israfında önde gelen ürünler arasında yer aldığını belirten İTO Meclis Başkan Yardımcısı Sultan Selim Şimşek de “Türkiye’de günde 6 milyon ekmek çöpe gidiyor. Bu 6 milyon ekmeğin israfı önlense ne kadar insanımızın ihtiyacı karşılanır, düşünülmeli. Tüm gıda ürünlerimiz ekmek gibi değerli. İsrafın tüm gıda ürünlerinde önlenmesi gerekiyor” dedi.