HABER: MÜGE BİBER
İstanbul Ticaret Odası Kağıt, Kırtasiye ve Ambalaj Meslek Komitesi, sektör temsilcileriyle Oda’nın merkez binasında çalışma toplantısı düzenledi. Çalışma toplantısında, sektörün mevcut durumu ve geleceği değerlendirildi. Toplantının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, “Komite olarak sektörün üretim ve ihracatını artırmak için daha çok çalışacağız. Yurt dışı heyetler ve fuarlar ile beraber sektörü daha iyi yerlere taşımak için gayret ediyoruz” dedi.
TAREKS SÜREÇLERİ
Toplantıda kırtasiye sektör temsilcileri, en büyük sorunun gümrüklerde yaşandığını vurguladı. Vergiler çıkmadan önce sektör ile istişareler yapılmasının önemine dikkat çeken sektör mensupları, tebliğlerin net yazılması, ucu açık bırakılmaması gerektiğinin de altını çizdi. Sektör temsilcileri, “Silgiler, kalemler, termoslar, defterler, zımba makinası bile tebliğe eklendi. Ancak tebliğlerde bu ürünlerin yanında sadece oyuncak benzeri tanımı yapılıyor. Bunu ayırt etmek, gümrükteki memurun işi. Memur bu oyuncak derse üç kat ceza ve kaçakçılıktan yargılanma gibi önü çok açık cezalar var. Buna bir an önce çözüm bulunmalı” dedi. Tareks süreçlerinin de çok yavaş olduğunu belirten temsilciler, malların gümrükten çıkışının bazen 2-3 ayı bulduğunu, bu sürecin kısaltılması gerektiğini söyledi.
MESLEK LİSELERİ
Ambalaj sektöründeki en büyük sorun ise ara eleman eksikliği. Sektör mensupları, bu yüzden meslek liselerine önem verilmesi ve gençlerin bu okullara özendirilmesi gerektiğini belirtti. Sektörün ara eleman sorununa önerisi ise dilimizi bilen, Türk Cumhuriyetleri’nden gelmiş insanlara çalışma izni verilmesi.