Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Dünya alüminyum pazarı geçtiğimiz yıl 127 milyar dolara ulaştı. Türkiye bu pazarda 1.5 milyar dolar ihracatla 50. sırada bulunuyor. Sektör, 2023 yılında 8 milyar dolar ihracata ulaşmak istiyor. Ancak bunun ham ihracattan ziyade katma değerli ürünler vesilesiyle gerçekleşeceği düşünülüyor. Sektörün katma değerli ürün hedefine ulaşması için yapılan çalışmalardan biri de Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi bünyesinde kurulan Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi (ALUTEAM). Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ), Girişimci Alüminyum Sanayici ve İş Adamları Derneği (GALSİAD) ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği (İDDMİB) ortaklığında İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle faaliyete geçen ALUTEM, ihtiyaç duyulan testleri de, sektörün yeni bir yatırım yapmasına gerek kalmadan gerçekleştiriyor.
YENİ ÜRÜNLER
Alüminyum başta olmak üzere çelik ve endüstriyel plastik gruplarının ileri teknolojilerle üretilmesinde Türkiye’nin de söz sahibi bir ülke olması için 2012 yılında faaliyete geçen merkezin en önemli birimlerinden biri de araştırma bölümü. Bölümde alüminyum sektörünün katma değerli ürünler pazarında yerini alabilmesi için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Firmaların talepleri ya da işletmelerde yapılan gözlemler sonucunda üretilen yeni ürünler şu ana kadar savunma, havacılık, otomotiv ve medikal gibi pek çok alanda kullanılmış.
HIZLI ÜRETİM
ALUTEM bünyesinde sektör için oldukça önemli olan eklemeli imalat da gerçekleşiyor. Bilgisayarda hazırlanan üç boyutlu çizimlerle modeller elde edilerek, klasik metotlarla uzun sürelerde imal edilecek karışık modeller hızlıca üretiliyor. Eklemeli imalat sayesinde malzeme kaybı olmadan kısa sürede gerçekleşen üretim, şirketlere büyük maliyet avantajları sağlıyor. Eklemeli imalat kapsamında metal ve plastik imalat ile tersine mühendislik faaliyetleri gerçekleştiriliyor.
YERLİ KAYNAKLAR
ALUTEM’in en önemli projelerinden biri de Alüminyum Yapı Sistemleri Test ve Eğitim Laboratuvarı Projesi (ASTEL). Normalde sistem testleri yabancı menşeli sertifika sahibi laboratuvarlardan sağlanıyor. Bu nedenle kaynak-lar yabancı sermayeye akıyor. Ancak proje kapsa-mında kurulması hedeflenen ALUTEM’in laboratuvarı sayesinde testler yerli bir kurum tarafından yapılacak ve kaynakların yurt içinde kalması sağlanacak. Bu proje ile sektörün tüm temsilcilerinde kümelenme bilincinin yaygınlaşması amaçlanıyor. Projenin bir diğer önemli amacı da alüminyumun mimari uygulama alanlarında yetkin ve deneyimli iş gücünün yetiştirilmesi.
İLERİ DÜZEYDE TESTLER
Merkezde alüminyum sektörünün ihtiyaç duyduğu tüm temel ve ileri düzeyde testler ve ölçümler yapılıyor. Merkezde alüminyum alanında farklı sektörler adına üretilen tüm ürünlerde belli standartların oluşturulması ve bunun sonunda belli standardı yakalamış ürünlerin üretilmesi hedefleniyor. Test faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen saha çalışmalarında, enerji verimliliği ve sera gazlarının takibi konusunda da çalışmalar yürütülüyor.
SEKTÖRE EĞİTİM
Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde eğitim faaliyetleri de gerçekleşiyor. Yöneticilere ve mühendislere yönelik verilen mesleki eğitimler; alanında uzman mühendis, akademisyen ve firma yöneticileri tarafından sağlanıyor. Eğitimlerde sektörlerin ihtiyaçları göz önüne alınıyor.
20 Mayıs 2019 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı