tatil-sepeti

Vefatının 742. yılında Şeb-i Arus törenleriyle sadece Türkiye’de değil dünyada da anılan Mevlana’ya en anlamlı hediye Kültür Bakanlığı Türkiye Yazma Eserler Kurumu’ndan geldi. Dünya genelinde en çok okunan İslami eserler arasında yer alan Mesnevi 643 yıl sonra bir tıpkıbasımla okurların karşısına çıktı. Pek çok eseri tıpkıbasımla yayın dünyasına kazandırılan Mevlana’nın Mesnevisi ilk kez en eski nüshasıyla okurlarla buluşmuş oldu.

VEFATINDAN 100 YIL SONRA

İki cilt halinde yayınlanan tıpkıbasım Mesnevi’de kaynak olarak Konya Mevlana Müzesi Kütüphanesi’nde yer alan el yazması eser kullanıldı. 1372 yılında Mevlana’nın vefatından yaklaşık bir asır sonra Muhammed Bin Hüseyin isimli bir Mevlevi tarafından yazılan eser, dünyadaki en eski el yazması Mesnevisi olma özelliğini taşıyor.

HALET EFENDİ KOLEKSİYONU

Konya’da bulunan en eski el yazması Mesnevi yüzyıllarca elden ele dolaştıktan sonra, II. Mahmut dönemi devlet adamlarından Halet Efendi tarafından satın alınır. Dönemin en önemli entelektüellerinden biri olan Halet Efendi’nin mührü tıpkıbasımı yapılan Mesnevi’nin ilk sayfasında da yer alıyor.

KONUNUN UZMANLARI

Dünya kütüphanelerinde çok sayıda elyazması olan eserin en eski nüshası Konya Mevlana Müzesi Kütüphanesi’nde bulunuyor. Mesnevî nüshasının tıpkıbasımıyla tercümesi Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs ile Ankara Üniversitesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç tarafından yayına hazırlandı.

22 Aralık 2015 Salı

Etiketler : Gündem