Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: İDİL ÇELİK
Başta kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan lavanta, yeni bir yatırım alanı olarak üreticinin dikkatini çekiyor. Sanayi ve eko-turizm sektörünün de radarında olan mor renge boyanmış güzel kokulu lavanta bahçeleri, üretim maliyetinin az olması nedeniyle de alternatif gelir kapısı olma özelliği taşıyor. Öyle ki, bu alanda öncü kentlerden Isparta ve Burdur’un yanı sıra diğer kentlerde de lavanta ekimine başlandı.
TANITIM VE DESTEK
Lavanta üretiminin, başta Trakya bölgesinde olmak üzere Yozgat ve Kütahya gibi kentlerde de yaygınlaştırılması hedefleniyor. Böylece tarıma daha az elverişli alanlardan yüksek gelir elde edilmesi planlanıyor. Lavantanın üretimi, 2016’da tanıtım ve desteklerle yüzde 87 artırıldı. Ekonomik değeri yüksek lavanta üretimi, 2013’te 105 ton iken, 2014’te 297 tona yükseldi. 2015’te 400 ton olan üretim miktarı, 2016’da 747 tona ulaştı.
BULGARİSTAN VE FRANSA
Lavanta, ağır ve taban suyu yüksek topraklar hariç birçok alanda yetiştirilebiliyor. Ayrıca makineli hasada da uygun bir bitki olan lavantanın ekonomik ömrü yaklaşık 10 yıl sürüyor. Dünyadaki en büyük lavanta üreticisi ülkeler Fransa ve Bulgaristan. Örneğin Bulgaristan’da yaklaşık 40 bin dekar alanda üretim yapılıyor ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlanıyor. Türkiye’de ise yaklaşık bin 600 dekar alanda üretim gerçekleştiriliyor.
MALİYET DÜŞÜK
Lavanta üretiminde ilaç, mazot ve gübre gibi maliyet kalemleri yok. Dolayısıyla üretici, lavanta üretimini ‘avantajlı’ buluyor. Ayrıca sürekli bakım gerektirmeyen ürün, hasat zamanı kurutulup satışa sunuluyor.
Alıcısı da oldukça fazla.
PARFÜM HAMMADDESİNİ BURADA ÜRETELİM
Burdur Valisi Şerif Yılmaz, Lisinia’da uzun yıllardan beri tıbbi aromatik bitkilerle ilgili çalışmalar yapıldığını hatırlatarak, Türkiye’nin farklı illerinden özellikle lavanta bahçelerini görmek için kente ziyaretçiler geldiğini söyledi. Vali Yılmaz, “Özellikle tıbbi aromatik bitkiler, ülkemiz açısından çok önemli. Sadece burada değil, yetişebilen her yerde yetiştirmemiz gerekiyor. Türkiye’nin ithal ettiği parfümlerin büyük bir kısmının hammaddesi ülkemizde yetişebilir. Bunları burada damıtıp, koku haline getirip, daha yüksek seviyede gelir getirecek şekilde değerlendirebiliriz. Böylece katma değer ülkemizde kalır” dedi.
Yurtiçi turizm dinamiklerini harekete geçirmek gerektiğini kaydeden Isparta’daki turizmciler ise, “Dünyada doğa turizminde yaklaşık 150 milyar dolarlık ciro var. Isparta’nın da Fransa’daki Provence bölgesinden hiçbir eksiği yok, fazlası var. Bu değerleri, en güzel şekilde pazarlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunmak istiyoruz” diyor.
80 BİN ZİYARETÇİ
Türkiye lavanta üretiminin yüzde 93’ünü tek başına karşılayan Isparta’nın Keçiborlu ilçesini, hasat zamanı 80 bin kişi ziyaret etti. Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyü ise 50 yıldır lavanta üretiyor. Bu sayede hem köylünün ekonomik durumu iyileşti hem de turizm açısından köye ilgi arttı. Köyde 3 bin dekarlık alanda yaklaşık bin 875 ton lavanta alınırken, yaş olarak yaklaşık 3 milyon 750 bin TL katkı sağlanıyor.
LAVANTA TARLASINDA KATALOG ÇEKİMİ
Isparta’nın Keçiborlu ilçesi Kuyucak köyündeki lavanta tarlaları doğal bir fotoğraf stüdyosu gibi. Lavanta tarlaları fotoğraf tutkunlarının yanı sıra katalog çekimlerine de sahne oluyor. Bu doğal güzelliği fırsata çevirmek isteyen girişimciler, yaz kreasyonlarının tanıtımı için lavanta tarlalarını tercih ediyor.
11 Ağustos 2017 Cuma
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi