Perşembe, 05 Aralık, 2024
Kuruluş kararı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı, milli arkeoloji kültürüne yeni bir hareketlilik getirecek.
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Türkiye, mevsimsel turizmin yanı sıra mevsime bağlı olmayan turizm alanlarıyla sektördeki yelpazesini her geçen gün renklendiriyor. Gastronomi turizmi, sağlık turizmi, kongre turizmi, inanç turizmi, kayak turizminin yanı sıra son yıllarda arkeoloji turizmi de yükselişe geçen turizm çeşitleri arasında yer alıyor. Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı’nın kurulmasını içeren kanun, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Vakfın milli arkeoloji kültürü ve turizmine yeni bir ivme kazandıracağı öngörülüyor.
YÜZDE 69 ARTTI
Bu yılın ocak ayında 2 milyon ziyaretçi sayısına ulaşılan Türkiye’de en önemli turizm kalemlerinden birini de kültürel turizm oluşturuyor. TÜİK’in son yayınladığı rapora göre, müze ve ören yeri ziyaretçi sayısı 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 69 oranında arttı. Söz konusu yıl müze ve ören yeri ziyaretçi sayısı 23 milyon 245 bin 317 olarak kayıtlara geçti.
Türkiye’de TÜİK verilerine göre 143 ören yeri bulunuyor. Antalya, İzmir, Muğla, Aydın, Manisa, Denizli, Çanakkale, Burdur, Adana, Nevşehir, Adıyaman, Kars ve Bitlis gibi Türkiye’nin pek çok şehrinde yer alan antik kentler ile ören yerleri, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği noktalar olarak ön plana çıkıyor. Türkiye’nin en eski arkeolojik bölgesi ise dünya tarihini değiştiren Göbeklitepe Ören Yeri.
AVRUPA’DAN FAZLA
Türkiye, barındırdığı kuş çeşitleriyle Avrupa’nın önemli kuş gözlem destinasyonları arasında yer alıyor. Türkiye’nin turizm sepetindeki en renkli alanlardan biri olan kuş gözlem turizmi için her yıl binlerce ziyaretçi Türkiye’ye geliyor. Göç yolları üzerinde bulunan Türkiye’deki toplam kuş türlerinin sayısı Avrupa’nın tamamından bulunan kuş türü kadar olarak kayıtlarda yer alıyor. Türkiye’de kuş gözlem turizmi için 22 farklı havza bulunuyor.
20 BİNİ AŞKIN
Türkiye mağara turizmi açısından da önemli bir potansiyel barındırıyor. Yüzde 40’ı mağara oluşumuna uygun kayaçlardan oluşan Türkiye’de 20 bini aşkın mağara bulunabileceği öngörülüyor. Şu an Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, yerli ve yabancı araştırmacılar tarafından belgelenen 800 mağara bulunuyor. Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Ağrı’dan İstanbul’a kadar Türkiye’nin farklı bölgelerinde 31 mağara, mağara turizmine hizmet ediyor.
FARKLI ALANLAR
Farklı yüksekliklerde onlarca dağa sahip olan Türkiye’de turizm potansiyeli açısından dağ, akarsu ve yaylalar da değerlendiriliyor. Ayrıca gastronomi, av turizmi, kongre turizmi, sağlık turizmi, kayak turizmi, golf turizmi, yat turizmi, inanç turizmi, hava sporları turizmi, su altı dalış turizmi gibi birbirinden farklı turizm çeşitleri de Türkiye’nin turizm yelpazesinde farklı kalemler olarak yer alıyor.
Arkeoloji turizmine yeni bir ivme kazandırması hedeflenen Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı da Türk ve İslam arkeolojisi ile ilgili alanlarda bilimsel çalışmalar yapacak. Bu alanlarda kütüphane ve müzeler açacak, kültürel miras konusunda işbirlikleri kuracak. Yurt dışında arkeolojik kazı, araştırma ve incelemeler yapacak. İlk olarak Türk İslam arkeolojisi anlamında çalışmalar yapacak olan vakıf, bu alanda çalışmak isteyen araştırmacıları da teşvik edecek. Vakıf, amaç ve faaliyetleri doğrultusunda yıllık bütçe hazırlayacak, amaçlarını gerçekleştirmek için yurt içi ve yurt dışında iktisadi işletme kurabilecek, devralabilecek ve bunlara ortak olabilecek.
13 Mart 2023 Pazartesi
03 Aralık 2024 Salı
02 Aralık 2024 Pazartesi
02 Aralık 2024 Pazartesi
30 Kasım 2024 Cumartesi
28 Kasım 2024 Perşembe