Almanya’dan yapay zekada işbirliği teklifi

Giriş: 18.12.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Almanya Federal Meclisi Başkan Yardımcısı Hans Peter Friedrich ile Almanya’nın İstanbul Başkonsolosu Michael Reiffenstuel, İTO Başkanı Şekib Avdagiç’i ziyaret etti. Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok özel olduğunun altını çizen Hans Peter Friedrich, “Almanya’da yaklaşık 3.5 milyon Türkiye kökenli, bir kısmı Alman vatandaşlığına geçmiş insanımız var. Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkileri tarihsel ilişkiler bağlamında düşünmeliyiz. İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için olağanüstü bir potansiyel var. Bu potansiyelin henüz tam anlamıyla kullanıldığını düşünmüyorum” diye konuştu.

3 MİLYAR EURO ÖDENEK

Dijitalleşmenin ekonomide getirdiği değişimler de toplantıda ele alındı. Yapay zeka çalışmalarında Avrupa’nın oldukça ileride olduğunu belirten Friedrich, bu konuda şöyle bir işbirliği önerisinde bulundu: “Yapay zekada ortak bir Avrupa inisiyatifi başlatmak istiyoruz. Gönül ister ki, Türkiye de bu inisiyatife katılsın. Geçen hafta Almanya’da yapay zeka stratejisi konusunda ilk adımı attık ve 2021 yılına kadar kullanılmak üzere bu alana 3 milyar Euro’luk bir ödenek ayırdık.”

50 MİLYAR EURO HEDEFİ

İki ülkenin tarihsel ve ekonomik açıdan güçlü ilişkilere sahip olduğunu belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç de, İTO’da kayıtlı 425 bin üye içinde 7 bin 110 Alman vatandaşının kurduğu şirket bulunduğunu vurguladı. Sermaye büyüklüğü itibariyle Alman firmaların, kayıtlı firmalar arasında en önemli payı aldığına dikkat çeken Avdagiç, şöyle konuştu: “Almanya ile Türkiye arasında geçen sene yaklaşık 32 milyar Euro dış ticaret hacmimiz vardı. Bu rakam, her iki ülkenin potansiyelini yansıtmıyor. Türkiye’nin tam üyelik ve gümrük birliğinin güncellemesi süreçlerinde, Almanya’nın çok önemli katkı vermesini bekliyoruz. Türkiye’ye daha çok Alman yatırımcı gelmeli.” Avdagiç, beklenti ve arzularının Türkiye ile Almanya arasındaki ticaret hacminin ivedilikle 50 milyar Euro’ya çıkması olduğunu da vurguladı.

EKONOMİ KİLİT ÖNEMDE

Avdagiç, iki ülke arasındaki ticarette kendilerini üzen olayların da yaşandığını ifade ederek, bazı Alman otomotiv üreticilerinin Türkiye’den alım yapmaktan imtina etmesini örnek gösterdi. Başkan Avdagiç, lojistik firmalarının şoförlerinden davet yazısı istenmeye başlanmasının yine ticareti yavaşlatan bir unsur olduğunu da belirtti.

Almanya Federal Meclisi Başkan Yardımcısı Hans Peter Friedrich, ekonomi ve maliye bakanlıklarına bu sorunları aktaracağını söyledi. Toplantıya, İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş, MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, TAYSAD Başkanı Alper Kanca, İTO Meclis Üyeleri Turgut Erkeskin ve Cemal Can Dinçer, Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young ve İTO Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Tokel de katıldı.

VİZELER İÇİN ÇALIŞMA GRUBU

Vizeler konusunda Schengen anlaşmasını uyguladıklarını belirten Almanya Başkonsolosu Michael Reiffenstuel, şu bilgiyi verdi: “İki hafta önce Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ile de görüştük. Ortak bir çalışma grubu oluşturulup bu konuda fikir alışverişi yapılabilir. Bu çalışma grubunda bizim vize ile ilgili memurlarımız da yer alabilirler. Ekonomi bundan zarar görüyorsa elbette ilgili bakanlıklarla da görüşülüp uygun bir yol aranması düşünülebilir.”

LOJİSTİKTE İŞBİRLİĞİ İMKANLARI

Lojistikte yapılabilecek işbirliği çalışmaları da toplantıda gündeme geldi. İTO Meclis Üyesi ve FIATA Kıdemli Başkan Yardımcısı Turgut Erkeskin, Türkiye ve Almanya’nın bölgelerinde lojistik hub olduklarına dikkat çekti. Erkeskin, Alman Taşımacılar Birliği’nin (Logistics Alliance Germany-LAG) geçen ay İTO’da yaptığı lojistikte işbirliği toplantısında alınan ortak bir çalışma grubu kurma kararını da hatırlattı. Hans Peter Friedrich ise bu girişimi çok önemsediklerini belirterek, ulaştırma politikaları konusunda iki ülkenin meclisleri arasında da ortak bir çalışma grubu kurulabileceğini ifade etti.