Almanya’da iflaslar hız kesmedi: 2,5 milyar Euro oldu

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya’da şirket iflasları haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,4 arttı. Nisan ayında en çok iflas vakası taşımacılık ve inşaat sektörlerinde görüldü. Toplam iflas borcu 2,5 milyar Euro oldu.

Giriş: 12.07.2025 - 08:41
Güncelleme: 12.07.2025 - 08:43
Almanya’da iflaslar hız kesmedi: 2,5 milyar Euro oldu

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından yayımlanan verilere göre, ülkede şirket iflasları artış eğilimini sürdürüyor. Haziran ayında iflas başvuruları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 oranında yükseldi. Nisan ayına ilişkin kesinleşen veriler ise bu artışın daha net boyutlarını ortaya koyuyor.


Destatis’in nisan ayı raporuna göre, ülkede iflas eden işletme sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,5 artarak 2 bin 125’e ulaştı. Sektörel bazda en fazla iflas vakası, her 10 bin şirkette 11,3 vaka ile taşımacılık ve depolama sektöründe yaşandı. Bu alanı, her 10 bin şirkette 9,8 iflas vakasıyla inşaat sektörü izledi.


İFLAS BORÇLARINDA DÜŞÜŞ 

Şirketlerin iflas başvurularıyla birlikte öngörülen toplam borç miktarı 2,5 milyar euro olarak kayda geçti. Bu tutar, geçen yılın nisan ayında açıklanan yaklaşık 11,3 milyar euroluk borca kıyasla belirgin bir düşüşe işaret ediyor. İflasların büyük ölçüde küçük ve orta ölçekli firmalardan kaynaklandığı değerlendiriliyor.


Kurumsal iflasların dışında, bireysel iflas başvurularında da artış yaşandı. Nisan ayında 6 bin 328 kişi kişisel iflas talebinde bulundu. Bu sayı, 2024’ün aynı ayına göre yüzde 0,8’lik bir artış anlamına geliyor.


UZUN VADELİ ETKENLER ROL OYNUYOR 

İflaslardaki artışın nedenlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), 2024’ün ikinci çeyreğinde iflas eden şirket sayısının 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktığını açıkladı. Nisan-haziran döneminde 4 bin 524 şirketin iflas ettiği belirtilirken, yaklaşık 45 bin kişi bu iflaslardan doğrudan etkilendi.


IWH İflas Araştırmaları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Steffen Müller, artışın temel nedeninin Almanya’nın mevcut ekonomik durgunluğundan ziyade, önceki yıllardaki olağandışı destek koşullarından kaynaklandığını ifade etti. Müller, “Uzun süreli düşük faiz oranları ve pandemi dönemindeki devlet destekleri, zayıf şirketlerin bile ayakta kalmasını sağladı. Ancak 2022 ortasından itibaren yükselen faiz oranları ve kesilen destekler, bu firmaların piyasadan çekilmesine neden oldu,” dedi.


BEKLENTİLER VE GÖRÜNÜM 

Almanya’da ekonominin 2025 yılı ikinci yarısında toparlanma sinyalleri vermesi beklenirken, iflaslardaki artışın bir süre daha devam edebileceği öngörülüyor. Uzmanlar, faiz oranlarının seyri ve olası yeni teşvik politikalarının, özellikle KOBİ’lerin geleceğini belirleyeceğini ifade ediyor.