tatil-sepeti

Rusya’nın Avrupa’ya doğalgaz sevkiyatı, Kuzey Akım’daki kapasitenin de düşürülmesiyle azalmaya devam ederken, Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, enerji konusunda aldıkları yeni önlemleri duyurdu. Habeck, ülkesinin gelecek kışa yönelik doğalgaz depolama tesislerini doldurmaya yardımcı olmak için gaz tüketimini azaltması ve elektrik üretimi için kömür santrallarının daha fazla kullanılması gerekeceğini açıkladı.

GEÇİŞ DÖNEMİ

Habeck, Rusya’nın doğalgazda kesintiye devam edeceğine yönelik endişelerle ülkesinin elektrik üretimi için gaz kullanımını sınırlaması ve Rusya’dan gelen arzdaki düşüşü telafi etmek için doğalgaz depolama tesislerine öncelik vermesi gerektiğini belirtti. Alman Yeşiller Partisi eski Eş Genel Başkanı olan Habeck, Almanya’nın kömür yakıtlı elektrik üretiminden çıkma planlarına ve partisinin ilkelerine aykırı olmasına rağmen ülkenin elektrik üretimi için kömür kullanımını da artırmak zorunda kalacağını vurguladı. Habeck, “Talep üzerine kanunla alternatif bir gaz rezervi oluşturuyoruz. Bu, dürüst olmak gerekirse, bir geçiş dönemi için daha fazla kömürle çalışan elektrik santrali anlamına geliyor” diye konuştu.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Alman hükümeti elektrik üretimi içi kömür kullanımını artırmanın yanında hane halkı tüketimine sınır getirmeyi ve sanayide daha az doğalgaz kullanılmasını teşvik edecek bir mekanizmayı da hayata geçirmeyi planlıyor. Alman hükümeti ayrıca, kışın doğalgaz sıkıntısı yaşanmaması için ülkede doğalgaz piyasası alan yöneticisi olan Trading Hub Europe için Alman Kalkınma Bankası’ndan (KfW) 15 milyar Euro ek kredi limiti açmayı hedefliyor.

Öte yandan, Almanya’daki doğalgaz depolama tesislerinde doluluk oranı şu anda yüzde 57 seviyesinde bulunurken, Alman hükümeti Kasım 2022’ye kadar bu oranı yüzde 90’a ulaştırmayı hedefliyor.

HOLLANDA’NIN ADIMI

Diğer taraftan Ukrayna’daki savaş sonrası Rusya’ya enerji bağımlılığını azaltmak isteyen Hollanda da kömür yakıtlı santrallerde üretimi artırma kararı verdi. Hollanda Enerji Bakanı Rob Jetten, kömür yakıtlı enerji santralleri için uyguladığı yüzde 35 üretim sınırını kaldırdıklarını duyurdu. Doğalgazın yüzde 15’ini Rusya’dan ithal eden Hollanda, kömür yakıtlı enerji üretimi üzerindeki sınırı kaldırma kararıyla yılda 2 milyar metreküp doğalgaz tasarrufu hedefliyor.

AVRUPA’YA DOĞALGAZ SEVKİYATI AZALDI

Almanya ve Hollanda’nın kömür kararında Rus enerji şirketi Gazprom’un Kuzey Akım üzerinden Avrupa’ya doğalgaz sevkiyatını düşürmesinin de etkili olduğu belirtiliyor. Gazprom, 14 Haziran’da yaptığı açıklamada, Kuzey Akım üzerinden gaz sevkiyatının 167 milyon metreküpten 100 milyon metreküpe düşürüldüğünü bildirmişti. Kuzey Akım, Yamal-Avrupa boru hattı ve Ukrayna’daki boru hatlarının yanı sıra Rus gazını Avrupa’ya taşıyan önemli hatlardan biri olarak biliniyor. Şirketten daha önce yapılan açıklamada, Yamal-Avrupa üzerinden sevkiyatların durdurulduğu, Ukrayna üzerinden sevkiyatların da yaklaşık yarı yarıya düştüğü belirtilmişti.

RUSYA TAHIL AMBARINI ‘DOSTLARINA’ AÇACAK

Rusya Tarım Bakanı Dmitry Patrushev, ülkenin tahıl hasadının bu yıl 130 milyon tona ulaşabileceğini, ürünlerin dış pazarda satışının sadece dost ülkelere yapılacağını açıkladı. Patrushev, bozuk tedarik zincirleri ve finansal hesaplamalardaki zorluklar dahil olmak üzere çok sayıda zorluğa dikkat çekti. Rusya’nın en çok ihtiyacı olan ülkelere gıda sağlamak için bu engelleri aşması gerektiğini belirten Patrushev, ”Tarımsal ürünlerimiz dış pazarlarda olacak, ancak sadece bize dost olan, bizim için engel ve zorluk yaratmayan ülkelerde olacak” dedi.

27 Haziran 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem