Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Çin'in Alman askeri gözetleme uçağına yönelik lazer saldırısının kabul edilemez olduğunu söyledi.
Merz, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Çin'in, Avrupa Birliği'nin (AB) Aspides misyonunda görev yapan bir Alman uçağını lazerle hedef aldığı sorusu yöneltilen Merz, "Askeri gözetleme uçağına yönelik lazer saldırısı kesinlikle kabul edilemez." yanıtını verdi.
Bu gelişme sonrası Çin’in Berlin Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını hatırlatan Merz, bugün konuyu kesin olarak değerlendirmek istemediğini, ancak bu tür olaylarla başa çıkılması ve lazer saldırısının kaynağının tam olarak açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti.
ROMA'DAN YENİ TEKLİFİ SUNULACAK
Merz yarın İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenecek Ukrayna’nın Yeniden İnşası Konferansı'na katılacağına işaret ederek,"Roma'da bir araya gelerek, olası bir ateşkes sonrası dönemi de bir kez daha görüşeceğiz. Ancak Roma'daki konferans sırasında bir video konferans da yapacağız ve burada Ukrayna'ya yapılacak ilave teslimatlar ve ilave destekler hakkında bazı ayrıntıları bir kez daha görüşeceğiz." ifadelerini kullandı.
Şansölye Merz Roma'da özellikle hava savunma sistemleri konusunda karar verileceğini ve kendisinin de Almanya'dan gerçekleştirebilecekleri teklifleri sunacağını kaydetti.
Rusya'nın tüm Avrupa-Atlantik bölgesinde özgürlüğü, barışı ve refahı tehdit ettiğini vurgulayan Merz, "Bu tehdidi çok ciddiye alıyoruz ve bu nedenle NATO'nun Avrupa ayağını güçlendiriyoruz." şeklinde konuştu.
Rusya'nın Ukrayna'da tamamen sivil hedefleri vurduğunu savunan Merz, bunun sivil halka yönelik terörizm olduğunu ve askeri hedeflere yönelik savaşla hiçbir ilgisi olmadığını aktardı.
YENİ GÜNDEMLER BAŞLIYOR
Almanya ile Fransa arasında Yeni Nesil Hava Muhabere Sistemine (FCAS) ilişkin yaşanan sorunlara yönelik soruyu cevaplayan Merz, Fransa ve İspanya ile FCAS konusunda yaptıkları anlaşmalara kesin bir şekilde sadık kalmayı istediğini belirtti.
Merz, bunun Avrupa savunması için iyi bir proje olabileceğini ifade ederek, "Böyle bir uçağa ihtiyacımız var." dedi.
Fransa ile bu konuda görüşmelerin devam ettiğini aktaran Merz, "Önümüzdeki birkaç ay içinde bu konuyu kesin olarak çözmeyi amaçlıyoruz. Bu konsorsiyumun bileşimine ilişkin farklı görüşler henüz çözülmedi. Ancak bunun başarılacağına inanıyorum. Fransa Cumhurbaşkanı (Emmanuel Macron) ile bir çok kez konuştuk." ifadesini kullandı.
Merz, bu konuda kendisini memnun edecek bir sonuca henüz varılmadığını belirterek, "Eğer bunu başarabilirsek, o zaman bu hala siyasi çabaya değer bir proje olur." şeklinde konuştu.
ÇİN'İN HEDEFLERİNİ BİLİYORUZ
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte de Çin'in silahlı kuvvetlerini büyük ölçüde genişlettiğini gördüklerini belirterek, "Çin'in denizde ABD'den daha fazla gemileri var, daha fazla askeri gemileri var. 2030 yılına kadar daha da fazlasına sahip olacaklar. 1000 adet nükleer savaş başlığı var." dedi.
Bunların sadece Pekin'de askeri geçit törenleri düzenlemekle ilgili olmadığını dile getiren Rutte, "Bunlar kullanılabilecek silahlar. Çin'in ne gibi hedefleri olduğunu biliyoruz. Mesele, bir şekilde Tayvan'ı kontrol altına almaktır." ifadelerini kullandı.
Rutte, yaptıkları analizlere göre Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Tayvan’a saldırmadan önce Moskova’yı arama ihtimalinin arttığını, bu durumda Şi’nin, ortağı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Avrupa’nın bazı bölgelerinde harekete geçmesini isteyebileceğini savundu.
Rutte, "Alman ordusunun bazı üst düzey generalleri, 3, 5, 7 yıl içinde Rusya'nın NATO topraklarına tam ölçekli bir saldırı düzenleyebileceğini öngörüyorlar. 3 yıl bugün, 5 yıl gelecek hafta, 7 yıl gelecek ay demek." değerlendirmesinde bulundu.
NATO Genel Sekreteri Rutte, sözlerine şöyle devam etti:
Avrupa’daki silah projelerinin çoğu zaman pahalı ve yavaş olmasından dolayı Avrupa ülkelerinin silahları özellikle ABD’den satın almalarının bir sorun olup olmadığına ilişkin soruya, "Sorun ABD veya Avrupa değil. Sorun, Avrupa ve ABD'de yeterince üretim yapmıyoruz. Daha iyiye gidiyoruz, ancak şu anda konuştuğumuz sırada Polonya, Romanya, Estonya, Güney Kore'den satın alıyor, çünkü Avrupa'dan veya ABD'den satın almak çok uzun sürüyor."
Bunun bir sorun olduğunu vurgulayan Rutte, bu yüzden üretimin arttırılması ve ülkeler arasındaki bariyerlerin kaldırılması gerektiğini belirtti.