Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: HAMİT ETEEVRANS
Turizm açısından yüksek potansiyele sahip bir şehir olan İstanbul’un imajının tazelenmesi, orta ve uzun dönemde yüksek katma değer üreten vazgeçilmez bir destinasyon haline gelmesi amacıyla aralarında İstanbul Ticaret Odası’nın da (İTO) bulunduğu kuruluşlar ortak bir organizasyona imza attı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önderliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, İTO, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Türk Hava Yolları (THY) ve İstanbul Turizm Derneği’nin (İSTTA) desteği ile Almanya’nın önde gelen sektör medya kuruluşlarından FVW, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda ‘FVW İstanbul Work Shop & B2B Toplantılar’ çalıştayı düzenledi. Çalıştayın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, turizm sektörünün çok hassas bir sektör olduğunu belirterek, geçtiğimiz yıllarda Türk turizminin sıkıntılar yaşadığını, ancak 2018’de çok daha iyi bir sezon geçirdiğini söyledi.
YÜZDE 25’LİK GELİŞME
Türkiye’nin bu yıl geçen yıla oranla turizmde yüzde 25’lik bir gelişme kaydettiğini belirten Alpaslan, “Almanya, bizim için son derece önemli. Başta turizm olmak üzere diğer sektörler için önemli. Yurt dışında en fazla vatandaşımızın olduğu ülke. Çok derin tarihi birlikteliğimiz ve izlerimiz de var. Bu nedenle Almanya’yla ilişkilerimizde içinde bulunduğumuz sektör itibarıyla çalışmaları son derece önemsiyoruz. Almanlar bizim için vazgeçilmez bir dost, bir partner. Bundan sonra da ilişkilerimizin çok daha yükselerek ilerleyeceğine inanıyorum” diye konuştu.
MEDENİYETLERİN EMANETİ
İstanbul’u tarihin ve medeniyetlerin emaneti olarak gördüklerini anlatan İstanbul Valisi Vasip Şahin ise medeniyetin beşiği olan İstanbul’un bugün aynı zamanda önemli bir finans ve ticaret merkezi olduğunu söyledi. İstanbul’un Türkiye’nin GSYH’si ile ithalat ve ihracatında önemli bir noktada olduğunu belirten Vali Şahin, kentte son yıllarda büyük altyapı yatırımları gerçekleştirildiğini kaydetti. Vali Şahin, Üçüncü Havalimanı’nın önemli bir altyapı yatırımı olduğunu ve açıldığında İstanbul’un buluşma noktası olarak daha da ön plana çıkacağını ifade etti.
11 MİLYAR DOLARI AŞTI
Turizm ve konaklama hizmetlerini Türkiye ekonomisinin geleneksel bir kolu olarak gördüklerini ifade eden İTO Başkanı Şekib Avdagiç de bir yandan doğal ve kültürel alt yapı, diğer yandan da kaliteli hizmet verme imkanlarıyla Türkiye’nin bu sektördeki rolünü daha da ileri taşıdığını vurguladı.
Avdagiç, turist sayısında bu yılın ilk yarısında geçen yıla göre yüzde 30’dan fazla artış olduğuna dikkat çekti. Avdagiç, turizm gelirlerinin de aynı dönemde 11 milyar doları aştığını belirterek, şunları söyledi: “Yılın tamamını düşündüğümüzde yabancı ziyaretçi sayısının 40 milyona ulaşmasını bekliyoruz. Ziyaretçilerin geldiği ülkelere baktığımızda, Alman misafirlerimiz ikinci sırada yer alıyor. Türkiye, turizmdeki dinamizmiyle birlikte yatırımcılara açılan bir davet kapısıdır.”
Toplantıya İTO Meclis Başkanı Öztürk Oran da katıldı.
5.6 MİLYON ALMAN
Çalıştayın açılış konuşmasını yapanTOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de turizmingelişmesi için büyük gayret içinde olduklarını söyledi. Almanya’nın Türkiye turizmi için her zaman önemli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Ne yazık ki son birkaç senedir, ülkemize gelen yabancı turist sayısı içinde Almanya’nın payı, yüzde 16’dan yüzde 10’a geriledi. 2015 yılındaki 5.6 milyon Alman turist ile zirve yaptığımız yılın halen gerisindeyiz. Geçen sene Alman turist sayısı 3.6 milyondu. Bu yılın ilk yarısı itibarıyla geçen yıla göre yüzde 22’lik artış olması ise sevindirici” şeklinde konuştu.
TURİZM İTİCİ GÜÇ
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Türk-Alman ilişkilerinde turizmin önemli rol oynadığını belirterek, “Almanya’da yaşayan yaklaşık 3 milyon Türk vatandaşımız, iki ülke arasında uzun yıllara dayanan tarihi ve kültürel bağların mimarıdır. İki toplum arasındaki bu insan bağı karşılıklı turizm akışına da önemli bir zemin oluşturuyor” diye konuştu.
HER BÖLGEMİZ FARKLI
TÜROFED Başkanı Osman Ayık, başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesi için turistlere sunulacak ürün çeşitliliği bulunduğunu hatırlattı. Ayık, bu zenginliğin de turizm sektörünün paydaşları ve tur operatörleri tarafından tanıtılmasının önemli olduğunu vurguladı.
TURİZM CARİ AÇIĞIN İLACI
Yeni Şafak Gazetesi’ne ‘FVW İstanbul Work Shop & B2B Toplantılar’ çalıştayını değerlendiren İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Dünya markası İstanbul, turizmi Türkiye’nin öncü sektörlerinden biri haline getirecek lokomotiftir” dedi. Avdagiç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yüzden de İTO olarak başkanlığını yürüttüğümüz İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’nda (ICVB) İstanbul’u kongre turizminde daima zirvede tutacak faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Bu çerçevede turizm endüstrisinin paydaşları olarak, üst segment turisti getirecek kongre turizmini de toplantıda ayrı bir başlık olarak ele aldık.”
İSTANBUL’U HENÜZ FARKEDEMEDİK
İstanbul’un büyük potansiyel barındıran bir şehir olduğuna dikkat çeken FVW Başeditörü Klaus Hildebrandt, “Fakat Alman turist açısından bence tam olarak potansiyelinin farkına varılabilmiş bir şehir değil. Turizm dediğimiz olgu, halkları, milletleri, ülkeleri bir araya getirir. Biz de bu vesileyle burada bulunuyoruz” dedi.
11 Eylül 2018 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı