HABER: ŞEREF KILIÇLI
Almanya Taşımacılar Birliği (Logistics Alliance Germany-LAG) heyeti, İstanbul Ticaret Odası’nı ziyaret ederek Yönetim Kurulu Üyesi Adil Coşkun ile toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, İTO Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi ve Meclis Üyeleri Turgut Erkeskin ile Tamer Dinçşahin de yer aldı.
EN BÜYÜK ORTAK
Almanya’nın Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olduğunu belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Adil Coşkun, ikili ticari ilişkilerin yıldan yıla geliştiğini söyledi. Coşkun, şöyle devam etti: “Almanya ile 2017 yılında ticaret hacmimiz 36.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2018 Eylül ayı itibariyle ticaret hacmimiz 2017 yılının aynı dönemine göre yüzde 1.06 artışla, 27 milyar 600 milyon dolar oldu. İkili ticari ilişkilerimiz her yıl ileriye doğru gidiyor. Almanya’yla ilişkilerimiz sadece ticari değil, çok yönlü. 7 binin üzerinde Alman şirketi Türkiye’de iş yapıyor. 3 milyona yakın Türk Almanya’da yaşamını sürdürüyor. Bunların takriben yarısı aynı zamanda Alman vatandaşı. Dolayısıyla Almanya ile çok güçlü bağlarımız var.”
Türkiye ile Almanya’nın köklü ilişkilere sahip olduğunun altını çizen LAG heyeti başkanı Johannes Wieczorek, “İTO’nun üye sayısı ve büyüklüğü çok etkileyici. Türkiye’de kimlerle işbirliği yapabileceğimizi ve işbirliğini nasıl geliştireceğimizi ele alıyoruz” diye konuştu.
Almanya’nın dünyanın beşinci büyük ekonomisi, üretim ve dağıtım merkezi olduğunu belirten LAG Başdanışmanı Stefan Schröder, şunları söyledi: “Almanya’da yaklaşık 70 bin lojistik şirketi var. Geçen yılki toplam ciro 250 milyar Euro. Otomotivden sonra gelen lojistik sektörü Almanya’nın ikinci büyük sektörü konumunda. Lojistik sektörü olmasaydı, otomotiv sektörü de bu kadar güçlü olmazdı. Almanya aynı zamanda yüzde 30’luk oranıyla Avrupa’nın en büyük lojistik pazarı. Hollanda’nın üç katı büyüklüğünde bir lojistik pazarımız var.”
KÖPRÜ KURMAYA GELDİK
Lojistik sektörünün geleceği konusunda oldukça iyimser olduklarını da sözlerine ekleyen Schröder, şöyle devam etti: “Bazı bölgelerde korumacılık politikaları artsa bile lojistik su gibidir. Her zaman yolunu bulacaktır. Çeşitli zorluklar olsa bile bunları birlikte aşabiliriz. Türkiye’de de küresel ölçekte etkin çok sayıda şirket var. Şirketlerimiz, işbirliği yapabilecekleri Türk ortaklar arıyor. Raylı taşımacılık çerçevesinde İpek Yolu’nu nasıl daha etkin kullanabiliriz? İstanbul Havalimanı’nda nasıl işbirliği yapabiliriz? Diğer sektörlerle de ne tür ortak çözümler üretebiliriz? Önümüzde çok geniş bir işbirliği alanı var. Köprülerin Türkiye için önemini biliyoruz. Biz Türkiye’ye köprü kurmak için geldik. Ayrıca köprüler iki yönlüdür, her zaman iki yönlü akar, lojistikte de böyledir.”
KOMBİNE TAŞIMACILIK
LAG’in yapısı hakkında da bilgi veren Schröder, “Almanya Taşımacılar Birliği, yüzde 50 Federal Hükümet’in, yüzde 50 özel sektörün desteklediği bir girişim. 10 yıl önce kuruldu. Şirketler gibi taşımacılık ile ilgili dernekler de birliğe üye. Tüm ulaşım modlarını içinde barındırıyor” dedi.
Heyet üyesi Armin Riedl, Almanya ile Türkiye arasında demiryolu taşımacılığının kombine taşımacılıkla daha da gelişebileceğini belirtti. Rield, şunları söyledi: ”Kombine taşımacılıkta örnek bir modelimiz var. İtalya’nın Trieste limanı ile Almanya arasında demiryolu taşımacılığı yapıyoruz. Kombine taşımacılığı sadece Almanya’ya değil, Fransa, Hollanda ve İskandinavya’ya da yapabiliyoruz. Türkiye’deki demiryolu yatırımları ile de ilgiliyiz.”
DEMİRYOLUNUN ÖNEMİ ARTIYOR
Türkiye’de lojistiğin çehresinin değiştiğini ifade eden İTO Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Tamer Dinçşahin, “Lojistiği sadece karayolu olarak düşünmek artık mümkün değil. Çin’den başlayan Tek Kuşak Tek Yol (One Belt One Road- OBOR) demiryolu projesi ile Türkiye’nin önemi giderek artıyor” dedi. Dinçşahin, bu proje kapsamında Türkiye’de demiryoluna önemli yatırımlar yapıldığını belirterek, demiryollarının serbestleştirilmesi ile ilgili kanunun da çıktığını hatırlattı.
E-TİCARETTE İŞBİRLİĞİ
İTO Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Turgut Erkeskin, Almanya ile Türkiye’nin nitelik olarak lojistik karakterlerinde çok benzerlikleri olduğunu vurguladı. Türkiye’de lojistik sektörünün stratejik bir sektör olarak tanındığını hatırlatan Erkeskin, şunları söyledi: “e-ticareti geliştirmek için çok önemli bir mevzuat değişikliği yapıldı, firmalara kolaylıklar sağlandı.
LAG bizim örnek aldığımız ve takdir ettiğimiz bir organizasyon. İşbirliğinden memnuniyet duyarız.”