tatil-sepeti


HABER:SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Almanya’dan İstanbul’a gelen Alman basın mensupları, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç’i ziyaret etti. İki ülke ekonomik ilişkilerinin konuşulduğu toplantıda, Gümrük Birliği (GB) ana gündemi oluşturdu. İki ülke arasında geçtiğimiz yıl 33 milyar dolarlıkticaret gerçekleşti. Türkiye’de 7 binin üzerinde Alman şirketi faaliyet gösteriyor ve bu şirketler 14 milyar doların üzerinde yatırım hacmine sahip. Türkiye’nin doğrudan yurtdışı yatırımlarında ise Almanya 3. sırada bulunuyor. Almanya ile bu kadar sıkı ekonomik ilişkilere rağmen Türk iş insanları Almanya’ya her gidişlerinde vize sorunu ile karşı karşıya kalıyor.

VOLKSWAGEN YATIRIMI

Aralarında Der Spiegel’den de temsilcilerin bulunduğu grubun bir diğer gündeminde ise Volkswagen’in yatırımı vardı. Alman otomobil devi Volkswagen, yeni otomobil fabrikasını Manisa’ya kurma planı yapıyor. Alman gazetecilerin bu konudaki sorularını yanıtlayan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, bu yatırımın Alman devi için de son derece kârlı olduğunu dile getirdi. Avdagiç, “Türkiye’de global tedarikçi firmalarının yanı sıra pazarın büyük uluslararası oyuncularının onayladığı güçlü yerli firmalar da var. Türkiye’de orta segment bir otomobilin birim maliyeti Avrupa’ya göre bin Euro daha düşük ki, bu durum Avrupa için büyük bir avantaj” diye konuştu.

YERLİ OTOMOBİL

Alman gazetecilerin gündeminde 2023’te yollarda olacak yerli otomobil de vardı. Avdagiç, bu otomobilin yerli sayılıp sayılmayacağı yönündeki soruları da yanıtladı. Bu sorunun çok net cevabının ‘yerli ve milli’ olduğunu ifade eden Avdagiç, şöyle konuştu: “Sizler bir otomobilin 5 bin 246 parçasının tamamının üretici ülke menşeli olduğunu söyleyebilir misiniz? Dünyada artık böyle bir durum söz konusu değil. Proje sizinse, Ar-Ge sizinse, marka sizinse o otomobil yerli ve millidir. ”

TİCARETİ ZORLAYICI UYGULAMALAR OLMAMALI

Alman basın mensupları ile olan toplantıda, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, şu konulara da değindi:

  • En büyük ticaret ortağımız Almanya’nın; Fransa, İspanya ve İtalya gibi ülkelere göre vize sürecinin uzun olması, gümrük pasaport kontrolünde sıkıntılar yaşanması iş insanlarını çok zorluyor.
  • İstanbul Ticaret Odası’nın uzun yıllardır Almanya’da katıldığı fuarlarda Türkiye’ye daha önce ayrılan hollerden yer verilmiyor. Bunu anlamakta zorluk çekiyoruz.
  • Türkiye’ye konulan transport kotalarında da sıkıntılar var. Ticareti zorlayıcı-kısıtlayıcı uygulamalar olmamalı.
  • İngiltere’nin ileride Avrupa Birliği ile yapacağı yeni anlaşma Gümrük Birliği’ne alternatif olabilir.

12 Şubat 2020 Çarşamba

Etiketler : Gündem