Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) ticari alacaklarının garanti altına alınması amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı öncülüğünde hazırlanan Devlet Destekli Alacak Sigortası Sistemi hayata geçirildi. İlgili tebliğ, 24 Aralık 2018’de Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu milli sistem ile vadeli mal ve hizmet satışlarının sigortalanması ve ticaretin büyümesi sağlanacak.
Alacak sigortasının KOBİ’ler arasında yaygınlaşmasını sağlamak üzere tasarlanan sistemle hem KOBİ’lerin uygun koşullarla bu sigortaya erişiminin mümkün kılınması hem de sektöre yeni imkanlar oluşturulması amaçlandı.
- Sistem, yurt içi satışlardan doğan ticari alacaklara teminat sağlıyor.
- Sistemin operasyonel işlemleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından görevlendirilen Halk Sigorta A.Ş. tarafından yürütülecek.
- Sistem kapsamında yapılacak işlemlerin yönetileceği bilgi işlem altyapısı ise Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) tarafından oluşturulacak.
- Sistem ilk aşamada mikro ve küçük ölçekli KOBİ’leri kapsayacak.
- Poliçelerin satışı sisteme dahil sigorta şirketleri tarafından gerçekleştirilecek.
- Ödenecek primler, KOBİ’lerin ciro büyüklüğünün belli bir oranı şeklinde, KOBİ’lere sunulacak azami teminat tutarı ise primin belli bir katı şeklinde hesaplanacak.
RİSK DEĞERLENDİRMESİ
- Teminat sunulacak KOBİ’ler yapılacak risk değerlendirmesi sonucunda belirlenecek.
- Alıcılar risk değerlendirmesi sonucunda 6 risk grubuna ayrılacak, sağlanan kredi limitleri bu gruplamaya göre belirlenecek.
- Kredi limiti sağlanan alıcılar için, ilgili alıcının risk grubuna göre yüzde 70 ile 90 arasında teminat oranları uygulanacak.
- Alacak sigortası KOBİ’ler tarafından teminat olarak kullanılabilecek.
- Sistemle KOBİ’lerin tahsilat risklerinin, ihtiyaçlarıyla uyumlu alacak sigortası ürünü sayesinde belirlenen standartlar ve sürdürülebilir bir model çerçevesinde yönetilmesi planlanıyor.
4-6-12 AY VADEYE TEMİNAT
- Sistem kapsamında 120, 180 veya 360 güne kadar vadeli satışlar için teminat sağlanacak.
- Ödenecek primler vadeye göre farklılık gösterecek.
- Primlerin taksitli olarak ödenmesi imkanı sağlanacak.
- Primin peşin ödenmesi durumunda yüzde 10 indirim uygulanacak.
- Sisteme ilk 3 ay içinde katılan KOBİ’ler, prim fiyatında buna ek olarak yüzde 10 indirimden yararlanacak.
KOBİ’LERE KORUMA KALKANI
İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, alacak sigortası sistemini çok olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi. Avdagiç “Bu sistem, KOBİ’lerimiz için likidite kanallarını genişletecek reform niteliğinde bir adımdır. Üyelerinin yüzde 99’u KOBİ’lerden oluşan bir Oda olarak, bu sisteme hazine garantisi verilmesini takdirle karşılıyoruz” dedi.
Büyük ölçekli firmaların halihazırda özel finans şirketlerinden bu hizmeti alabildiğini ve nakit dengelerini koruma altında tutabildiğini kaydeden Avdagiç “Ancak bu sigortanın maliyeti, KOBİ düzeyindeki firmalarımızın kaldırabileceği bir maliyet değildi. Şimdi devlet desteğinin devreye girmesiyle bu koruma kalkanı, KOBİ’lerimize de sağlanmış olacak” diye konuştu.
Avdagiç, konu hakkında şunları söyledi: “Şirketlerin iflas nedenlerine bakıldığında, yaklaşık 4’te 1’inin tahsil edilemeyen alacaklar nedeniyle gerçekleştiğini görüyoruz. Sistemin hem piyasadaki çarkların hızlanmasına, hem de KOBİ’lerimizin finansal döngüsünü sağlıklı tutmasına önemli faydası olacağını düşünüyorum.
Sistem içindeki firmaların skorlanmasını, KOBİ’lerde kurumsallığı artıracak bir etken olarak görüyoruz. Diğer taraftan bu mekanizmanın KOBİ’ler tarafından teminat olarak kullanılabilmesi piyasadaki nakit çarklarına büyük katkı sunacak, kredibilite artacaktır. Bu imkanı kullanan firmalar hem yurtiçinde hem de uluslararası piyasalarda iş yaparken ekstra itibar kazanacaklar.”
İTO Başkanı Avdagiç, “Tabii burada ödenecek prim tutarının olabilecek en makul düzeyde tutulması ve prim taksitlendirme imkanının geniş vadelere yayılması bu yöntemin cazibesini artıracaktır” şeklinde konuştu.
KDV VE ÖTV İNDİRİMİ 3 AY UZATILDI
Konut, beyaz eşya, mobilya ve otomotiv sektörlerine yönelik Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimleri 3 ay daha uygulanacak. İlgili karara göre uygulama şöyle yapılacak:
n Konut satışlarında KDV oranları 31 Mart 2019’a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak.
- Tapu harçlarında yüzde 4’ten 3’e indirim sürecek.
- Mobilyada KDV oranı yüzde 18 yerine yüzde 8 olacak.
- Beyaz eşyada ÖTV oranları da sıfırlanmış olarak devam edecek.
- Otomotivde 1600 cc altı araçlardaki ÖTV’de 15’er puanlık indirim sürecek.
- Ticari araçlarda KDV oranları da yüzde 18 yerine yüzde 1 olarak devam edecek.
- Motor silindir hacmi 250 santimetre küpü geçmeyen motosikletler ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlardan alınan ÖTV sıfırlandı.
- Sürekli nominal gücü 250 vatı geçmeyen yardımcı bir elektrik motoru olan pedal yardımlı, iki, üç ve dört tekerlekli taşıtlar ve motor gücü 20 kilovatı geçmeyenlerin ÖTV oranı da yüzde 0 olarak uygulanacak.
İMARDA YENİ FIRSAT
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygulamaya konulan ‘imar barışı’ düzenlemesinde 31 Aralık’ta biten başvuru süresi 15 Haziran 2019’a kadar uzatıldı. Yapı Kayıt Belgesi bedeli ödemeleri için de son tarih 30 Haziran 2019 olarak belirlendi.
VERGİ VE HARÇLAR
- Bazı vergi ve harçlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2019 yılı için yüzde 23.73 olarak belirlediği yeniden değerleme oranında hesaplandı.
- Sermaye şirketlerine yönelik usulsüzlük cezaları 98 lira ile 180 lira arasında değişecek. Fatura ve benzeri evrak verilmemesi ve alınmaması halinde cezalar da 290 liradan başlayacak.
- Gelir Vergisi Genel Tebliği’ne göre bazı maktu had ve tutarlar belirlendi. Mesken kira gelirleri için uygulanan istisna tutarı, 5 bin 400 lira, işverenlerce iş yeri veya iş yeri dışında hizmet erbabına yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatlere ilişkin istisna tutarı 19 lira oldu.
- Basit usule tabi olmanın genel şartlarından olan iş yeri kira bedeline ilişkin tutar, büyükşehir belediye sınırları içinde 9 bin lira, diğer yerlerde 6 bin lira olarak belirlendi.
- Motorlu taşıtlar vergisinde 2019 yılı tutarları, yeniden değerleme oranı yerine yüzde 15.9 oranında artırıldı.
- Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği’ne göre emlak vergi değerleri, 2018 yılı vergi değerlerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı (yüzde 11.865) kadar artırıldı.
- Harçlar Kanunu Genel Tebliği’ne göre, 6 aya kadar pasaportlar için harç tutarı 170 lira, 1 yıl sürelide 248.40 lira, 2 yıllıkta 405.50 lira, 3 yıllıkta 575.90 ve 3 yıldan fazla süreli olanlar için 811.60 lira oldu.
- A sınıfı sürücü belgesi harcı 203.40 lira, B sınıfı sürücü belgesi harçları 613.30 lira olarak uygulanacak.
07 Ocak 2019 Pazartesi
Etiketler :
Gündem