Salı, 05 Kasım, 2024
Türkiye’de şirketlerin yüzde 99’unu KOBİ’ler oluşturuyor. KOBİ’ler üretim yeterliliklerine rağmen bazen alacaklarını tahsil edememekten dolayı sıkıntı yaşıyor. Bunun için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan ‘Devlet Destekli Alacak Sigortası’, 2018 yılından bu yana KOBİ’lerin bu derdine derman oluyordu. Yüzlerce KOBİ’nin tahsilat problemi nedeniyle varlıklarını sonlandırmasının önüne geçen sistem, nisan ayından bu yana yeni yüzüyle işverenlere can suyu olmaya devam ediyor.
YÜZDE 400 ARTIŞ
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürürlüğe konan sistem, 2018’de yıllık net satış hasılatı 25 milyon TL’ye kadar olan şirketlerin alacaklarını tahsil etmek üzere başladı. Sisteme göre risk değerlendirmesi sonucunda ortaya çıkan skora göre teminat tutarının yüzde 90’ına kadar varan alacaklar geri alınabiliyordu. Sisteme olan talep yoğunluğu nedeniyle Bakanlık yıllık hasılat limitini yüzde 400 oranında artırarak faydalanacak şirketlerin kapsamını genişletti.
Nisan ayında da yürürlüğe giren yeni sistemle, yıllık net satış hasılatı 125 milyon TL’ye kadar olan şirketler alacaklarını tahsil edememeleri durumunda Bakanlıkça belirlenen sigorta şirketlerinin kapısını çalabilecek.
ÖN ŞARTA BAĞLI
Ticaretle meşgul olan pek çok kurum için en büyük sorun vadeli alacaklarını temin etmede yaşanıyor. Kimi zaman alacaklı tarafından verilen çekler karşılıksız çıkabiliyor. Bu durumda kalan pek çok şirket kapısına kilit vurmak zorunda kalırken ‘Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası’ şirketlerin güvenli limanı haline geldi. Ancak firmaların bu sigortadan yararlanmaları için bazı ön şartları sağlamaları gerekiyor. Alacaklarını tahsil etme endişesi yaşayan şirketler sigorta şirketleri aracılığıyla sisteme başvuruda bulunuyor. Sigorta şirketlerinin alacaklı şirketi araştırmaya almasıyla süreç başlıyor.
PUANLAMA SİSTEMİ
Sisteme başvuran firmanın öncelikle sigorta şirketine yıllık vadeli satış cirosunu ve azami vade bilgisini beyan etmesi gerekiyor. Örneğin herhangi bir KOBİ, 12 milyon TL tutarındaki 120 günlük vadeli satış için 40 firma ile anlaştığını bildiriyor. Sigorta şirketi yapılan toplam vadeli satışların yüzde 50’sine tekabül eden miktarı baz alıyor. Daha sonra yüzde 50’ye denk gelen 6 milyon TL’lik cironun hangi şirketlere fatura edildiğinin bilgisi KOBİ’den isteniyor. KOBİ, bu şirketlerin bilgisini büyükten küçüğe doğru çıkardığında elinde 40 firmanın 10’u kalıyor. Kendisine 10 firmanın bilgisi gelen sigorta şirketi, bu firmaları araştırmaya başlıyor. Araştırmanın ardından onları borç ödeme kabiliyetine göre 1’den 6’ya kadar derecelendiriyor. Borç ödeme kabiliyeti en yüksek olan firmaya 1 puan, en az olana 5 puan, borcunu asla ödemeyen firmaya da 6 puan veriliyor. 6 puanlı firmadan alınacak tutar için sigorta şirketi sigortalama işlemi yapmıyor.
ÖDENECEK PRİM
Sigorta şirketi tüm bu araştırmaların ardından vadeli yapılan satış cirosu ve azami vadeye göre KOBİ’ye sigorta için ödemesi gereken primi bildiriyor. Bu primin bedeli; azami vade, toplam vadeli satış cirosu ve sigorta yaptıran firmanın faaliyet gösterdiği sektöre göre değişiyor. ‘Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası’, vadesi en fazla 360 gün için olan alacaklar için geçerli. Hasar ödemeleri, sistemde toplanan primlerin yanı sıra reasürans koruması ve devlet desteği ile karşılanıyor. Şirketlerin muhtemel zararları ortalama üç ay içinde tazmin edilebiliyor.
2 YIL FAALİYET ŞARTI
Sistemden faydalanabilmek için en önemli şartlardan biri de başvuruda bulunan firmanın en az iki yıl geçmişinin olması. Ayrıca firmanın vergi ve SGK borcunun da olmaması gerekiyor. Sistemde hem otomatik hem de manuel limit tahsisi yapılabiliyor. Manuel limit tahsisi ek prime sebebiyet vermiyor. Tekliflerde sigortalı ve alıcı başına 10 TL sorgulama ücreti tahsil ediliyor. Poliçelendirilen tekliflerden sorgulama ve izleme ücreti ise alınmıyor.
01 Temmuz 2020 Çarşamba
24 Ekim 2022 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi