Savunma Sanayii Başkanlığı, TUSAŞ Aksungur İHA için geliştirilen yeni kabiliyetlerden biri olan baz istasyonu ile iletişim desteğinin ilk kez deprem bölgesinde denendiğini duyurdu. Aksungur İHA, üzerine entegre edilen baz istasyonu ile depremden etkilenen bölgelerde arama-kurtarma çalışmalarında ve cep telefonu iletişiminde yerini aldı.
45 SAAT UÇUŞ
Aksungur İHA, hem arama-kurtarma çalışmaları için anlık görüntü aktarımında bulunuyor hem de üzerindeki baz istasyonuyla bölgedeki vatandaşlara cep telefonu iletişim hizmeti sunuyor. Aksungur, deprem bölgesinde icra edeceği görüntü aktarımı ve iletişim desteği için 45 saatlik uçuş kabiliyeti ile kesintisiz destek veriyor. Bir yılı aşkın süredir Turkcell ile üzerinde ortak Ar-Ge çalışması sonucu hayata geçen proje ile Aksungur İHA’ya baz istasyonu entegre edildi. Söz konusu baz istasyonu sistemi, ULAK Haberleşme A.Ş. tarafından geliştirilen Uygar 4G/LTE iletişim podu. Coğrafi koşullar ve elektrik kesintilerinden dolayı Aksungur, hava konuşlu bir istasyon olması sebebiyle koşullardan en az etkilenecek şekilde kapsama alanının dışındaki aciliyeti olan bölgelere de hızlıca intikal ederek iletişimi sağladı.
Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) ile donatılabilen Aksungur, yakın zamanda Milsar veya Sarper gibi yerli SAR sistemleriyle kötü hava koşullarında arama-kurtarma faaliyetlerine de katkıda bulunabilecek.
GÖREN GÖZÜMÜZ
Orman Genel Müdürlüğü envanterindeki bir Aksungur, Adana’daki orman yangınlarında gözetleme için 60 saat boyunca uçuş yaparak ilk defa bir doğal afet durumunda kullanılmıştı. ANKA platformundan yola çıkarak 18 ay gibi kısa sürede geliştirilen, yüksek faydalı yük kapasitesi ile kesintisiz çok rollü istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevleri gerçekleştirme kapasitesine sahip Aksungur, sahip olduğu SATCOM faydalı yükü ile görüş hattı ötesi operasyon esnekliği sağlıyor.
MİLLİ MOBİL BAZ İSTASYONLARI DEPREM BÖLGESİNDE
ULAK Haberleşme, Kahramanmaraş merkezli depremle kesilen mobil iletişimi tekrar sağlamak için operatörlerle koordineli olarak belirlenen bölgelerde her üç operatöre hizmet verecek şekilde operasyon yürüttü. Mobil baz istasyonlarından ikisi Hatay-Merkez, diğerleri Kahramanmaraş ve Adıyaman’da kuruldu. Bunların sayısının artırıl-ması ve 10 mobil baz istasyonunun bölgede servis vermesi için çalışmalar devam ediyor.
Taşınabilir baz istasyonları, hızlı kurulabilmesi ve istenilen bölgeye kısa sürede sevk edilebilmesi gibi özellikleriyle afet durumlarına yönelik geliştirildi. Sistem, ULAK 4.5G baz istasyonu ile mobil kapsama alanı olmayan yerlerde sınır içi veya sınır ötesinde kullanıcılara geniş bant iletişim imkanı ile mobil haberleşme imkanı sağlıyor.
ULAK Taşınabilir Baz İstasyonu, ağ paylaşımı (RAN sharing) yöntemiyle üç farklı operatöre aynı anda hizmet sunabiliyor. Böylece her operatör için ayrı baz istasyonu kurmadan bir taşınabilir baz istasyonu ile üç operatörün müşterilerine servis verilebiliyor. Tek saha ile hizmet verilmesiyle maliyet, zaman ve iş gücünde kazanımlar sağlanıyor. ULAK Baz İstasyonu ile operatörlerin kullandığı farklı frekanslar (800 MHz, 1800 MHz, 2600 MHz) destekleniyor.