tatil-sepeti

Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) çalışmalar planlandığı şekilde devam ediyor. Santralin dördüncü güç ünitesinin temeli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katıldığı törenle atıldı. Türkiye’nin yarım asrı aşan nükleer enerji yolculuğunda artık tünelin ucundaki ışığın görünmeye başladığını belirten Dönmez, “Nükleer enerji, Türkiye için artık bir rüya olmaktan ziyade gerçekçi bir hedef haline dönüştü. 2018 yılında Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (ROSATOM) Genel Müdürü Alexey Likhachev ile yine buradaydık. Akkuyu’nun ilk reaktörünün temelini birlikte atmıştık. İnşallah önümüzdeki yıl yani Cumhuriyetimizin 100. yılında da açılışını hep birlikte gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

60 YIL DEVREDE

Akkuyu NGS’nin, Cumhuriyet tarihinin ‘tek kalemdeki’ en büyük yatırımı olduğuna dikkati çeken Dönmez, şöyle konuştu: “Tamamlandığında 4 reaktör elektrik talebimizin neredeyse yüzde 10’unu tek başına karşılayabilecek durumda olacak. Aslında Akkuyu’da tek santral değil, 4 santral yapıyoruz gibi de düşünebiliriz. Bu 4 reaktör 60 yıl boyunca kar kış, gece gündüz demeden 7 gün 24 saat aralıksız çalışacak.”

Akkuyu NGS’nin sadece ekipman olarak değil, işgücü hacmiyle de dünyanın en büyük projeleri arasında yer aldığını belirten Dönmez, “Şantiye sahasında en yoğun günlerde 25 binden fazla kişi çalışıyor. Çalışanlarımızın büyük bir kısmı, neredeyse yüzde 80’i kendi yurttaşımız, vatandaşlarımız. Başta nükleer enerji, inşaat, elektrik-elektronik olmak üzere 600’ü aşkın Türk mühendis burada, Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali için ter döküyor” diye konuştu.

YEŞİL YATIRIM SINIFINDA

‘Yeşil enerji’ hedefine yapacağı katkıyla da Akkuyu NGS’nin önemli bir rol üstleneceğini ifade eden Dönmez, nükleer santralin kömür bazlı hesaplamaya göre yılda 35 milyon ton, işletmede kalacağı 60 yıllık süreçte de toplamda 2.1 milyar ton karbon emisyonunu engelleyeceğini söyledi. Avrupa Birliği’nin nükleer enerjiyi ‘yeşil yatırım’ olarak kabul ettiğini de hatırlatan Bakan Dönmez, “Fransa ve İngiltere de iklim değişikliği hedeflerini tutturmak için yeni nükleer santrallerin yapılacağını duyurdu. Dünyada nükleer teknoloji bu denli gelişmişken hâlâ basmakalıp düşüncelerle nükleer enerjiye karşı çıkmak ideolojik yanılsamalardan başka bir şey değildir. Nükleer güç santralleri en yüksek güvenlik standartlarıyla inşa ediliyor. Akkuyu’da da en yüksek güvenlik standartlarına sahip en son teknoloji ürünü üçüncü nesil VVER-1200 tipi reaktörler kullanılacak” dedi.

YERLİ TEKNOLOJİYE DESTEK

Akkuyu NGS ile Türkiye’nin enerji arz güvenliğini çevreci, rekabetçi ve güvenilir bir enerji kaynağıyla desteklemiş olacaklarını da vurgulayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, şunları söyledi: “Akkuyu, yerli teknoloji ve üretim kapasitemizin gelişmesi adına da öncü bir rol üstlenecek. Santral, tam 550 bin parçadan oluşacak. Burada inşaat, elektrik-elektronik, makina ve imalat sanayi ile bunların alt dallarıyla pek çok sektör iş yapıyor. Nükleer teknolojinin yerlileşmesi adına önümüzdeki dönem, yerli şirketlerimiz için hem diğer yerli şirketlerle hem de yabancı şirketlerle ciddi işbirlikleri ve potansiyeller doğuracak.”

TÜRK TEDARİKÇİLER GÖREVDE

Törende yaptığı konuşmda, Türkiye’nin güvenle ulusal nükleer enerjinin gelişmesi yoluna girdiğini belirten Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (ROSATOM) Genel Müdürü Alexey Likhachev, “Bu endüstrinin ortaya çıkışı, ülkedeki yaşam standardına olumlu etki edecek. Enerji güvenliğini sağlamanın yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti uzun vadede bilim ve teknolojinin gelişimi için güçlü bir ivme kazanmaktadır” diye konuştu. Likhachev, inşaatta yüzlerce Türk şirketinin malzeme, ekipman ve hizmet tedarik ederek çeşitli işler gerçekleştirdiğini, bugüne kadar Türk tedarikçilere verdikleri sipariş hacminin 3 milyar doları aştığını da kaydetti. Akkuyu NGS’de planlı şekilde inşaat ve montaj çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Likhachev, tesislerin inşaatının ilk aşamasını kasım ayında tamamlamayı planladıklarını, gelecek yıl mayısta da ilk güç ünitesi için taze nükleer yakıtın tedarikine hazır olunacağını belirtti.

SIFIR EMİSYONLA ELEKTRİK ÜRETECEK

Akkuyu NGS projesi, 12 Mayıs 2010’da Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan işbirliği anlaşmasıyla başladı. Anlaşma çerçevesinde, VVER-1200 reaktörlü dört güç ünitesine sahip, toplam 4.800 MW kurulu güç kapasiteli NGS inşa edilecek. Akkuyu NGS’nin birinci ünitesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında devreye alınacak. Takip eden yılda ise ikinci ünitenin devreye alınması planlanıyor. Santral, tam kapasite devreye girdiğinde yılda üreteceği 35 milyar kilovatsaatlik enerjiyle, tek başına tüm Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak. Akkuyu NGS, işletmede kalacağı yaklaşık 60 yıl boyunca 2 bin 146 teravatsaat elektrik üretecek. Sıfır emisyon değeriyle elektrik üretecek Akkuyu NGS, Türkiye’nin yeşil enerji hedefinin de önemli bir parçası haline gelecek.

YAPIM MODELİYLE DÜNYADA İLK OLDU

Dünyada ilk kez bir NGS projesinde tedarikçinin bir yatırımcı ve nükleer santralin çoğunluk hissedarı olduğu ‘yap-sahip ol-işlet’ ekonomik modeli kullanıldığına da dikkati çeken Likhachev, “Biz bu NGS’yi tasarlıyoruz, inşa ediyoruz, bakımını yapıyoruz, işletiyoruz ve işletmeden çıkarıyoruz. Türk yetkililerle nükleer santralde üretilen elektriğin bir kısmının sabit fiyattan satılmasına ilişkin anlaşmamız var. Böylelikle projenin tüm katılımcıları garanti altına alınmış olacak. Biz yatırımlarımızı geri alabileceğiz. Türk tarafı, elektriği anlaştığı fiyattan alacak. Projeyi bu ekonomik modele dayalı olarak hayata geçirme imkanının, Türkiye’nin gerekli hukuki temele ve büyük ölçekli altyapı projelerinin uygulanmasındaki deneyimine sahip olmasından kaynaklandığını belirtmek istiyorum” dedi.

25 Temmuz 2022 Pazartesi

Etiketler : Sektörel