tatil-sepeti
tatil-sepeti

Akıllı şehrin girişimcileri BTM’den çıktı

Giriş: 10.05.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri A.Ş.’nin (İSBAK) bu yıl ilk kez verdiği Akıllı Şehir Ödülleri, sahiplerini buldu. Gelenekselleşmesi düşünülen ve ana teması ‘Akıllı Şehrin Girişimcileri’ olarak belirlenen büyük ödülde ikinci ve kategori birincilerinden proje, İstanbul Ticaret Odası tarafından kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) girişimcilerinden çıktı.

500’DEN FAZLA BAŞVURU

17-19 Nisan arasında düzenlenen World Cities Congress İstanbul’18 kapsamında İSBAK ve BTM işbirliği ile gerçekleşen ve akıllı şehir alanında; sürdürülebilirlik, yaşanabilirlik ilkeleri çerçevesinde kentsel yaşam kalitesini artırmaya yönelik fikir ve projelerin geliştirilmesini teşvik eden ‘Akıllı Şehrin Girişimcileri’ yarışmasına 500’den fazla başvuru geldi.

AKILLI ULAŞIM

Jürinin yaptığı değerlendirmeler sonucunda BTM girişimcilerinden Gökhan Kaptan ile Onur Türk’ün fikri olan Bavulier Projesi, Akıllı Şehrin Girişimcileri Ödülleri’nde ikinci olarak 10 bin TL para ödülü aldı. Öte yandan yarışmada İnovatif Çözümler Kategorisi’nde yine BTM girişimcilerinden İlhan Kurtuluş Çıklaiblikçi’nin ‘Rüzgar ve Akarsu Türbinleri İçin Yeni Nesil Jeneratör Projesi’ ile Akıllı Ulaşım Kategorisi’nde Umut Karadirek’in ‘ULAKOPTER Şehir içi Akıllı Dağıtım Sistem Projesi’ kendi kategorilerinde birinci oldu. İki proje sahibine de tablet ve plaket takdim edildi.

UZMAN DESTEĞİ

Yarışmada Lütfi Mutlu’nun ‘Akıllı Engelli Aracı’ birinci olarak 20 bin TL, Göktuğ İslamoğlu’nun ‘CapturaIts Araç Senkronizasyon Protokolü’ projesi ise üçüncü olarak 5 bin TL ödül aldı. Yarışmaya katılanların ortak özelliği ise hepsinin sunumlarını BTM profesyonellerinin yönlendirmeleri ile hazırlamaları oldu. Girişimciler, nihai değerlendirme için jüri üyelerine proje sunumlarını da BTM’de gerçekleştirdi. Yarışmaya katılan girişimciler ayrıca kongrede start-up alanındaki stant imkanlarından da faydalandı.

İŞTE İLK 3

  • Birincilik ödülü: Akıllı Engelli Aracı – Lütfi Mutlu
  • İkincilik ödülü: Bavulier Gökhan Kaptan – Onur Türk (BTM girişimcisi)
  • Üçüncülük ödülü: CapturaIts Araç Senkronizasyon Protokolü – Göktuğ İslamoğlu

ÖZEL ÖDÜLLER

  • Kamu Özel Ödülü: Kargomat – PTT A.Ş.
  • Yılın Akıllı Şehir Mobilyası Ödülü: Endirek – Verisun

KATEGORİ ÖDÜLLERİ

  • Teknoloji: Bren Akıllı Giyilebilir Hibrit Enerji Üreteci – Çınar Laloğlu
  • İnovatif Çözümler: Rüzgar ve Akarsu Türbinleri İçin Yeni Nesil Jeneratör – İlhan Kurtuluş Çıklaiblikçi (BTM girişimcisi)
  • Tasarım: Yoğunlaştırmalı Fotovoltaik Paneli (Cpv) – Bahram Dovletov
  • Enerji Verimliliği: Baca ve Çöp Gazından Hidrojen Üretimi İle Elektrik Eldesi – Yusuf Furkan Ergür
  • Yenilenebilir Enerji: Türbinitü – Feyzullah Tuna
  • Akıllı Ulaşım: Ulakopter Şehiriçi Akıllı Dağıtım Sistemi – Umut Karadirek (BTM girişimcisi)
  • Akıllı Yaşam Çözümleri: Checkfeel – Ömer Akgül
  • Akıllı Sağlık Çözümleri: Evde Bakım Hizmetleri – Ali Ülvi Bükrüoğlu
  • Sosyal Girişimcilik: Asıstanbul Sosyal Yardımlaşma Mobil Uygulaması – İlker Dursun
  • Umut Vaat Eden Proje: Radyo Sinyalleriyle Gürültüsüz Trafik – Yetkin Genç Akademi Ekibi

YATIRIMCILARIN KARŞISINA ÇIKMAYA HAZIRLANIYORLAR

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından kurulan ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), yenilikçi iş fikrine sahip üyelerine ‘Girişimcilik ve Ticarileştirme Ofisi’, ‘İş Geliştirme ve Yenilik Ofisi’ ve ‘Marka ve Patent Ofisi’ birimleriyle birlikte projelerini geliştirmede destek olmaya devam ediyor.

9 MAYIS’TA

Ön Kuluçka Merkezi ve Kuluçka Merkezi niteliğinde olan ‘Bilgiyi Ticarileştirme Atölyesi’ ve ‘Yeni Doğan Şirket Ünitesi’ çerçevesinde; start-up’ların ihtiyaçları olabilecek her türlü imkanı sunan BTM ekibi, 9 Mayıs Çarşamba günü yapılacak ‘BTM Sahne Yatırımcı-Girişimci Buluşması’ etkinliği öncesinde BTM üyesi ekiplerin proje sunumlarını hazırlamasına yardımcı oldu. BTM Sahne’de yer almak isteyen ekipleri BTM Pre-Sahne etkinliğinde dinleyen BTM ekibi; ekip tanıtımı, proje amacı, ihtiyaç analizi ve pazar analizi, hedef kitle, rekabet analizi, gelir modeli, sürdürülebilirlik ve finansal yaklaşım başlıklarını ve alt başlıklarını içeren sunumları dinledi.

Yatırımcıların hangi konulara daha çok önem verdiğini ve bu sebeple sunumlarda mutlaka olması gereken noktaları girişimcilere hatırlatan BTM ekipleri, sunum sırasında ekiplerin daha etkili olabilmeleri için sunum teknikleri açısından önemli ayrıntıları da vurguladılar.