Pazar, 17 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Bilişim sektörü ve akıllı şehircilik uygulamaları, İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen ‘Bilişim Kenti İstanbul’ arama konferansında ele alındı. Toplantının açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilişim İhtisas Komitesi Başkanı Bahadır Yaşık gerçekleştirdi. Sürdürülebilir şehirleşme ve çevreye duyarlı insani bir gelişme için akıllı şehirciliğin yerel yönetim sistemlerini yeniden tanımladığını belirten Bahadır Yaşık, “Tek merkezden yapılacak hizmet ve bilgilendirmeler, şüphesiz ki İstanbul’daki refahı, şehir hayatının konforunu ve ticari hayatı da geliştirecek. Ekonomik canlılık ve gelişme, küresel rekabet gücünün artması, gündelik hayatın kolaylaşması, enerjinin verimli dağıtımı ve kullanılması, turizm potansiyelinin artırılması ve yönetim giderlerinin azaltılması sağlanacak” dedi.
İTO DEĞİŞİMİN MERKEZİNDE
Son 17 yılda Ar-Ge yatırımlarının milli gelirdeki payının 25 kattan fazla arttığını hatırlatan Yaşık, “Diğer yanda ise yeni fikirler ve ürünler hızla artıyor. 2000’de Türkiye’de 3 bin 433 patent başvurusu vardı. 2018’de bu rakam, 18 bin 504 olarak gerçekleşti. Beş katı aşan artış var. Değişim ortada. İstanbul Ticaret Odası da bu değişimin merkezinde” diye konuştu. Yaşık, İTO Bilişim İhtisas Komitesi, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi, Teknopark İstanbul ve İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin bilişim alanındaki çalışmaları hakkında da katılımcılara bilgi verdi.
İSTANBUL’UN KONUMU
Moderatörlüğünü İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdül Halim Zaim ile Dr. Mutlu Tunç’un yaptığı arama konferansında katılımcılar, ‘akıllı şehir, sinerji merkezi, ticarileşme modeli, yenilikçi fikir/Ar-Ge kabiliyeti, kamudan beklentiler, altyapı gereksinimleri, hedef bilişim kırılımları’ konu başlıklarında önerilerde bulundu. Önerilerden bazıları şu şekilde:
KAMUDAN BEKLENTİLER
Kamudan beklentiler ve altyapı gereksinimleri başlığındaki öneriler şunlar:
KÜRESEL BÜYÜKLÜK 5 TRİLYON DOLAR
Küresel bilişim sektörünün büyüklüğü 5 trilyon dolara, yazılım sektörü büyüklüğü ise 3.5 trilyon dolara erişti. Türkiye’deki, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün büyüklüğü 2017’de 116.9 milyar TL oldu. Bilgi teknolojileri 41.3 milyar TL’ye, iletişim teknolojileri ise 75.6 milyar TL’ye ulaştı. Bilişimdeki 17 binden fazla işletme, 128 bin istihdam sağlıyor.
04 Nisan 2019 Perşembe
17 Kasım 2024 Pazar
17 Kasım 2024 Pazar
16 Kasım 2024 Cumartesi
16 Kasım 2024 Cumartesi
16 Kasım 2024 Cumartesi