istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Akıllı şebekeler 10 bin kişilik istihdam sağlayacak

Giriş: 17.08.2016 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Elektrik dağıtım sektörünün son dönemdeki teknolojik dönüşümü dikkat çekerken, sektördeki özellikle akıllı sayaç dönüşümünün gerçekleşebilmesi için 10 milyar liraya ulaşan bir yatırım gerektirdiği belirtiliyor. Bu büyüklükteki bir sayaç dönüşümünün ise 10 bin kişilik yeni istihdam imkanı da sağlayacağı vurgulanıyor.

UCUZ TARİFE İMKANI

Sektör temsilcileri, akıllı sayaçların sadece tüketimi ölçmediğini, aynı zamanda abonenin kullanım alışkanlıklarını da dikkate alarak en ucuz tarifeden elektrik satın almasına imkan sağladığını anlattı.

KALİTE ÖLÇÜLECEK

Evdeki tüm elektrikli cihazların akıllı sayaç üzerinden yönetilmesinin yakında yaygın uygulamalardan biri olacağını belirten sektör temsilcileri, akıllı sayaçların faydalarını şöyle dile getirdi: “Akıllı sayaçlar hizmetin kalitesini ölçmede de yardımcı olacak. Bir evde veya işyerinde elektrik yıl boyunca kaç kez kesilmiş, toplam kesintiler ne kadar sürmüş ya da elektriğin voltajı düşmüş mü? Bunların hepsini ölçme imkanı olacak.”

FRANSA 5 YILDA 40 MİLYON DEĞİŞTİRECEK

İspanya’da 15 milyona yakın sayaç değiştirildi. Fransa’da ise 5 yılda 40 milyonun üzerinde sayaç akıllı sayaçlarla değiştirilecek.

EN FAZLA ELEKTRONİK SAYAÇ BEDAŞ’TA

Elektronik sayaç kullanımında ilk sırada 4 milyon sayaç ile BEDAŞ yer alıyor. İkinci sırada 3.5 milyon elektronik sayaç ile Ankara, Zonguldak, Kastamonu, Bartın, Karabük, Kırıkkale ve Çankırı’da faaliyet gösteren Başkent EDAŞ bulunuyor.

Mekanik sayaçların en yoğun kullanıldığı bölge ise Osmangazi EDAŞ olarak dikkati çekiyor. Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak’ta hizmet veren Osmangazi EDAŞ, 856 bin mekanik sayaç kullanıyor.