Cuma, 22 Kasım, 2024
SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde yerleşik Palamar Technologies, kendi mühendisliği ile geliştirdiği yapay zeka platformunu kullanarak THY Teknik için dijital parça kataloğu hazırladı. Katalog, 300 tedarikçinin 9 binden fazla, bazıları 5 bin sayfayı aşan bakım el kitaplarında aranılan bölüme anında ulaşmayı sağlıyor. Böylece karmaşık işleri kolaylaştırıp, saatler süren işleri saniyelere indiriyor. Sivil havacılığın en kapsamlı kataloğu; doğru parçanın sipariş edilme sürecini iyileştirerek, gereksiz siparişleri engelliyor.
SÜREÇ OTOMASYONU
Yazılım her sektör için özelleştirilebiliyor. Firma; geliştirdiği yeni nesil akıllı belge işleme platformu ile iş süreçlerini iyileştirip, tekrarlayan görevleri ortadan kaldırıyor. Tüm süreçlerin otomasyonunu sağlayan yazılımlar, katma değeri olmayan işleri engelleyerek, çalışanları nitelikli işlere yönlendiriyor.
Palamar’ın kurucusu Metalürji ve Malzeme Mühendisi Onur Candan, Mercedes Benz Türk, Türk Hava Yolları Teknik A.Ş., Kässbohrer şirketlerinde 11 yıl analist, şef ve grup müdürü olarak çalıştı.
ROBOTİK YAZILIM
Candan, Mercedes Benz Türk’te yaptığı uzun dönem stajın (PEP) bitmesinden kısa bir süre sonra çalıştığı birimde kurumsal uygulamalara veri girişini kolaylaştırmak için bir yazılım geliştirdi. RPA’nın (Robotik Proses Automation) ilk adımları sayılan bu program, 10 yıldır firmanın hem Aksaray’daki fabrikasında hem de satış sonrası hizmetler biriminde kullanılıyor ve günde 20 saatlik iş gücü tasarrufu sağlıyor.
Candan, İstanbul Ticaret’in sorularını yanıtladı.
PALAMAR’IN GELİŞİMİ
Palamar’ı tanıtır mısınız?
Çalıştığım her şirkette çalışanların iş hedeflerine ulaşmasını kolaylaştıracak çözümler geliştirdim. İş birimlerinin; bilgi teknolojileri bölümleri ya da yazılım şirketleriyle arasında hem iletişim hem de farklı zihin yapılarından kaynaklanan bir uyumsuzluk yaşandığını fark etmiştim. Bu soruna çözüm olması için 2020 Mart ayında Palamar’ı kurduk. KOSGEB İleri Girişimcilik Desteği’ne hak kazandıktan sonra THY Teknik ile oluşturduğumuz ortak girişimle TÜBİTAK Siparişe Dayalı Ar-Ge Desteği de aldık.
AKILLI PLATFORM
Palamar ne üretiyor?
Angarya niteliğindeki veri girişi işlemlerini kolaylaştıran ve şirket içindeki yapısal olmayan veriyi yüzeye çıkaran ürünümüzün adı ‘PalamarDocs.’ Bu yeni nesil akıllı belge işleme platformu, iş süreçlerini iyileştirmek, tekrarlayan görevleri ortadan kaldırmak ve insan anlayışını artırmak için tasarlandı. Aslında sadece yazılım değil, aynı zamanda deneyim tasarlıyoruz.
THY’YE TEDARİK YAZILIMI
THY Teknik ile çalışma süreciniz nasıl başladı?
THY Teknik’te malzeme planlama yöneticisi iken, ihtiyaç duyulan tüm malzemeleri tek ekranda gösteren bir yazılım geliştirdim. Yazılım; personelin yaklaşık 8 ekranı inceleyerek oluşturduğu sipariş sürecini kısalttı. Tedariki gereken parçaların geçmiş bilgilerini de gösterdiği için gelecek öngörüleri yapılmasına imkân tanıdı. Sağlıklı bir tedarik envanteri ile stokları değerlendirip, yeni malzeme ihtiyacını azalttık.
KURUMSAL VERİ TARİHÇİSİ
Verileri yüzeye çıkarma işlemi nedir?
Bir nevi kurumsal veri tarihçiliği yapıyoruz. İşletmenin; örtülü, unutulmuş bilgilerini, farklı birimlerin dokümanlarını, hafızada olan tüm verileri yüzeye çıkartıp, veritabanları oluşturuyoruz. Böylece işletme, istediği herhangi bir süreci ilk günden sonuna kadar tek bir sayfada ya da raporda görebiliyor.
10 KAT HIZLANDI
Kataloğun faydaları nedir?
THY Teknik’in bünyesinde komponent bakımı ve onarımı yapan 20’nin üzerinde atölye var. Bu atölyeler, sayfa sayısı 5 bini bulan bakım el kitapları ile çalışır. Palamar olarak, zorlu ve çok zaman alan bu süreçte bilgiye erişimi kolaylaştıran, içinde arama yapılabilen ‘havacılık parça kataloğu’ oluşturduk ve mikroservis aracılığıyla THY Teknik Mobil Kabin uygulaması ile de birleştirdik. Böylece; hat bakım kabin içi teknisyenlerinin parça tespiti için harcadıkları süre 10 kat hızlandı.
THY Teknik Bilgi Teknolojileri Başkanlığı’nın inovasyonlarının uygulamaya alınması noktasında iyi bir zemin sunuyor.
THY’DEN ÖDÜL GELDİ
Kurduğumuz bu sistemde; bakım el kitaplarındaki parça numaralarının saniyeler içinde bulunmasını sağlayan özelliğimiz ile 2016 yılında THY’den Öneri Ödülü aldık. THY Teknik’e proje önerimiz karşılık buldu ve TÜBİTAK desteği ile çalışmaya başladık.
RAKİPLERİ AŞTIK
Akıllı belge işleme platformunun muadilleri var mı?
Benzerlerimiz var ama takıldıkları birçok sorunlu noktayı çözerek onların önüne geçtik. Süreç entegrasyonunu kolaylaştırmak için verdiğimiz danışmanlık hizmetinin bütçesi de daha uygun. Yurt içinde sahip olduğumuz iş kültürü avantajı ölçülemez bir değer. Değişen tabloları, dijital taranmış dosyaları okuyabiliyor ve rakiplerden en az üçte bir oranında maliyet avantajı ile ayrışıyoruz. Önümüzdeki aylarda ürünümüzü SaaS olarak tüm iş dünyasının hizmetine ihtiyaca uygun fiyat paketleriyle sunmayı hedefliyoruz.
PALAMAR CHATBOT
“Ürünümüz ‘PalamarAgent’; derin öğrenme tabanlı diyalog geliştirilebilir bir chatbot platformu. Birçok uluslararası bilişim platformunun yönetimi ve entegrasyonunu büyük oranda kullanıcıya bırakan chatbotların aksine PalamarAgent, tüm hizmeti kullanıcı dostu arayüzü ile veriyor. Yapay zeka müşteri deneyimini işleyip sürekli geliştiriyor. Günlük hayata ilişkin sorulara da cevap verebilen Chatbot, tüm otomasyon ürünlerimize de entegre olacak.”
YABANCI ŞİRKETLER TALİP
“Her sektörde kullanılabilecek Palamar akıllı belge işleme platformu için Alman bir şirket ile anlaşma aşamasındayız. Kanadalı ve ABD’li şirketlerle görüşmelerimiz sürüyor.”
300 TEDARİKÇİNİN 9 BİNDEN FAZLA EL KİTABI
“Akıllı belge işleme platformu üzerinde geliştirilmiş olan dijital katalog, sahada kullanılmaya başlandı. Katalog; yaklaşık 300 tedarikçinin 9 binden fazla, bazıları 5 bin sayfayı aşan bakım el kitaplarını içeriyor.”
26 Temmuz 2021 Pazartesi
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe