Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) düzenlediği, 17. MÜSİAD EXPO’nun açılış yemeğinde davetlilere hitap etti. Etkinliğe 140 ülkeden katılım olduğunu dile getiren Yıldırım, bunun rekor olduğunu söyledi. Yıldırım, etkinliği bir ticaret şöleni olarak nitelerken, MÜSİAD’a bugüne kadar katkıda bulunanlara teşekkür etti.
İş adamları ve sanayicilerin son 10 yılda büyük başarılara imza attığını aktaran Yıldırım şöyle devam etti: “Bugün artık 85 ülkede iş yapan, oralarda Türkiye’nin bayrağını dalgalandıran muazzam bir organizasyondan bahsediyoruz. Bu ülkemiz için çok büyük bir kazançtır.”
BİLGİ ÖNEMLİ
Bilgiye sahip olmanın önemini vurgulayan Yıldırım, Türkiye’nin ve MÜSİAD’ın bu gerçeğin farkında olduğunu dile getirdi. Alın terinin yanı sıra akıl terinin de kullanılmasına vurgu yapan Yıldırım, şunları kaydetti: “Akıl teri, bilgiye sahip olmak, teknolojinin künhüne vakıf olmak, başkalarının düşünemediğini yapmak demektir. Fark oluşturmak demektir.”
YILDIRIM’DAN AVDAGİÇ’E PLAKET
TBMM Başkanı Binali Yıldırım, 17. MÜSİAD EXPO’nun açılış yemeğinde yaptığı konuşmada, özel sektörün çalışmasının ve üretiminin önemini vurguladı. Yıldırım, MÜSİAD Expo’ya ve ticaretin gelişmesine katkılarından ötürü İTO Başkanı Şekib Avdagiç’e sertifika verdi.
ÜLKEMİZ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, MÜSİAD EXPO’nun Hoşgeldiniz Yemeği’nde bir konuşma yaptı. Avdagiç “MÜSİAD’ın kurucularından biri olarak, bu akşam çok duygulandım. Burada Türkiye’ye yön veren seçkin bir işadamı grubu görüyorum” dedi. Avdagiç, “28 yıl önce, bir avuç insandık. Zorlu ve sıkıntılı süreçleri, birbirimize yaslanarak aşan, işini aşkla, şevkle yapan bir avuç insandık” diye konuştu.
TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin de olduğu programda konuşan İTO Başkanı Avdagiç şöyle dem etti: “MÜSİAD’ın ilk yıllarında bizim en çok yaptığımız eğitim neydi, biliyor musunuz? ‘İhracat nasıl yapılır’ semineriydi. Yıllarca, bıkıp usanmadan, İstanbul’da ve sonrasında Anadolu’nun her ilinde biz bu seminerleri verdik. Artık, bu ülkenin insanları neleri başaracaklarını, ne kadar büyük hedeflere ulaşabileceklerini tüm dünyaya göstermişlerdir.”
DERDİMİZ GÜCÜMÜZ
“Bu başarıda emeği geçen tüm başkanlarımızı ve üyelerimizi, kıymetli MÜSİAD Başkanımız Abdurrahman Kaan beyin şahsında tebrik ediyorum” diyen Avdagiç şunları söyledi: “MÜSİAD EXPO’yu, bir teşhir platformu olmanın çok ötesinde, bir düşüncenin de harekete geçtiği ‘kalkış pisti’ olarak görüyorum. Derdimiz ülkemizin ekonomisini ve insanlarımızın refahını hep birlikte geliştirmek. 28 yıldır MÜSİAD’a, ‘derdi’ yol gösteriyor. 28 yıldır MÜSİAD’ı sürekli yukarıya taşıyan, MÜSİAD’ın yakıtı ve gücü olan tek şey, derdidir.”
TİCARETİ KOLEKTİF ÇABA GELİŞTİRECEK
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından bu yıl 17’ncisi gerçekleştirilen MÜSİAD EXPO, 140 ülkeden sekiz bin iş insanını bir araya getirdi.
Açılış töreninde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank konuştu. Bakan Varank, etkinliğin, Türkiye’nin en büyük uluslararası karma ticaret fuarı olduğunu söyledi.
TİCARET SAVAŞI
Uganda Kamu Hizmetleri Bakanı Wilson Muruli Mukasa ile Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı İbrahim Al-Senoussi'nin ardından kürsüye gelen Bakan Varan, konuşmasında ticaret savaşının galibinin olmayacağını vurguladı. Varank, “Büyüme beklentileri, ticaretteki bu gibi belirsizliklerden ötürü aşağı yönlü revize ediliyor. Buna seyirci kalmamalıyız. Yatırımın, üretimin ve ticaretin canlanması için kolektif bir çabaya ihtiyaç var. MÜSİAD EXPO gibi organizasyonlar da bu çabanın somut çıktılara dönüşmesi açısından önemli fırsatlar barındırıyor” diye konuştu.
Türkiye’de yatırım yapan ve üreten her firmanın Türk firmalarından farksız olduğunu vurgulayan Varank, “Dolayısıyla buradaki yatırımcılara bir çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin detaylarını yakında açıklayacağımız Uçtan Uca Yerlileşme Programı’nın siz de bir parçası olun. İş ortaklarınızı bulun, oldukça cazip teşvik sistemimizden faydalanın, ülkemizde üretin ve hep birlikte kazanalım” diye konuştu.
MİLLİ SERMAYE
MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ise açılıştaki konuşmasında “MÜSİAD bir pilot projedir. Milli sermaye oluşturma ve sermayenin millileşmesi hareketinin 28 yıllık canlı bir kanıtıdır” dedi.
MÜSİAD’ın, ‘ben’ ile değil ‘biz’ ile hareket eden ve beraberlik ruhunun her zaman kazanacağını savunan, dünyanın en yaygın sermaye örgütü olduğunu kaydeden Kaan “Bu yüzden MÜSİAD, artık olgunluk çağını yaşayan bir sermaye platformudur” diye konuştu.
Bu yıl MÜSİAD olarak çalışmalarını kuruluş amaçlarına en uygun gelen ‘Meselemiz Türkiye olsun’ ve ‘Birlikte kazanalım’ iki temel düsturu üzerinde birleştirdiklerini ifade eden Kaan, Türkiye için değer ürettiklerini kaydetti.
Programda İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay ve Uluslararası İş Forumu (IBF) Genel Başkanı Erol Yarar da yer aldı.
TEKNOLOJİ ETKİLİYOR
Abdurrahman Kaan ise ticaretteki her sürecin, teknolojinin liderlik ettiği bu yeni dönemden payını aldığını kaydetti. Kaan konuşmasında şunları söyledi: “Böyle dinamik ve belki zor bir ortamda, firmalar da ülkeler gibi geleceği doğru okuyup, isabetli planlar yaparak bunları hayata geçirebildikleri ölçüde dünya ticaretinden pay alabileceklerdir. Evet, tüm dünyanın alışmaya çaba sarf ettiği bu süreç zor fakat tabiri yerindeyse oyunu kuralına göre oynadığınız zaman bu zorlukların hep birlikte geleceğiz.”