Geçen yıl Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerle 82.9 milyar dolar ticaret gerçekleştiren Türkiye, ekonomik gücüyle de devrede. Bu süreci yakından izleyen İstanbul Ticaret Odası da Tunus Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği protokolü imzalayarak Akdeniz açılımında yeni bir pencere açtı.

HABER: OSMAN KUVVET

Türkiye kendisine karşı Akdeniz’de yürütülen tek yanlı ve hukuksuz hamlelere rağmen Akdeniz’deki doğal kaynaklar üzerindeki haklarını korumak için askeri kararlılığından taviz vermiyor. Türkiye, bununla birlikte hem kendi ekonomik çıkarlarını korumak hem de Akdeniz ülkelerinin kaynakları adil ve dengeli paylaşımını hızlandırmak için ‘Sıra ekonomiye geldi’ mesajı verdi. Bu yoğun diplomatik trafik sırasında İstanbul’da Libya Merkez Bankası Başkanı Saddek Elkaber ve beraberindeki heyet ile bir araya gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin vizyonunu şöyle özetledi: “Verdiğimiz mücadeleyi daha sağlam bir temele oturtmak, her alanda işbirliğimizi üst basamaklara taşımakla mümkün. Biliyorsunuz, bir süredir siyasi ve askeri alanda bunu geliştirmiş durumdayız. Şimdi sırada ekonomi, teknoloji, girişimcilik ve diğer beşeri alanlarda somut projelerle ilerleme hedefimiz var.”

LİBYA’YA TEKNOLOJİ

Söz konusu hedef için Libya ile bir işbirliği protokolüne imza attıklarını belirten Bakan Varank, protokolün içeriği hakkında da şu bilgileri verdi: “Yatırımlar, girişimcilik ve teknoloji geliştirme alanlarında ortak işlere imza atacağız. Biraz daha açmak gerekirse; Libya’daki girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine katkı sunacağız, finansal hizmetlerin teknolojik kapasitesini ve derinliğini geliştireceğiz, finansal sistemde yeni gelişen teknolojilerin kullanım alanlarını birlikte çalışacağız, finansal teknolojilerin regülasyonunda araştırma ve geliştirme çalışmaları yapacağız, yerel ihtiyaçları göz önünde bulundurarak gençlere yönelik teknoloji atölyeleri kuracağız. Bu noktada ülkemizde başarıyla yürüttüğümüz ‘Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nin eğitim içerikleri ve kapsamı yönlendirici olacak. Önümüzdeki günlerde özellikle teknoloji odaklı girişimleri desteklemek üzere girişim sermayesi fonları kurulması ya da ülkemizdeki fonlara yatırım yapılması hususunda da karşılıklı işbirliğine dönük adımlarımız olacak.”

TÜRKİYE TECRÜBESİ

Türkiye-Libya arasındaki ilişkilerin köklü bir tarihe dayandığını belirten Libya Merkez Bankası Başkanı Saddek Elkaber ise “Libya’da gençlere yönelik teknoloji merkezlerinin kurulmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Finansal alanda da insan kaynağımıza yönelik eğitim merkezlerine ihtiyaç duyduğumuzu söylemek isterim” dedi.

MÜTEAHHİTLERİN GÖZÜ LİBYA’DA

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Türk firmaların Libya’da yürüttüğü projelerde yaşanan sıkıntıların çözümünü ve yarım kalan müteahhitlik projelerinin devamını sağlamak amacıyla süreci yakından takip ediyor. Geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Planlama Bakanı El-Tahir el-Hadi el-Cuheymi tarafından imzalanan mutabakat zaptıyla yeni bir sayfa açıldığını kaydeden TMB Başkanı Mithat Yenigün, Libya’da sektör haklarının korunmasının önemli olduğunu vurguladı. Libya’nın, Türk inşaat sektörünün 1972’de yurt dışına çıktığı ilk pazar olduğunu hatırlatan Yenigün, “Libya, yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle işlerin zaman zaman kesintiye uğramasına rağmen halen yüzde 7.2’lik payla sektörün en çok iş üstlendiği 3’üncü ülke konumunda” bilgisini verdi. TMB üyesi 100’ü aşkın firmanın, Libya’da yarım kalmış proje tutarının 19 milyar dolar olduğunu belirten Yenigün, şu değerlendirmede bulundu: “Bu çerçevede tahsil edilmemiş hak ediş alacakları yaklaşık 1 milyar dolar, devam eden işlere ait avans ve kesin teminat tutarı 1.7 milyar dolar, tahmini makina, ekipman gibi envanterle diğer zararlar toplamı ise 1.3 milyar dolar civarında.”

800 MİLYONLUK HAVZADA 82.9 MİLYAR DOLARLIK TİCARET

‘Avrupa-Akdeniz (Euro-Med) Ortaklığı’, Türkiye’nin de taraf olduğu bir girişim. Yaklaşık 800 milyonluk tüketici kitlesine sahip Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerle Türkiye geçen yıl toplam 82.9 milyar dolar düzeyinde ticaret hacmi gerçekleştirdi. Söz konusu hacmi daha da yükseklere taşımak için havza ülkeleriyle Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) yapıyor, yapılanları etkinleştirmeye çalışıyor. Hali hazırda Türkiye’nin İsrail, Mısır, Tunus ve Suriye ile STA’sı var. Ticaret Bakanlığı Akdeniz ticaretinden daha fazla pay alabilmek için liman ve Ro-Ro projeleri üzerinde çalışırken, Dışişleri Bakanlığı da Cezayir gibi diğer bölge ülkeleriyle STA için müzakereleri sürdürüyor.

İSTANBUL TÜCCARINDAN TİCARİ DİPLOMASİ ATAĞI

Türkiye Cumhuriyeti Devleti askeri gücü ve diplomasisiyle Akdeniz’de hak mücadelesi verirken, Türkiye’nin en büyük odası İstanbul Ticaret Odası da ticari diplomasi atağı başlattı. İTO, Tunus Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği anlaşması imzaladı. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, 2005 yılında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan Tunus ile 1 milyar 100 milyon dolar seviyelerin ulaşan ticaret hacmini daha da yükseltmeye yönelik yeni bir sayfa açıldığını vurguladı.

İstanbul Ticaret Odası ile Tunus Ticaret ve Sanayi Odası arasında işbirliği anlaşması imza törenine, Türkiye Cumhuriyeti Tunus Büyükelçisi Refik Ali Onaner ve Ticaret Müşaviri Emre Semiz de katıldı. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç’in başkanlığındaki heyet ile Tunus TSO Başkanı Mounir Mouakhar’ın başkanlık ettiği heyet arasında online toplantı gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank ile Libya Merkez Bankası Başkanı Elkaber, yatırım, girişimcilik ve teknolojik işbirliğinin artırılmasına yönelik iyi niyet anlaşması imzaladı.

15 Eylül 2020 Salı

Etiketler : Gündem