HABER: OSMAN KUVVET
Türkiye, deniz sondaj filosuna yeni bir devi dahil etti. Petrol ve doğalgaz sondajı için geliştirilen 7. nesil sondaj gemisi, Mersin’de yapılan törenin ardından ilk görevine çıktı.
Güney Kore’den alınan 238 metrelik sondaj gemisi Abdülhamid Han, ilk olarak Türkiye ile Kıbrıs adası arasındaki sularda çalışacak.
FİLONUN EN GÜÇLÜSÜ
Adı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen ileri teknolojili gemi, Fatih, Kanuni ve Yavuz’un ardından hidrokarbon arayan filonun 4. üyesi oldu.
Hem teknik donanımı hem de fiziki özellikleriyle ‘Mavi Vatan’daki filonun ‘en güçlüsü’ olarak görev yapacak Abdülhamid Han, sahip olduğu üstün teknoloji ile dünyada da sayılı sondaj gemileri arasında yer alıyor. Yedinci nesil sondaj gemisi, çift kule ve aktif konumlandırma sistemi barındırıyor. Gemi, 200 mürettebat ve 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme yeteneğiyle mavi sularda etkin araştırma yürütülmesinde önemli rol oynayacak.
GÖREV YERİ
Gemi, Doğu Akdeniz’deki kapsamlı iş planının ilk adımı olarak nitelendirilen Gazipaşa’nın 55 kilometre açığındaki Yörükler-1 kuyusunda görev yapacak.
REZERV BÜYÜKLÜĞÜ NASIL ANLAŞILIYOR?
Hidrokarbon kaynağı, bazı testlere tabi tutuluyor. Kaynaktan bir süre akış yaptırılarak, yer altındaki basınç değişimleri tespit ediliyor. Rezerv konusunda en doğru veriyi alabilmek için tespit kuyuları açılıyor. Elde edilen bilgiler doğrultusunda gerçekçi rezerv tahmini (petrolse milyon varil, doğalgazsa milyar metreküp cinsinden) hazırlanıp tüm rezervin üretilebilmesi için gereken kuyu adedi belirleniyor.
ÜRETİM PLATFORMUNUN KURULMASI
Tespit edilen rezervin özelliklerine göre uygun bir üretim platformunun hazırlanmasıyla çıkarma işlemi başlıyor. Karaya yakın noktalarda platformlar deniz tabanına sabitlenirken, uzak noktalarda yüzer üretim platformları kuruluyor. Kuyular bu üretim platformlarına bağlanıyor. Çıkarılan kaynak, karaya uzaklık durumuna göre, boru hattı ya da tankerler aracılığıyla taşınıyor.