HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul firmalarından Elaa Teknoloji, Türkiye’yi akciğer kanserinin erken tanı ve tedavisinde dünya liginde ilk sıralara taşımaya hazırlanıyor. Firma akciğer hava ve damar yollarını görüntüleyen ‘3 Boyutlu Akciğer Navigasyon Sistemi’ geliştirdi. İstanbul Ticaret’in sorularını, Elaa Teknoloji’nin kurucusu, girişimci ve akademisyen Doç. Dr. Tunç Laçin cevapladı. Doç. Dr. Laçin, Marmara Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi. Göğüs duvarı şekil bozuklukları, timüs bezesi, akciğer kanseri ameliyatları yapan Doç. Dr. Laçin, Türkiye’de ALS hastalarına diyafram pili takan iki doktordan biri.
HARVARD’DA ÜST İHTİSAS
Doktorken nasıl girişimci oldunuz?
Marmara Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı’ndan mezun olduktan sonra Harvard Üniversitesi’nde klinik üst ihtisası yaptım ve aldığım teklifi reddederek ülkeme hizmet için geri döndüm. Tıp ve ilaç alanında Türkiye’de az yapılan Ar-Ge çalışmalarına başladım. Arkadaşım ve ortağım elektrik elektronik mühendisi Doç. Dr. Gökhan Bora Esmer ile ‘3 Boyutlu Akciğer Navigasyon Sistemi’ projemizi hayata geçirdik. Bana, “Hem akademisyen hem de girişimci olamazsın” demişlerdi. Olduktan sonra ne demek istediklerini anladım. 2017’de şirketimizi kurduk ve Teknopark İstanbul’a ‘Volümetrik 3 Boyutlu Akciğer Sistemi’ projesi ile girdik.
HAVAYOLU HARİTASI
3 boyutlu akciğer navigasyonu nedir?
Akciğer tomografisinde görülen şüpheli kitleye endoskopi sistemi ile en kısa ve doğru yoldan ulaşmanın algoritması diyebiliriz. Akciğerin hava ve damar yolu haritasını bronkoskopi cihazlarına entegre ediyoruz.
25 SANİYEDE AKTİFLEŞİYOR
Nasıl çalışıyor?
Doktor, Elaa Teknoloji’nin web sitesine bağlanıyor ve sistemin arayüzünü indiriyor. Hastanın tomografisini de kendi bilgisayarına yüklüyor. Arayüz, görüntüyü bize gönderiyor. Sistem 25 saniyede görüntüyü işliyor. Hastanın hava ve damar yolu sisteminin 3 boyutlu navigasyonunu çıkarıyor. Sanal ve gerçek görüntünün eşleştirmesini yapıyor. Doktor işlem sırasında hangi noktada olduğunu görüyor, oradan doku örneği alacağı parçaya ulaşıyor.
Ürün ne zaman ticarileşecek?
Cihazı değil, sistemi buluttan web tabanlı satacağız. Bunun için takvimimiz 2019 yılının son ayları. Şu anda belgelendirme sürecindeyiz.
YABANCILAR PATENTİ İSTEDİ
Satın alma teklifleri geliyor mu?
Evet… Yurtdışından cazip teklifler alsak da hiçbir zaman yurtdışına gitmeyi ve patentimizi asla yurtdışına satmayı düşünmüyoruz. Yurtdışında bürolarımızın olmasını planlıyoruz. Amerikalılar’dan da Avrupalılar’dan da daha zekiyiz. Bunu niye dünyaya göstermeyelim?
İLK İHRACAT AVRUPA’YA
Pazarınız neresi olacak?
Pazarımız hazır. İlk ihracatımızı Avrupa’ya yapacağız. Ben, Avrupa Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Yönetim Kurulu Üyesiyim. Avrupalı meslektaşlarım satışa çıkar çıkmaz almak için sıradalar.
ŞİMDİLİK RAKİP YOK
Yabancı rakipleriniz var mı?
Dünyadaki benzer sistemler donanım olarak satılıyor. Bizim sistemimiz bilgisayar üzerinden ‘user friendly’ olarak çalışıyor. Dünyada yazılım değil, ama donanım yani cihaz satan iki firma var. Birinin cihaz ücreti 180 bin, diğeri 300 bin dolar.
HASTA BAŞINA ÖDEME
Elaa, fiyatta rekabet edebilecek mi?
Doktor veya sağlık kurumları kullandıkça hasta başına ödeme yapabilecek. Ya da paket olarak adet bazında satın alabilecek. Çok güçlü bir alt yapı inşa ettik. Fiyat ve hizmette de rakibimiz olmayacak.
Tedavide de kullanılacak mı?
Aşırı yaşlılık gibi ameliyata ve kemoterapiye müsait olmayan hastalarda kanserli bölgeye iğne ile ulaşılabilecek. Radyoterapi ve ısı tedavisi uygulanabilecek.
PRESTİJ ÖDÜLÜ
TÜBİTAK, 2017’de şirket kuran 15 firma seçerek Londra’ya gönderdi. Royal Academy of Engineering ‘Leaders in Inovation Fellowship’ programına iki hafta katıldım ve sunum yarışmasında birincilik ödülü aldım. Bu ödül Türkiye’nin prestiji oldu.
İLK GİRİŞİMCİ AKADEMİSYEN
“Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ilk girişimci akademisyeniyim. Diğer üniversitelerden hocalarımız buluyor beni. Girişimcilikte geldiğimiz noktaları onlarla paylaşmamızı istiyorlar. Birlikte projeler yazıyor, uluslararası projelere başvuruyoruz.”
TEKNOPARK İSTANBUL’DAN ÖĞRENDİK
“Teknopark İstanbul’da olmaktan çok memnunuz. Biz geldikten sonra Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 4 medikal firma daha buraya geldi. Nasıl proje yazılacağı, TÜBİTAK projelerinin nasıl hazırlanacağı ile ilgili destekleri var. Kuluçka bizimle çok yakından ilgileniyor. Mesela ürünümüzü nasıl ticarileştireceğimizi Teknopark İstanbul sayesinde öğrendik.”
TÜRKİYE MARKASI YATIRIM ARIYOR
“Yurtiçi ve yurtdışında yatırım olanakları arıyoruz. 1 milyon 500 bin dolarlık tohum yatırım arayışı içindeyiz. Haziran ayında ABD Philadelphia’da düzenlenecek BIO Entrepreneurship Bootcamp ve BIO Convention’a katılacağız. Bir Türkiye markası olarak böyle bir teknolojinin ihracat amacıyla yurtdışına açılabileceğini göstereceğiz.”
İŞTE FAYDALARI