tatil-sepeti

HABER: OSMAN KUVVET

Akaryakıt sektöründe, kısıtlamaların kalkmasıyla toparlanma ve iş trafiği artmaya başladı. İnşaattan turizme, sağlıktan eğitime kadar birçok sektörle ilişkisi bulunan sektörün sorunları, İstanbul Ticaret Odası’nın düzenlediği toplantıda ele alındı. Cemile Sultan Koru Tesisleri’ndeki sektörel değerlendirme toplantısında çözüm aranan ortak sorun, işletme maliyetleri oldu. İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman ile Meclis ve Komite üyelerinin katıldığı toplantıya, sektör mensuplarından yoğun ilgi gösterildi.

MALİYET ANALİZİ

Toplantıda, İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, pandemide zor günler geçiren akaryakıt sektörünün öneminin, kurlardaki artış ve uluslararası pazarda petrol fiyatlarının da artmasıyla bir kez daha görüldüğünü belirtti. Salman, “Akaryakıt, birçok sektör için temel gider kalemlerinden biri konumunda. Akaryakıt fiyatlarında meydana gelen artış, tüm sektörlerin maliyetine yansıyor. Diğer yandan İngiltere’de akaryakıt tedarik zincirinde yaşanan aksamalar, bu sektörün ne kadar stratejik bir konumda olduğunu da gösterdi” dedi. Salman, bu itibarla, sektöre yönelik özel bir araştırma yapılacağını belirtti.

SOMUT ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Akaryakıt istasyonları maliyetlerinin bayileri zorladığını kaydeden Salman, İTO Yönetim Kurulu olarak, Akaryakıt Meslek Komitesi’nin de talebi doğrultusunda, İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne sektör maliyet çalışması yaptırılacağını dile getirdi. Salman, şöyle konuştu: “Bu çalışmalarla makamlara gittiğimizde daha somut ve yapıcı adımlar atıldığını görüyoruz. Özel sektör olarak bu tarz güncel ve bilimsel çalışmalarla sektör analizlerimizi yaparsak, sorunlarımızın çözümü, ihtiyaçlarımızın giderilmesi ve sektör politikalarının geliştirilmesi için kamu ile daha net ve hızlı çalışmalar geliştirebiliriz.”

KUR ARTIŞI POMPADA

İTO Akaryakıt Meslek Komitesi Başkanı Haşmet Akın Ketenci ise ham petrol fiyatlarındaki değişime dikkat çekti. Ketenci, ham petrol fiyatının pandeminin başında 17 dolara kadar gerilediğini, bu sebeple kurda yaşanan artışın o dönemde tolere edilebildiğini ifade etti. Akın, şu an gelinen noktada hem petrol fiyatlarının hem de kurdaki artışların, pompa fiyatlarına direkt yansıyacağını belirterek, şunları söyledi: “Bu ay gelen zamlarla motorindeki ÖTV payı sıfırlandı. Özellikle son 20 günde maliyetlerin artması sonucu motorinin fiyatı 1 lira yükseldi. Fiyatları kontrol etmek için bayinin de payını azaltmak suretiyle alınacak tedbirler sektörü zorda bırakacaktır.”

SEKTÖR RAPORU

İstanbul Ticaret Üniversitesi, Üniversite İş Dünyası İlişkileri Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Muhittin Adıgüzel, üniversite olarak ‘Akaryakıt maliyet araştırma raporu’nu sektör temsilcilerinin katkısıyla bilimsel bir çalışma olarak hazırlayacaklarını ifade etti. Adıgüzel, akaryakıt istasyonlarıyla yapacakları anketlerin sektörün mevcut fotoğrafını çekmek ve atılması gereken adımları belirlemek için çok önemli olduğunu vurguladı.

DÜZENLEMELER FAYDALI OLDU

Akaryakıt sektöründe yapılan teminat düzenlemesi, sayaç muayenelerinin TSE tarafından yapılması, bayi sayısı ve dağıtıcı arasındaki ticarette sınırlamalar, kayıt dışılığın önlenmesi ve haksız rekabetin ortadan kaldırılması anlamında ciddi kazanımlar sağladı. Sektör temsilcileri, diğer yandan, eşel mobil sistemi, promosyon ve indirimler, taşıt tanıma sistemleri komisyonu, ruhsat devirleri ve denetimleri, dağıtıcı sözleşme içerikleri ve debit kartlardan alınan yüksek komisyonlar gibi sıkıntıları dile getirdi.

01 Kasım 2021 Pazartesi

Etiketler : Sektörel