tatil-sepeti

HABER: FAHRİ SARRAFOĞLU

Vergi gelirlerinin önemli bir kısmını oluşturan akaryakıt sektörü kâr marjlarının maliyetleri karşılayamayacak derecede düşmesinden endişeli. Sektörün rekabet edebilmesi için mevzuatla ilgili sorunlarına çözüm bekleyen sektör, kayıtdışı üretim ve satışların sona ermesini bekliyor.

KAYIT DIŞI BİTMELİ

Akaryakıt Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Şakir Can, tüm sektörlerin ortak sıkıntısı olan kayıtdışı üretim ve satışın kendilerini de etkilediğini söyledi. Bu durumdan sadece sektörün değil ülke ekonomisinin de zarar gördüğüne dikkat çeken Can, şunları söyledi: “Öncelikle kayıt dışı sona ermeli. Kâr marjları maliyetleri karşılayacak kadar yeterli değil. Mevzuattan kaynaklanan istihdam sorunumuz var. Özellikle yeni çıkan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde petrol istasyonlarında iş güvenliği uzmanı ve hekimi çalıştırma zorunluluğu var. Bu durum bayileri maddi olarak oldukça mağdur ediyor. Kanun çıkmadan önce, akaryakıt istasyonlarında LPG sorumlu müdür çalıştırılıyordu. Kanun ile LPG sorumlu müdür sıfatı ile birlikte iş güvenliği uzmanı istihdamı zorunluluğu getirildi. Oysa kanun çerçevesinde çalıştırılan iş güvenliği uzmanı ve LPG sorumlu müdürü iş tanımı olarak aynı. Bu durumda aynı iş için iki ayrı statüde farklı ücret ödemek zorundasınız.Şehir merkezleri dışındaki istasyonları satışlarının düşük olması nedeniyle giderleri karşılayamayacak durumda. Buna ek olarak, tavan fiyat uygulaması ile zaten düşük olan kâr marjı tamamen zarara dönüşüyor. Nakliye maliyetlerinin pompa fiyatlarına reel olarak yansımaması ise diğer bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.”

TÜKETİCİYE TAVSİYELER

Can, tüketicilere de hem araçlarının uzun ömürlü olması hem de ülke ekonomisine katkı açısından şu tavsiyelerde bulundu: “Mümkün olduğu kadar aynı istasyondan ikmal yapmalılar. Tüm lisanslı akaryakıt istasyonları EPDK tarafından denetleniyor. Tüketici fiyat panosuna bakmadan ikmal yapılmamalı. Zira rekabet ortamında tüketici en uygun fiyata aracının ikmalini yapabilir.”

‘İLK KEZ 100 ŞİRKETİN DIŞINDA KALDIK’

Komite Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Haşmet Akın Ketenci, akaryakıt bayilerinin 2015’e yok olma tehlikesi ile girdiğini belirtti. Bayilerin çoğunun ayakta kalma savaşı verdiğini, birçoğunun ise kârsızlık nedeniyle el değiştirdiğini söyleyen Ketenci, yaşananları şöyle özetledi: “EPDK’nın akaryakıt fiyatlarının takibine ilişkin kararı sektörü zora soktu. Bu karar Petrol Piyasası Kanunu’nun ‘en yakın erişilebilir serbest piyasa koşullarına göre’ oluşmasını öngördüğü fiyatların takibini düzenledi. En yakın erişilebilir ülkeler olarak Avrupa’nın Türkiye’ye en uzak ülkeleri olan Almanya ve İngiltere örnek alındı. Oysa bu ülkelerin yapısı bizden farklı. EPDK, sektörün ve Odaların olumsuz görüşüne rağmen kararı değiştirmedi. Küresel şirketler, kâr ve vergi rekorları kırıyor. Ülkemizde ise ilk kez kurumlar vergisi listesindeki 100 şirketin dışında kaldık.”

Şubatta, EPDK’nın2 ay süreyle akaryakıtta tavan fiyat uygulanmasına karar verdiğini hatırlatan Ketenci, şu uyarıyı yaptı: “Sektörde dürüst ve basiretli tacirlerin iş hayatına devam etmesi isteniyorsa, makul brüt marjlar üzerindeki baskı sonlandırılmalı. EPDK sektör oyuncularının sesine kulak vermeli.”

YATIRIMCININ YOLU AÇILMALI

Meclis Üyesi Hasan Sevilir, yatırım yapmak isteyenin önünün açılması gerektiğine işaret ederek, birçok meslektaşının sektörden çıkmaya çalıştığını vurguladı. Sevilir, açıklamasında sektörün kârlılık açısından zor günler yaşadığına da değinerek şunları söyledi: “Taban fiyat geldi, maliyetler yükseldi. Özellikle istihdam maliyeti çok arttı. Maliyet için gerekli kâr marjlarını yakalayamıyoruz. Birçok arkadaşımız istasyonlarını kiraya veriyor. Şu an hangi meslektaşımıza dokunursanız mutlaka bir ah işitirsiniz.”

Tüketicilerin akaryakıt alırken mutlaka güvendikleri yerden almalarını tavsiye eden Sevilir, sözlerini şöyle tamamladı: “Nasıl ki farklı arabalar varsa, bu arabaların da kullanacağı farklı akaryakıtlar var. Mutlaka kaliteli akaryakıtın kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Belli bir markaya sabit kalınacak diye dayatma yapılmamalı. Ancak kaliteli ürünler tercih edilmeli.”

11 Ağustos 2015 Salı

Etiketler : Sektörel